StoryEditorOCM
RegionalBIOGRAD POSTAJE SVJETSKI CENTAR TERENSKH RADIONICA I OBUKE ZA PODVODNA ISTRAŽIVANJA

Očekuje se oko 200 sudionika radionica iz više od 20 različitih zemalja svijeta

Piše Ana Franić
22. rujna 2018. - 22:30
BTS2017grupna-autor_marija_havaic_andrea_radmanic

Biograd će od 30. rujna do 7. listopada biti svjetski centar terenskih radionica i obuke za podvodna istraživanja!  Radionica pomorske robotike "Breaking the Surface (BTS)" u organizaciji Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, sljedeći vikend slavi deseti rođendan. Terenska sedmodnevna radionica jedinstveno je okupljanje brojnih domaćih i inozemnih stručnjaka različitih struka, koje objedinjuje istraživački rad u području pomorske robotike.

- I ove godine očekuje se oko 200 sudionika radionica iz više od 20 različitih zemalja svijeta poput SAD-a, Velike Britanije, Španjolske, Italije i mnogih drugih. Riječ je o studentima, znanstvenicima i poduzetnicima iz područja robotike, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja - govori Tonko Bogovac, član Organizacijskog odbora radionice BTS.

Program je koncipiran u dva dijela, teorijski i praktični, a radionica uključuje različita područja podvodnih znanosti, kao što su podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostale grane pomorskih znanosti. Osim predavanja o aktualnim temama o robotici, na radionici će prisustvovati i deset različitih znanstvenih institucija i tvrtki koje će uživo predstaviti mogućnosti svojih najnovijih pomorskih pilotnih i bespilotnih vozila.

- Od prisutnih vozila na ovogodišnjoj radionici tri su hrvatska proizvoda, a među njima nalaze se i LAPOST-ovi roboti imena aMussels i aPad, čije će korištenje i mogućnosti proučavanja morska dna prezentirati mladi LAPOST-ovi znanstvenici u sklopu praktičnih vježbi, objašnjava Bogovac, dodajući da je radionica BTS izvrsna prilika da istraživači i institucije uspostave kontakte i razviju mogućnosti daljnje suradnje.

Hrvatska pomorska robotika prepoznata je u svijetu, govori Bogovac, ali mjesta za napredak uvijek ima.
- Radionica BTS jedinstven je događaj koji omogućuje prezentaciju naših postignuća i razmjenu znanja s kolegama u području, ali i vrijedna terenska iskustva s istraživačkim partnerima.

Važnost "Breaking the Surface" radionice prepoznata je i na međunarodnoj razini podrškom od američkog i norveškog veleposlanstva u Hrvatskoj kao strateški projekt za jačanje međudržavne i međuinstitucijske suradnje.

24. travanj 2024 15:31