StoryEditorOCM
RegionalSVEČANOST U NOVSKOM ŽDRILU

Obilježena 25. obljetnica izgradnje pontonskog mosta, ponovnog spajanja sjevera i juga Hrvatske!

Piše L.B.
18. srpnja 2018. - 23:00
DSC_0071

U srijedu, 18. prosinca, u općini Posedarje svečano je obilježena 25. obljetnica izgradnje pontonskog mosta u Novskom ždrilu i ponovnog spajanja sjevera i juga Hrvatske. U organizaciji Općine Posedarje i pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske koji su sudjelovali u izgradnji i osiguranju pontonskog mosta u Novskom ždrilu, dan obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca te svetom misom u crkvi Gospe od Ružarija u Posedarju, nakon čega je održana središnja svečanost. Pokrovitelji događaja su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, te je u svojstvu izaslanika premijera kao i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, na svečanosti bio zadarski župan Božidar Longin koji je podsjetio na razaranje mosta u studenom 1991. godine.

- Pozdravljam vas na ovom povijesnom mjestu danas 25 godina poslije. Izuzetno je važno što smo se danas ovdje okupili kako bismo učinili ono što je naša mirnodopska zadaća: kako bismo zaboravu oteli jedan od najznačajnijih trenutaka u Domovinskom ratu. Maslenički je most punih 30 godina premošćivao Novsko ždrilo, no 21. studenog 1991. godine Novsko je ždrilo ostalo bez mosta. Zločinački umovi proveli su svoj pakleni plan i Hrvatska je presječena. Sve ono što je tome prethodilo i ono što je slijedilo dio je naše časne hrvatske povijesti. Kada je u siječnju 1993. godine provedena veličanstvena VRO Maslenica, stvoreni su preduvjeti za ponovo povezivanje hrvatskog sjevera i juga – rekao je zadarski župan, ističući da je rat i dalje trajao i da gradnja pravog, čvrstog mosta, nije bila moguća. Stoga je donesena odluka o postavljanju pontona. 

- Dovučeno je pet teglenica i prijelazni mostići i most je na današnji dan pušten u promet. Premda vožnja preko tog mosta još uvijek nije bila potpuno sigurna, jer je bio u dometu neprijateljskog oružja, njegovo puštanje u promet bio je simbol upornosti hrvatskog naroda i želje da se, premda će rat potrajati još dvije godine, život polako počne normalizirati. Sjećam se da su postavljanje pontona posebno pozdravili svi naši studenti, od Zadra do Dubrovnika, kojima se put kući često znao odužiti zbog čekanja trajekta na relaciji Prizna – Žigljen, zbog bure, zbog snijega… - kazao je Božidar Longin.

Ubrzo nakon što je pontonski most pušten u promet, započeli su radovi na proboju tunela kroz Velebit, tunela Sv. Rok.

- Dogodilo se to upravo na blagdan sv. Roka, 16. kolovoza 1993. godine. Sve ostalo je povijest, 17. lipnja 2005. godine u promet je pušten novi „stari“ Maslenički most kojim se, uz novi most na autocesti, danas normalno prometuje. Ipak, vjerujem da nitko od nas neće zaboraviti prijelaz preko pontona, često još pod paljbom neprijateljskih projektila, noću i s ugašenim svjetlima, u tišini – rekao je župan Longin, koji je podsjetio i na metaforičko značenje mostova u smislu da „spajaju nespojivo, daju novu nadu, unose smirenost i red, nude spas.“ Posebnu zahvalu uputio je svima koji su 1993. godine sudjelovali u postavljanju mosta.

19. travanj 2024 22:18