StoryEditorOCM
RegionalCARITAS ZADARSKE NADBISKUPIJE POVUKAO PET MILIJUNA KUNA IZ EU FONDOVA

„Pomoći ćemo svima koji trebaju odjeću, stvari za djecu, hranu… U Zadru nitko ne treba kruh tražiti u kontejnerima!“

Piše L.B.
18. rujna 2018. - 21:40
caritas1-180918

- Javili smo se na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te smo preko njih dobili pet milijuna kuna bespovratnih sredstava. To ćemo utrošiti u jednoj godini, za projekt „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći.“ EU nas je financirala s 85 posto tog iznosa, a 15 posto osiguralo je Ministarstvo. Imamo točno određen plan na koji ćemo način, i kome, kroz godinu dana pomoći s tim novcem – kazali su u utorak u Caritasu Zadarske nadbiskupije ravnatelj don Ivica Jurišić, njegova zamjenica Mirjana Tadić te voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf.

Novac je raspoređen na tri dijela: sa 3,49 milijuna kuna financirat će se hrana, sa 1,35 milijuna nabavljat će se materijalna pomoć, a 77.510 kuna utrošit će se na tehničku pomoć.

- Ukupno će više od dvije tisuće osoba dobiti razne oblike pomoći, ili otprilike 500 obitelji – kazala je Mirjana Tadić, objasnivši da je Caritas vodio računa da se pomogne ljudima koji nisu u sustavu socijalne skrbi i ne primaju nikakvu pomoć jer nisu u sustavu, a žive ispod granice siromaštva.

- Tu govorimo i o zaposlenim ljudima, no njihove su plaće ili neredovite ili premalene da pokriju sve potrebe u obitelji. U pomoć smo uključili samce sa malim primanjima, obitelji koje žive u siromaštvu, obitelji sa više članova… Ciljana skupina su i umirovljenici koji žive bez potpore svoje djece ili bližnjih. A često je nemaju jer ni njihova djeca nemaju od čega živjeti. Vidimo umirovljenike kako kopaju po kontejnerima, a smatram da nitko u ovome gradu ne bi hranu trebao tražiti po kontejnerima – kazala je Tadić, podsjetivši u tom kontekstu da Caritas ima dvije pučke kuhinje (u Zadru i Benkovcu), da se onemoćalim osobama hrana dostavlja na kućnu adresu, da postoji program kućne njege i pomoći, kao i socijalna samoposluga.   

Danijela Stipanić Graf je objasnila da će najveći iznos biti potrošen na pakete hrane za socijalnu samoposlugu, te na gotove obroke koji će biti pripremani u pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu. Također, za one osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove.

- Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, dok će još 270 obitelji ili oko 1.350 osoba jednom mjesečno primati pakete s hranom. Što se tiče materijalne pomoći, osigurat će se paketi pelena i potrepština za dječju higijenu, školske torbe, školske knjige i pribor, sportska oprema (koja uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture), kuhinjska oprema, tekstil za domaćinstvo (posteljina i ručnici), higijenski proizvodi… Sve ovo dijelit će se putem Socijalne samoposluge te je također moguća dostava za one korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete – kazala je Stipanić Graf.

Ukupno će 110 obitelji s malom djecom jednom mjesečno primati pakete s pelenama, a 85 djece školske dobi već je dobilo anatomske školske torbe ili ruksake, školske udžbenike i školski pribor, a uskoro će dobiti i sportsku opremu. Kuhinjska oprema i tekstil za domaćinstvo će se za 120 obitelji dijeliti jednokratno, dok će pakete s higijenskim proizvodima primiti 5 puta tijekom trajanja projekta.

Mjesečno se 400 do 500 ljudi snabdijeva u socijalnoj samoposluzi, a Caritas je u ovaj projekt uključio i 150 obitelji iz mjesta Kistanje. Mjesto se nalazi u Šibensko kninskoj županiji, ali pripada Zadarskoj nadbiskupiji. U Kistanjama je upravo ovog mjeseca 55 djece dobilo školske torbe i pribor za početak nastave.

Caritas Zadarske nadbiskupije i prošle je godine povukao sredstva za istu namjenu i iz istog EU fonda, no ove godine odobreno im je čak milijun i pol kuna više, a prošlogodišnji projekt bio je predstavljen u Bruxellesu kao primjer dobre prakse.

25. travanj 2024 00:28