StoryEditorOCM
RegionalFOTO: SLAVONAC VREBA MEDVJEDE PO VELEBITU

'Najbliže sam im bio na pet metara, jednom sam stao između mame i mladunaca. Gledala me i ispuštala čudan zvuk. Protrnuo sam...'

Piše Lada Novak Starčević / 100posto
18. rujna 2018. - 20:07
1440x620_1537274146krunoslav

Krunoslav Rac (44) rodom je iz Đakova, a počeci njegove fascinacije fotografijom bili su u Kopačkom ritu gdje je proveo 4 i pol godine snimajući. Zanimali su ga medvjedi pa je otišao u Liku. Tamo je tri i pol godine volontirao u Kutarevu. Danas s obitelji živi u okolici Senja, točnije u Svetom Juraju, i fotografijom se bavi kao 'slobodnjak', piše 100posto.

"Dok se nisam preselio u Liku provodio bih po šest mjeseci na Velebitu, spavao sam u planinarskoj kućici. Sada odem na dan, dva, tri… Evo, sad je rika jelena pa idem popodne na teren", priča nam Krunoslav.

Kroz godine je naučio dosta o bioritmu medvjeda. Kad su na livadama početkom ljeta lakše ih je vidjeti nego u vrijeme dok su u šumi.

Strpljivost je za njegov posao iznimno važna. Priča nam da je proveo šest mjeseci na Velebitu kad je prvi put snimao medvjede za National Geographic, a nije snimio nijednog.

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Velebit je divljina u punom smislu te riječi, ali on je kroz godine postao pravi znalac. Puno je naučio od lokalnih ljudi, a i iz brojnih razgovara sa znanstvenicima.

"To je metoda pokušaja i pogrešaka", priča Rac, koji je inače diplomirani prehrambeni tehnolog, a ozbiljnije je počeo fotografirati još kao apsolvent.

Priča nam da medvjedi većinom idu pojedinačno, oni su solo igrači. Medvjedi nas ne gledaju kao hranu i u principu se ne boje ljudi, jer smo mi veća prijetnja njima nego oni nama, objašnjava.

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Medvjedica s mladima može potencijalno biti opasna, ali samo ako se previše približimo mladuncima. Treba biti oprezan, ali nema potrebe paničariti.

Kao najopasniji doživljaj s ovim zvijerima navodi noćni susret kad se našao između medvjedice i malih.

"Prilično sam se prepao. Razbježali su se. Medvjedica mi je bila na nekih osam metara. Gledala je u mene i počela je ispuštati čudan zvuk kojim me očito upozoravala da odem. Poslušao sam ju i sve je dobro prošlo", prisjeća se.

Rac ima dva sina koji ponekad imaju prilike uživati u tatinom 'radnom mjestu'.

"Starijeg sam lani vodio na Velebit kad je prošao s pet prvi razred osnovne. U jednom danu smo vidjeli sedam medvjeda i jednog risa", kaže nam fotograf, koji je jedan od rijetkih sretnika kojima je posao strast i hobi.

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Snimio je i risa

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Nedavno je uspio snimiti medvjeda visoko na drvetu, što još nikada nije doživio. 

Vuka je puno teže snimiti, iako je Rac uspio i to. Iza njega su brojne putopisne reportaže objavljene u National Geographicu Hrvatska i dvije knjige - "Velebit - iskustvo planine" i "Zemlja vuka i vjetra". Kaže da je obično na terenu sam s medvjedom, vukom ili nekom drugom životinjom i teško mu je bilo samo fotografijom prenijeti svoje osjećaje, piše 100posto.

Krunoslav Rac

Krunoslav Rac

Vukove je teško uhvatiti, ali je Rac uspio i to.

Ovaj veliki zaljubljenik u prirodu ima brojne planove, a jedan od njih je safari na Velebitu, kojima bi ljudima približio ljepote divljine. Jedva čekamo!

27. travanj 2024 01:26