StoryEditorOCM
RegionalFOTO: SENZACIONALAN USPJEH LIJEČNIKA U NAŠEM SUSJEDSTVU

Ženi s amputiranim nosom na podlaktici uzgojili novi i uspješno ga transplantirali na lice!

Piše Javorka Luetić/Slobodna Dalmacija
11. listopada 2018. - 13:40
10365093

Stručnjaci Klinike za plastičnu, rekonstruktivnu, estetsku kirurgiju i opekline Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana udružili su još jednom znanje i iskustvo i prvi u svijetu, uz pomoć 3D modela, oblikovali nos na podlaktici ruke koristeći kost, kožu, ovojnice, živce, krvne žile... i potom ga u potpuno prirodnoj formi prenijeli na lice s izvrsnim funkcionalnim i estetskim rezultatom.

– Pedesetdvogodišnjoj pacijentici smo operacijom u dvije faze rekonstruirali nos s njezinim vlastitim tkivom. Dogodilo se to četiri godine nakon što joj je, zbog invazivnog kožnog raka, morao biti odstranjen cijeli nos. U sklopu predoperativnih priprema, najprije smo pomoću 3D lasera skenirali nosnu protezu pacijentice i izradili plastični kalup njezina nosa. U prvoj fazi nos smo oblikovali s tkivima iz podlaktice (koža, potkožje, kost), a na temelju preciznog kalupa nosa na kožu smo ugradili po mjeri napravljenu potpornu mrežicu od titanija. Novonastali nos smo prišili natrag na podlakticu. Sva tkiva, uključujući i kost, bila su izvrsno prokrvljena. Nakon pet tjedana obavili smo drugu fazu tijekom koje smo prethodno oblikovani "novonastali nos" skinuli s podlaktice i premjestili ga na lice – pojasnio nam je prof. dr. Uroš Ahčan, predstojnik Klinike za plastičnu kirurgiju, te dodao da je na "novonastalom nosu" potpuno sačuvana senzorna grana živaca koja je povezana sa živcima na licu i tako poboljšana živčana osjetljivost unutrašnjeg dijela nosa. U istom zahvatu pokriven je vanjski dio nosa s prethodno rastegnutom kožom s čela. Zatim je uslijedilo još nekoliko manjih korektivnih zahvata koji su poboljšali estetski izgled lica.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u mikrokirurgiji, plastični kirurzi pod vodstvom prof. Ahčana odlučili su se na potpuno inovativan način rekonstrukcije nosa, što je nesretnoj ženi promijenilo sudbinu i povećalo kvalitetu života.

Na mjestu gdje je pacijentici prije bio nos ostala je velika praznina. Budila se misleći da je to ružan san. Otvor je pokrivala plastičnom protezom, koja je otpadala, a ljepilo joj je nadraživalo kožu. Zimi je proteza bila hladna, a zrak se prilikom disanja nije zagrijavao pa je često trpjela glavobolje, a prehlade su bilo njezino normalno stanje. Postala je depresivna i tražila je pomoć psihologa i psihijatra jer je mislila da će zauvijek biti osuđena na život s unakaženim licem. Transplantacija nije bila moguća. Zbog lijekova koje bi morala uzimati protiv odbacivanja organa, postojao je rizik da joj se vrati karcinom. Htjela se uvjeriti je li za nju presađivanje nosa jedina mogućnost i zato je tražila mišljenje prof. Ahčana. On se dosjetio drugog rješenja. S obećanjem da će raditi na tome, dao joj je nadu. Njegova osnovna zamisao bila je napraviti nos od kosti i mekih tkiva s podlaktice, ostaviti ih mjesec dana da zacijele prema 3D modelu te ga u drugoj fazi prenijeti na lice, kao rezervni dio tijela s već pripremljenim modelom. I to je upravo sada realizirano.

Danas pacijentica ima osjećaj da se ponovno rodila.

"Novi nos je značio novo poglavlje u mojem životu. Svi problemi su nestali. Iz tame sam izišla na svjetlo", posvjedočila je preporođena žena. Činjenica da je sve tkivo ugrađeno u njezin novi nos njezino vlastito čini joj se fantastičnom. "To je poseban osjećaj, osjećaj da se sami obnavljate. Ovo je nešto nevjerojatno, da ste dobili novi nos iz ruke. Prva operacija tijekom koje se cijeli nos počeo razvijati na ruci trajala je devet sati, a druga, tijekom koje je nos prenesen na lice, još novih osam sati", posvjedočila je.

"Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedna je od najzahtjevnijih intervencija. Za takav zahvat treba osigurati multidimenzionalni robustan kostur te tanko mekano tkivo, krvne žile i mogućnost prokrvljenosti živaca da biste dobili trajan rezultat: dobru funkciju i dobar estetski izgled", ističe prof. Ahčan. Procjenjuje se da u Sloveniji ima najmanje još dvadeset pacijenata kojima je potrebna ovakva operacija, a jedan je pacijent već zainteresiran za taj postupak. Ne žele razmišljati o troškovima takvih intervencija jer bi to bilo vrlo loše, kaže dr. Ahčan. Naime, trošak u ovom slučaju iznosi više od 58 tisuća eura, a od osiguravajućeg društva bolnica je dobila predujam od 12 tisuća eura. Prigodom izrade troškovnika treba uzeti u obzir da je za operaciju nužno dizajnirati 3D model koji je od iznimne pomoći prilikom planiranja i provođenja operacije, a taj zadatak je za ovu operaciju tvrtka AUDAX obavila besplatno.

25. travanj 2024 09:49