StoryEditorOCM
RegionalSLUŽBENI POSJET

Zapovjednik nacionalne garde Minnesote u Zemuniku

Piše Zadarski.hr
12. srpnja 2018. - 20:27

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj i postrojbama Hrvatske vojske, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Jon Jensen s izaslanstvom, 10. i 11. srpnja, posjetio je 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Marko Živković", te 93. zrakoplovnu bazu u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić".

Izaslanstvo su primili zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze brigadir Nikola Mostarac, te zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Krešimir Ražov. Tijekom posjeta 91. zrakoplovnoj bazi, izaslanstvu je prezentiran ustroj, misija i zadaće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te su obišli bazu, a posebno dežurni borbeni dvojac.

Tom prigodom provedena je pokazna vježba presretanja neidentificirane letjelice u hrvatskom zračnom prostoru „TANGO SCRAMBLE". Tijekom posjeta 93. zrakoplovnoj bazi prezentiran je ustroj i zadaće koje provode postrojbe u bazi. Između ostalog istaknut je primjer zajedničkog ulaganja u nedavno otvoreni objekt za potrebe Multinacionalnog središta za obuku pilota (Multinational Aviation Training Centre - MATC) pri čemu će se u značajnoj mjeri koristiti potencijali i razvijene sposobnosti baze u Zemuniku, a u fokusu razgovora bila je i obuka pilota na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

U razgovorima koji su protekli u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi naglasak je stavljen na produbljivanje suradnje kao i nastavak zajedničkog sudjelovanja u projektima od posebnog interesa za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Na kraju posjeta, general Jensen izrazio je zadovoljstvo što je u ulozi zapovjednika Nacionalne garde Minnesote prvi put u Hrvatskoj te je poručio domaćinima: „Hvala na svemu što činite da odnosi između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote ostanu snažni i prijateljski".

27. travanj 2024 00:54