StoryEditorOCM
RegionalPROBLEMATIČNI UČENIK GRUBO MALTRETIRA DJECU, ZAŠTO SU RODITELJI I ŠKOLA NEMOĆNI?

„Neka netko nešto poduzme, inače ću zabraniti djetetu da odlazi u školu!“

Piše JL
21. rujna 2018. - 21:21
nasilje učenici

U OŠ Dr.Franje Tuđmana u Belom Manastiru u utorak se dogodio incident prilikom kojega je jedan učenik fizički maltretirao svoje vršnjake, piše Glas Slavonije.

Maloljetnik je već otprije poznat po problematičnom ponašanju, krađama i nasilju.

'Ovo više nema smisla! Neka netko nešto poduzme jer ću inače zabraniti djetetu da odlazi u školu! Tako razmišljaju svi roditelji. Ne znam tko je kriv, što je uzrok takvom ponašanju, ali on u istom razredu s našom djecom više ne može biti!', kazao je roditelj učenika kojega je problematični dječak udario šakom u prsa.

Da problematično ponašanje učenika traje već duže, potvrdio je i ravnatelj škole Damir Mendler.

'Učenik maltretira ostalu djecu, zadirkuje ih i tuče. Već nakon prvog slučaja promptno smo reagirali i o svemu obavijestili Centar za socijalnu skrb, odnosno policiju. Potpuno shvaćam roditelje maltretirane djece, ali moraju znati da je škola, na neki način, nemoćna. Činimo sve što je u našoj mogućnosti, ali tek do granica u kojima su naše ovlasti', kaže Mendler.

Škola je nakon posljednjeg slučaja nasilja s Domom za odgoj djece potpisala ugovor zahvaljujući kojemu s problematičnim učenikom radi socijalni radnik.

'Riječ je o privremenoj mjeri, koja će potrajati mjesec-dva. U ovom trenutku drugog rješenja nema jer eventualno dugoročnije rješavanje problema nije u našoj ingerenciji. O svemu smo razgovarali i s njegovim ocem, koji je pristao na takav način rada', kaže Mendler te dodaje kako još nisu stečeni uvjeti da se učenika prebaci u drugu školu. Jedina mjera koja se učeniku može izreći je udaljavanje s nastave na osam dana.

I u Centru za socijalnu skrb kažu kako su učinili sve što su mogli.

Centar je maloljetniku još prije izrekao mjeru stručne pomoći, ali je ona prekinuta jer nije dala nikakvo rješenje. Nakon toga smo dali prijedlog sudu radi slanja djeteta u odgojnu ustanovu, a postupak je još uvijek u tijeku na Općinskom sudu u Belom Manastiru. Paralelno tražimo ustanovu gdje bi mogao biti smješten jer sud traži naziv ustanove u koju će biti smješten, ali za sada smo dobili samo negativne odgovore. Upravo jutros smo od jedne od njih dobili negativan odgovor pa preostaje još jedna, koju ćemo odmah kontaktirati - kaže ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, Đimi Fuštin.

Inače, ustanova koje bi mogle primiti problematičnog dječaka u Hrvatskoj je samo desetak, a spomenuti učenik dok ne napuni 14 godina ne može kazneno odgovarati.

Maloljetnik je, piše Glas Slavonije, navodno povezan i sa slučajem o kojem su već izvijestili mediji kad su dvojica maloljetnika zaustavila trećeg na ulici te ga uz prijetnje tjelesnim napadom, odveli u napuštenu kuću, skinuli dogola i polijevali motornim uljem.

18. travanj 2024 21:45