StoryEditorOCM
RegionalAMERIČKI INVESTITOR JEFF BLACKARD:

"U resort na Pašmanu uložit ću pola milijarde dolara!"

Piše Vedran Marjanović/SD
12. listopada 2018. - 10:58
Pašman Blackard

Američki poduzetnik Jeff Blackard na jučerašnjoj je Konferenciji o zdravstvenom turizmu potvrdio namjeru da na otoku Pašmanu izgradi turističko naselje „Pašman rivijera“, izvještava Slobodna Dalmacija.

Riječ je o naselju s hotelima, apartmanima, vilama, plažama i ostalim pratećim sadržajima s ukupnim kapacitetom od 4000 kreveta, a investitor najavljuje ulaganje od 500 milijuna dolara.

– Pokušat ćemo napraviti autentično dalmatinsko naselje, u skladu s tradicijom i okolišem koje sam detaljno proučio. U gradnji bismo koristili jedino domaće materijale. Radnici koji bi radili u naselju u njemu bi i živjeli – naveo je Blackard.

U prilog svojim namjerama da pokrene veliko ulaganje u našoj zemlji, Blackard je naveo da se zaljubio u Hrvatsku iako, kazao je, ni njemu ni njegovoj supruzi nitko nije podrijetlom odavde. Ističe kako je zadnjih godina proveo puno vremena ovdje kako bi stekao uvid u način poslovanja, poslovnog razmišljanja i običaja u nas.

Most do Biograda

– Investicija je vrlo zahtjevna. No, ideja je da bogate Amerikance dovodimo na Pašman, u naš resort, i mislimo da smo na pravom putu – poručio je Blackard, koji nije iznosio detalje o trenutačnoj situaciji u razvijanju projekta "Pašman rivijera".

No, od Blackardovih suradnika u Hrvatskoj doznajemo da će američki investitor ovih dana obaviti razgovore s lokalnim vlastima u Zadarskoj županiji o pripremama za početak oživotvorenja cijelog projekta.

Lokacija na kojoj bi Blackard podignuo "Pašman rivijeru" nalazi se osam kilometara uzduž obale, na ukupno 260 hektara, od čega bi 100 hektara bilo urbanizirano. Kao dodatni cilj projekta investitor navodi izgradnju mosta koji bi povezao sjeveroistočni dio Pašmana s kopnom u blizini Biograda na Moru. Most je unesen i u pripadajuće prostorne planove, kao i prilazna cesta zamišljenome resortu.

Blackardova ponuda za "Pašman rivijeru" prihvaćena je kao jedina sa zadovoljavajućim sadržajem na pripadajućem natječaju Općine Pašman u proljeće ove godine. Prema odredbama natječaja, investitor bi trebao izgraditi naselje u idućih pet godina.

Jeff Blackard nije bio jedini Amerikanac među glavnim gostima organizatora konferencije o zdravstvenom turizmu dr. Miljenka Bure iz tvrtke "Medicinska grupa". Uz njega i američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta, skupu su se obratili Rick Santorum i Gentry Beach. Rick Santorum bivši je senator iz Pennsylvanije iz redova Republikanske stranke, odvjetnik i ugledni politički komentator s trenutačnim angažmanom na CNN-u.

– Ono što investitori žele vidjeti u svakoj državi jesu pravna sigurnost i predvidivost, jasna i transparentna pravila poslovanja i dobra poslovna klima. Hrvatska je saveznik Americi, i u ovoj i drugim prilikama moramo gledati kako pomoći da se između dviju država poveća ekonomska suradnja – upozorio je Santorum, navodeći kao primjer unapređenja ekonomskih odnosa Hrvatske i SAD-a projekt LNG terminala na Krku.

Trumpov suradnik

Gentry Beach okupljenima se predstavio kao investitor i član financijskog odbora predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

– Hrvatska još uvijek nije prijateljska zemlja za biznis. Utoliko me začudilo kada je moj prijatelj Jeff Blackard najavio ulaganje. No, kada sam došao ovdje, promijenio sam mišljenje, uvjerio sam se da Jeff ima viziju – poručio je Beach.

Organizator konferencije Miljenko Bura ocijenio je na konferencijskom panelu da su ulaganja u domaći turizam nedovoljna. Istu sudbinu, dodao je, dijeli i zdravstveni turizam.

– Naše mogućnosti za zdravstveni turizam su velike, no treba nam veliki preokret. Za preokret nam treba pomoć i novac, a to moramo tražiti tamo gdje postoji, u Europskoj uniji. U predstojećem investicijskom ciklusu kohezijskih i strukturnih fondova od 2021. mi u naš turizam iz tih izvora možemo povući 3,8 milijardi eura. To su naše procjene na temelju projekata u turizmu koji već postoje – naznačio je Bura.

Ministar turizma Gari Cappelli izrazio je uvjerenje kako je u zadnje dvije godine došlo do oporavka investicija u hrvatski turizam.

– Imamo rast turističkih investicija od 40 posto, uskoro ćemo donijeti zakonski okvir za dodatno poticanje ulaganja u turizam – najavio je Cappelli.

Miljenko Bura upozorio je na odljev medicinskog osoblja iz Hrvatske.

– Zamislimo da u idućih mjesec dana imamo 300 tisuća turista starijih od 60 godina u našim hotelima i odmaralištima. Tko će pružiti pripadajuće usluge tim gostima? – upitao se organizator Konferencije o zdravstvenom turizmu.

 

PRIJAŠNJI PROJEKTI: Graditelj 'Supetra' u Teksasu

Jeff Blackard nije nepoznat hrvatskoj javnosti, koja je za njega prvi put čula kad je odlučio u Teksasu izgraditi "repliku" Supetra, pod imenom Adriatica.

Početkom ove godine u Varaždinu je predstavio projekt prerade otpada u brikete, a prošle jeseni njegova je korporacija u Zagrebu osnovala tvrtku "Zero Global Waste", registriranu za obradu i zbrinjavanje neopasnog otpada.

Dva puta je, kaže, razgovarao s predsjednicom Grabar-Kitarović o svojoj pomoći pregovorima o oporezivanju između dviju država.

25. travanj 2024 02:00