StoryEditorOCM
RegionalZAPOČELA IZGRADNJA NOVOG ANTENSKOG STUPA NA OTOKU UGLJANU

„To je preduvjet da se stari makne sa tvrđave sv. Mihovila, koja će uređenjem postati jedno od najatraktivnijih mjesta na Jadranu!“

Piše L.Burčul
16. kolovoza 2018. - 20:25
mihovil2-933x445

- Svake večeri oko tvrđave sv. Mihovila bude 30 do 50 automobila, ljudi dolaze gledati zalazak sunca sa najviše točke na Ugljanu, zalazak promatran sa tog mjesta uistinu je nešto prelijepo, to treba doživjeti. Zato čak i neke zadarske agencije nude „izletić“ na tvrđavu sv. Mihovila sa naglaskom, osim izvanrednog pogleda, na spektakularan zalazak sunca – kaže načelnik općine Preko Jure Brižić.

Brižić, međutim, naglašava da ne zna kad će dočekati da se tvrđava obnovi i na tom prostoru urede sadržaji o kojima on ima detaljne planove.

- Eto, barem je započela procedura izmještanja antenskog stupa, postavljenog u Domovinskom ratu. Postupak otkupa zemlje i izmještanja antene započeo je u Ministarstvu prometa još 2008., trebale su brojne dozvole, te, što je najvažnije i što je preduvjet, izgradnja novog stupa na drugom mjestu. To se konačno pokrenulo tek ove godine. Ja mislim da se od 2008. barem šest puta taj stup već mogao izmjestiti. No bitno je da se pokrenulo, prije četiri mjeseca započela je gradnja novog antenskog stupa na novom odašiljaču, na prostoru koje nazivamo 'Mala glava'. Imat će visinu 80 metara, ali to je na dijelu brda koji je znatno niži u odnosu na područje tvrđave – kaže Jure Brižić, te ističe da taj posao sveukupno traje godinu dana, pa će novi antenski stup u funkciji biti u travnju iduće godine.  

- Do tada, naravno, ne možemo maknuti stup na tvrđavi, sve bi ostalo bez signala. No dočekali smo da se postupak pokrenuo, tako da mi paralelno sa tim radovima možemo rješavati projektnu dokumentaciju za obnovu i uređenje tvrđave sv. Mihovila. Za novac za same radove aplicirat će se na EU fondove, no svu dokumentaciju prethodno moramo sami financirati i tu očekujemo pomoć Ministarstva kulture, odakle dobivamo uvijek pozitivne odgovore kada je u pitanju tvrđava sv. Mihovila. Lani smo od Ministarstva kulture dobili 100 tisuća kuna za obnovu jedne od četiri kule, sanacija je bila nužno potrebna – kaže načelnik Brižić.

Intencija je povezati „priču“ sličnih otočnih tvrđava, tako da su u jednoj temi obuhvaćeni sv. Mihovil, Tureta na Žirju, te utvrda na otoku Kornatu. Takvim bi se natječajem apliciralo za EU sredstva, no Jure Brižić otvoreno kaže da ne može niti pretpostaviti kada bi se krenulo u realizaciju cijelog projekta.

- Proći će dosta vremena, tu i konzervatori imaju veliku ulogu, navodno se predlažu velika istraživanja s obzirom na vrijeme izgradnje tvrđave još u 13. stoljeću. Mi znamo što želimo na sv. Mihovilu i projekt treba napraviti do travnja iduće godine. Ministarstvu ćemo predstaviti koncept koji je 'samoodrživ', u vanjskom dijelu zamišljen je amfiteatar sa pomičnim tribinama, dok bi unutra bila multifunkcionalna dvorana. Ne zaboravimo da prije svega treba sanirati cijelu tvrđavu, što je veliki 'zalogaj'. Od sadržaja, u tvrđavi bi se nalazio ugostiteljski objekt, te suvenirnica sa naglaskom na hrvatskim otočnim proizvodima, tu vidimo priliku za naše HOP-ovce koji imaju fantastičnih proizvoda. Predviđene su i sanitarije, a na sve četiri kule, kao apsolutni hit, uredila bi se četiri vidikovca, za sve četiri strane svijeta. No koliko će vremena proći do realizacije, to ne mogu prognozirati – zaključio je Brižić.

Sa tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu, koju su Mlečani sagradili u 13. stoljeću, pruža se jedan od najljepših pogleda na Jadranu. Tvrđava je zaštićeni spomenik kulture, a sa nje se, sa nadmorske visine od 265 metara, vidi gotovo cijeli zadarski arhipelag.

20. travanj 2024 15:45