StoryEditorOCM
RegionalDA SE NE ZABORAVI ZVJERSKI POKOLJ STAR 27 GODINA

Luka Klapan snima dokumentarni film o zločinu u Bruškoj

Piše Marko Ledenko
28. srpnja 2018. - 15:03
bruška1.JPG

Redatelj Luka Klapan odlučio je rekonstruirati zločin koji su srpske paravojne formacije počinile 21. prosinca 1991. u selu Bruška.Film se snima od listopada prošle godine ali u tijeku je snimanje njegovog novog dokumentarnog filma pod naslovom " Bruška".

 Bruška i danas boluje od tuge, jer nakon  27 godina još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana Bruške koji su 21. prosinca 1991. ubijeni na svojim kućnim pragovima u zaseoku Gornji Marinovići. 

Bukovičko selo Bruška smješteno  je u zaleđu Benkovca i susjedno je mjesto Medviđe u kojoj je u Domovinskom ratu također počinjen masovni zločin nad desetero civila, objasnio je scenarist i redatelj filma Luka Klapan ujedno napominjući kako ni danas mnogi ne znaju za progone i ubojstva Hrvata na prostoru Bukovice tijekom Domovinskog rata.

Suradnik na filmu i vođa snimanja Krešo Zrilić, Bruščanin iz zaseoka Zrilići-Pećina i svjedok ratnih događanja koje će film pokušati rekonstruirati, ističe da je Bruška ime dobila po kamenu brušnjaku kojim je nekad obilovala, i danas kao da je skamenjena u svojoj iskonskoj ljepoti. 

- Težak i naporan život na krševitom kamenjaru Bukovice i ovdje je vrlo brzo savijao leđa žena pod teretom vučije za vodu ili pod teškim bremenom drva. Prije Domovinskog rata u mjestu je živjelo malo više od 400 Bruščana, a danas tu živi tek oko osamdesetak njih - istaknuo je Krešo Zrilić.


 

Dokumentarni film snima se na lokacijama Bruške, Rodaljica, Benkovca, Zadra i Zagreba. Za naratorski tekst zaduženi su pjesnik i profesor Ivan Genda iz Medviđe ,te poznati Bruščanin Marinko Marinović koji godinama živi i djeluje u Karlovcu. Ovim važnim projektom ostvarena je suradnja i s Narodnim muzejom Benkovac, kojem je na čelu kustos Marin Ćurković .Ćurković je jedan  od kazivača u filmu koji će se u svom kazivanju između ostalog osvrnuti i na to kako na ovim prostorima život teče još od prapovijesti što dokazuje i nedavno opsežno istraživanje arheološkog nalazišta u dolini Pod na samom ulazu u Brušku. Istraživanje je   provedeno kao preduvjet izgradnji plinovodnog sustava Like i Dalmacije.


 

Filmom koji uskoro ulazi u stadij post-produkcije ponajprije se teži pridonijeti tomu da se civilnim žrtvama Bruške iskaže pijetet, te da masakr koji je počinjen na samom početku Domovinskog rata bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Sudionici i svjedoci razotkrivaju strahote koje su proživljavali tih užasnih dana, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Udruga FFVAL  potpisuje produkciju dokumentarnog filma redatelja Luke Klapana.

19. travanj 2024 03:48