StoryEditorOCM
RegionalOTKRIVAMO: SKANDAL U UDRUZI SLIJEPIH ZADARSKE ŽUPANIJE

Vodstvo godinama kralo novac, tajnica "grabila" preko lažnih studentskih ugovora, predsjednik prijavljen DORH-u!

Piše L.B.
21. rujna 2018. - 14:40
udruga_slijepih1-200918.JPG

Udruga slijepih Zadarske županije je pod policijskom istragom: sumnja se da je nekoliko vodećih ljudi u Udruzi nezakonito uzimalo novac, i to godinama. Isplaćivali su se honorari pod nazivom „nagrade zaslužnim članovima“, a sumnjiči se da je tajnici Udruge Gordani Čizmin novac isplaćivan putem fiktivnih studentskih ugovora. Preko tih ugovora ona je sa računa Udruge dobivala novac za tzv. minuli rad, što je odobrio predsjednik Slobodan Vladović.

Sve ovo izašlo je na svijetlo dana tek kada je sumnjivo poslovanje Udruge slijepih Zadarske županije, koja inače broji oko 250 članova, počela istraživati njihova krovna organizacija: Hrvatski savez slijepih, sa sjedištem u Zagrebu. Hrvatski savez slijepih je angažirao revizora koji je u zadarskoj Udruzi „pročešljao“ poslovanje u protekle četiri godine, što je rezultiralo „pronalaskom niza štetnih odluka, nezakonitih isplata i pogodovanja pojedincima.“

Jedna od mjera koje je nakon ovih saznanja poduzeo Hrvatski savez slijepih je podnošenje kaznene prijave DORH-u protiv Slobodana Vladovića, i to za zloupotrebu položaja i ovlasti. Zadarskoj se Udruzi slijepih može dogoditi i da bude izbačena iz Hrvatskog saveza slijepih, jer je Savez najavio pokretanje stegovnog postupka protiv odgovornih osoba u Udruzi slijepih Zadarske županije, što bi, kako su naveli, „moglo rezultirati isključivanjem udruge iz članstva Hrvatskog saveza slijepih.“ Time bi 250 slijepih članova ostalo bez pomoći koju su ostvarivali preko Udruge.

Unatoč našim nastojanjima da objašnjenja dobijemo u samoj Udruzi, koja je otvorena svaki radni dan do 14 sati, u 90 četvornih metara prostora sjedio je u četvrtak samo jedan član. Nekolicina slijepih je dolazila po informacije, no nije bilo voditelja udruge Slobodana Vladovića, vrata tajnice Gordane Čizmin bila su zaključana i na vratima je pisalo da je tajnica na bolovanju, a jedini član koji je bio u prostoriji kazao nam je da Gordana Čizmin zapravo tu više ne radi.

- Ne morate čekati ni predsjednika, neće vam ovdje nitko doći – rekao je član Udruge, kazavši i da Vladović nema mobitel na koji bismo ga mogli kontaktirati.

Udruga je inače od Grada Zadra dobila veliki reprezentativni prostor u blizini suda 2000. godine. Osnovani su 1953. i prethodno su prostorije imali na Narodnom trgu, ali malene i neodgovarajuće zbog penjanja na prvi kat, dok su nove prostorije u prizemlju.  

Umjesto u Udrugu, Slobodan Vladović je uputio pozive članstvu da 26. rujna dođu u Gradsku knjižnicu, gdje će biti održana Izvanredna sjednica na kojoj se namjerava razriješiti Skupština Udruge slijepih Zadarske županije i imenovati nove članove.

Hrvatski savez slijepih je, saznavši za ovaj potez, povukao svoj: obznanjeno je što se u zadarskoj Udruzi događa, te se članovi također pozivaju na ovu Skupštinu, no da bi sačuvali Udrugu.

„Ne dopustite da Udruga jedina u Hrvatskoj propusti svoje prilike i da bude isključena iz Hrvatskog saveza slijepih zbog Slobodana Vladovića ili Sandija Špalete. U protivnom, bez odgode, Hrvatski savez slijepih će pokrenuti postupak stegovne odgovornosti, što bi moglo rezultirati isključivanjem Udruge iz članstva Hrvatskog saveza slijepih“, stoji u dopisu Hrvatskog saveza slijepih, kojeg potpisuje predsjednik Vojin Perić.

U istom dopisu se ističe da je Sandi Špaleta, inače videći pratitelj slijepih osoba, pod nadzorom inspekcije „zbog brojnih propusta i nepravilnosti“, te postoji mogućnost da članovi zadarske Udruge slijepih, odlukom nadležnog ministarstva, ostanu i bez videćeg pratitelja.

Prema navodima Hrvatskog saveza slijepih, krovnoj je udruzi onemogućen uvid u poslovanje Udruge u Zadru, izbrisani su kontakti i podaci, nezakonito su isplaćivani honorari članovima Izvršnog odbora (prošle godine 23 tisuće kuna, pretprošle 76 tisuća…) unatoč činjenici da je Udruga poslovala s gubitkom, tajnici Čizmin je preko lažnih studentskih ugovora isplaćivan novac, a još je „mnogo primjera nezakonitog postupanja.“

 

SAMO OD GRADA ZADRA UDRUGA DOBIVA 100 TISUĆA KUNA

Samo od Grada Zadra Udruga slijepih Zadarske županije godišnje dobiva 100 tisuća kuna. Udrugu financira i Županija, te Zadarska nadbiskupija, gradovi i općine, kao i brojne tvrtke donatori.

- Mi im dajemo 100 tisuća kuna što uglavnom potroše na tajnicu, na njezinu plaću. Meni je poznato da u Udruzi postoje sukobi, no nisam znao da su u pitanju kaznena djela. Volio bih da institucije što brže reagiraju i da se stanje u Udruzi vrati u normalu, jer se radi o Udruzi važnoj u društvu. Ima stotine članova o kojima trebaju voditi računa – rekao je gradski pročelnik za socijalnu skrb Mario Pešut.

25. travanj 2024 01:29