StoryEditorOCM
RegionalPAŽANI ZNAJU ČEMU SLUŽI ZNANJE

Studentice iz Francuske i Turske kod Gligore uče "tajnu Paškog sira"

Piše I.N.
11. listopada 2018. - 22:05
ilknur (24)

U Siranu Gligora već nekoliko godina dolaze studenti iz svih krajeva svijeta na stručno usavršavanje i praksu. Uglavnom, radi se o studentima koji svoja znanja kuju stažiranjem u trajanju od nekoliko mjeseci. Tako su ove godine u Gligoru stige dvije studentice iz Francuske i jedna iz Turske.

Francuskinje Soline (21) i Edmée (20) dolaze iz grada Angersa na zapadu Francuske, sa ESA visokog učilišta specijaliziranog za agrikulturu, agronomiju, znanost o hrani, okoliš, opskrbne lance i marketing, a Ilknur (24) je studentica pete godine na Odjelu za prehrambenu industriju Sveučilišta u Gaziantepu iz Istanbula.

- Studentice smo općeg smjera znanosti o hrani, a u Siranu Gligora došle smo naučiti nešto o načinu proizvodnje sireva u Hrvatskoj i poznatog paškog sira, čija se proizvodnja razlikuje od proizvodnje poznatih francuskih sireva – kažu Soline i Edmée koje su na Pag došle prije tri mjeseca i uskoro se vraćaju u Angers. Do Hrvatske

osobnim automobilom tako da su u kratkom roku uspjele proputovati gotovo cijelu našu zemlju.

- Bilo nam je lijepo u Hrvatskoj, na Pagu i sirani. Naučile smo puno, upoznali mnogo različitih ljudi, čak nam je i žao što odlazimo – kažu mlade Fransuckinje.

Treća studentica kod Gligore, Ilknur iz Istambula, u siranu je došla 25. rujna i ostat će do veljače iduće godine.

- Moja ideja je bila stažirati negdje u Europi, gdje ima mora, stoga mi se Sirana Gligora na Pagu učinila kao jako dobar odabir. Želim naučiti što više – od proizvodnih procesa do brige o siru jer sve to će mi trebati u profesiji – kaže Ilknur koja prvo želi proputovati Hrvatsku, odraditi staž na Pagu, a posao vjerojatno tražiti u Italiji, možda Hrvatskoj, no uvijek joj ostaje i opcija povratka u Istanbul.

Do sada je 13 studenata stjecalo svoja prva radna iskustva u Sirani Gligora koja i dalje ostaje otvorena za sve studente iz svih krajeva svijeta koji žele stručnu praksu obaviti u njihovim pogonima.

26. travanj 2024 17:58