StoryEditorOCM
RegionalSAŠA LOZAR MERCEDESOM NALETIO NA PJEŠAKA, ŽRTVA PREMINULA U BOLNICI

'Vozio sam vrlo sporo, a zasmetalo mi je i to dostavno vozilo...'

Piše Hajdi Karakaš Jakubin /JL
11. listopada 2018. - 17:20
lozar_sudjenje2-111018

Pješak koji pretrčava prometnu višetračnu ulicu daleko od zebre, pritom misleći da će biti brži od vozila koja idu neznatno brže od propisane brzine kretanja jer je u blizini škola, scenarij je s tragičnim krajem zbog kojeg je Saša Lozar (38), pjevač i radijski voditelj, danas sjeo na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagreb.

Lozar je lanjskog 18. veljače oko 10.25 sati vozio Mercedes C220 lijevim trakom zagrebačke Selske ceste te je dolaskom do kućnog broja 125 naletio na pješaka Nikolu Marinkovića (86). Tužiteljstvo je uvjereno da je Lozar propustio pravovremeno obratiti pozornost na pješaka koji je neoprezno sa štapom u ruci pretrčavao cestu, izvještava Jutarnji.

Od siline udarca, pješak se otkotrljao na kolnik i zadobio teške ozljede opasne za život od kojih je preminuo 1. ožujka u bolnici, a Lozar se suočio s optužnicom koja ga tereti za nesreću sa smrtnom posljedicom iz nehaja.

Svjedočio liječnik 

Okolnosti nesreće na dionici gdje je dopuštena brzina 40 km/h, Lozar je kratko opisao.

- Kretao sam se vrlo sporo. Često tamo prolazim. U blizini je škola. Pokraj mene, u desnom traku bilo je dostavno vozilo. Mislim da je bio bijeli kombi koji je dao desni žmigavac i skrenuo prema prilaznom kolniku neke zgrade, s time da je pri skretanju uzeo veći ‘ajnšlag’ pa da je prednjim dijelom ušao i u moj trak. Potom se predamnom stvorio pješak - branio se Lozar.

No svjedok Ivan B., inače liječnik po struci, drukčije je opisao scenu.

- Bio sam suvozač u autu svog prijatelja i išli smo po zapadnom kolniku Selske ceste te smo na raskrižju s Baštijanovom stali na crveno svjetlo na semaforu, Kad se upalilo zeleno, Mario je krenuo, a ja sam gledao polulijevo i uočio muškarca sa štapom kako užurbano hoda. Gledao je desno i prošao jedan kolnički trak te došao do polovice drugog kad ga je udario Mercedes u predjelu nogu. Pješak je udario glavom i lijevom stranom tijela u vjetrobransko staklo.

Pješak se želio ustati

Dotrčali smo do unesrećenog. Bila mu je slomljena lijeva noga. Djelovao je zapušteno, dezorijentirano i želio se ustati. Vozač Mercedesa je izašao iz auta, bio je u šoku i želio pomoći - rekao je svjedok Ivan B. Odgovarajući na pitanje tužitelja je li u trenutku naleta vidio druga vozila, rekao je da nije, a je li prije nesreće bilo auta, nije mogao reći. No smatra da se Mercedes nije kretao velikom brzinom već je “išao uobičajeno za taj dio Selske i da vozač nije mogao izbjeći nalet na pješaka.”

Prometni vještak Zvonko Ivašić utvrdio je da je Lozar prije nesreće vozio 47,7 km/h i da se zaustavio 11,6 metara nakon naleta. Oštećenja na Mercedesu ukazuju da mu je pješak, pak, prilazio brzinom većom od koračanja, a obzirom da je imao 86 godina, “takve osobe mogu postići brzinu od 2 do 3 metra u sekundi. Međutim, pješak se koristio štapom pa je ta brzina nešto slabija.”

Iako je Lozar naveo da je nepoznati kombi skretao tako da je prednjim lijevim dijelom ušao u njegov trak zaklonivši mu pritom pogled, vještak je uvjeren da je Lozar pak mogao uočiti pješaka koji mu je u toj varijanti vidljiv 1,2 sekunde prije naleta. No, ako se uzme u obzir da nepoznatog kombija nije bilo, vještak je izračunao da je Lozar mogao uočiti pješaka čim je počeo prelaziti kolnik, točnije sa 35,6 metara udaljenosti i zakočiti na vrijeme. U situaciji kako ju je, međutim, Lozar opisao, da je postojao nepoznati kombi, “pri njegovoj brzini kretanja od 47,7 km/h nije mogao izbjeći nalet na pješaka, ali bi ga izbjegao da je navedenom dionicom vozio manje od 39 km/h”. 

25. travanj 2024 12:29