OTOK LJUBAVI GALEŠNJAK POD UDAROM NAPASNIH ORGANIZAMA 'Ne može se ništa učiniti, borba je uzaludna. Gdje god dođu, ubijaju sve ostale vrste!'

OTOK LJUBAVI GALEŠNJAK POD UDAROM NAPASNIH ORGANIZAMA

Galešnjak, otočić srcolikog oblika u Pašmanskom kanalu, napala je invazivna alga Caulerpa racemosa, javlja HRT. Ronioc Đani Iglić donio je iz dubina potvrdu o zagađenju tom algom. Osim otoka ljubavi, zagađen je cijeli Pašmanski kanal, a nakon što se ta invazivna vrsta alge negdje pojavi, na tom mjestu više nema uvjeta za život onih vrsta koje su tamo obitavale do tada. Ugrožene su i ribe i školjke.

'Sve su ugrožene kada dođe Caulerpa, ništa više ne može tamo rasti', kađe Iglić. Radi se o algi koja izgledom podsjeća na grančicu crnogoričnog stabla, a jako brzo se širi.

'Ne može se puno učiniti. Boriti se protiv caulerpe je nemoguće. Bilo je prijedloga da se prekriva folijom, ali tako se uništi sav život u pijesku do metar dubine...', rekao je Iglić.

Iako se ova alga jako brzo nastani na nekom području, nakon nekog vremena nestane kao da je nikad nije ni bilo, a stručnjaci ne znaju zašto je to tako, javlja HRT.

'Iz nekih bioloških razloga, njezino širenje se zaustavilo i uglavnom se povukla, pa je ima još samo na par lokacija u Jadranu', rekla je za HRT inženjerka biologije Ivana Zubak Čižmek.

Naslovnica Regional