PRIJE 110 GODINA 89 VIRSKIH OBITELJI OTKUPILO JE OTOK VIR U ponedjeljak je Virska fešta - nastupaju "tri mušketira" Grdović, Pejaković i Stavros!

PRIJE 110 GODINA 89 VIRSKIH OBITELJI OTKUPILO JE OTOK VIR

U ponedjeljak, 13. kolovoza prije 110 godina virski težaci su otkupili zemlju koju su više od 300 godina obrađivali za veleposjedničku grofovsku obitelj Crnica, a nakon promjene vlasnika, otkupili od zadarske veletrgovačke obitelji Bakmaz. Jedna prirodna i samorazumljiva ljudska težnja, želja za posjedovanjem očevine i djedovine, postala je tako osnovnim uvjetom ili kamenom temeljcem za budući razvoj otoka. Bilo je to 1908. godine, a nešto više od deset godina nakon toga, temeljem prijepisa popisa Virana koji su sklopili ugovor o kupnji otoka, poznato je 89 virskih obitelji koje su otkupile 89 dijelova otoka ili takozvanu novinu.

Ovaj događaj od prije 110 godina jedan je od najvažnijih u modernoj povijesti Vira i na otoku se svečano obilježava 13. kolovoza na fešti poznatoj kao Virska noć. Prvi put se Virska noć slavila prije točno 10 godina, 13. kolovoza 2008. godine, kada je svečano obilježena 100-godišnjica otkupa otoka i stjecanja vlasništva nad zemljom na kojoj su rođene i othranjene generacije Viranki i Virana. U spomen obiteljima koje su otkupile zemlju i običnom 20-metarskom kurdelom izmjerile i na 89 dijelova parcelirale cijeli otok, 13. kolovoza je svečanost za sve virske obitelji, ali i sve sadašnje vlasnike više od 10 tisuća objekta sagrađenih na samoprijegoru, trudu i slobodarskom duhu 89 virskih obitelji.

Svjedoči o tomu i spomen-ploča na zgradi Općine Vir, postavljena prije pet godina na 105. obljetnici otkupa otoka, s prezimenima virskih obitelji koji su tu slobodu stekli: Babajko, Bašić, Begonja, Budija, Buškulić, Čepić, Ćepulo, Dabičić, Grlić, Gržeta, Kapović, Kera, Lavić, Liverić, Matešić, Olić, Orlić, Peruza, Radović, Rukavina, Subotić, Vučetić i Žepina.

A za veliku virsku feštu i 110. obljetnicu otkupa otoka pozvani su dugogodišnji i istinski prijatelji otoka – Mladen Grdović, Zlatko Pejaković i Jasmin Stavros, estradna „Tri mušketira“ koji za Virsku noć jamče događaj za pamćenje.

Naslovnica Regional

Najčitanije