StoryEditorOCM
RegionalMINISTARSTVO GRADITELJSTVA, LUČKA KAPETANIJA, INSPEKCIJE- ZAŠTO SVI ŠUTE?

Ni nakon 120 dana od zabrane radova ne zna se tko je odgovoran za ilegalno nasipanje mora u Petrčanima!

Piše Ana Franić
16. listopada 2018. - 00:09
petrcane2-190618

- Nitko nije prstom makao! Još uvijek sve to stoji tamo nabacano i nije vraćeno u prvobitno stanje. Cijelo vrijeme nisam uočila nikoga da išta radi, samo sam primjetila da je netko tu hrpu malo izravnao, a turisti su se znali tamo sunčati, govori nam Silvana Štokan koja nas je prije skoro četiri mjeseca upozorila na bespravno nasipavanje mora nedaleko od plaže hotela "Pinija" u Petrčanima.

Kada smo tog 20. lipnja došli u Petrčane nismo znali što nas čeka. Uz glavnu šetnicu dočekao nas je bager koji je krupnim kamenjem zasipao obalu u dužini od 50-ak metara, neposredno uz plažu. Šok i nevjerica na početku turističke sezone: praši se na sve strane, more pretvoreno u smeđi mulj, buka građevinskih strojeva čuje se kroz cijelo mjesto. Čudili su se mještani, ali i turisti, a čudili su se i novinari. Nikome nije bilo jasno što se događa, ali bilo je očigledno da se ne radi o nikakvoj "dohrani plaže" kojom se (o)pravdao predsjednik Mjesnog odbora Petrčane Duje Stanišić.

Stanišić je naime najprije tvrdio kako iza radova stoji MO i da se radi o dohrani plaže za što imaju dozvolu Grada Zadra, jer su 80 tisuća kuna dobili od TZ Grada Zadra za produženje postojeće plaže, ali se neugodno iznenadio kad smo ga informirali da se ne radi o dohrani nego građevinskim radovima za koje je potrebno imati koncesiju na pomorskom dobru i građevinsku dozvolu. Štoviše, kako se radi o radovima na pomorskom dobru, potrebno je ishoditi i rješenje o ocjeni potrebe utjecaja zahvata na okoliš.

"Svake godine širimo plažu jer naše mjesto plaže nema. Lani smo prošli pod dohranu pa smo mislili da ćemo i ove" govorio je Stanišić dodajući da je investitor, odnosno TZ Grada Zadra, koju je tada vodio direktor Ante Rados, trebala ishoditi potrebne dozvole, ali to očito nije napravila.

Njegovu tezu vrlo brzo je "pokopao" inspektor Lučke kapetanije u Zadru kada je izašao na teren i donio odluku o zabrani izvođenja radova, a izvođač je dobio rok od 24 sata da kapetaniji dostavi dokumentaciju po kojoj izvode radove, odnosno da im predoče dozvole za nasipanje mora.

U srpnju nam je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrđeno da je Lučka kapetanija Zadar izdala rješenje o zabrani radova s obzirom da investitor nema zakonom propisanu dokumentaciju, a o svemu je bila obavještene i građevinska inspekcija. Tada smo ostali kratki za odgovore što će se dalje događati u Petrčanima i hoće li obalni pojas biti vraćen u prvobitno stanje.

Danas, nakon više od 120 dana stanje se nije promijenilo. Hrpa kamenja još uvijek stoji naslagana uz samu šetnicu i ruši samu vizuru turističkog naselja, a mi smo opet ostali bez odgovora.

Upit smo poslali Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Zanimalo nas je je li Ministarstvo donijelo rješenje vezano uz nasipavanje mora u Petrčanima, odnosno što je poduzelo prema investitoru i izvođaču radova za koje je Lučka kapetanija utvrdila da se izvode nezakonito? Uz konkretno pitanje priložili smo i dva linka članka objavljena na portalu Zadarski.hr kako bi ukazali odgovornima u ministarstvu graditeljstva što nas točno zanima.

- Vezano uz gradnju parapetnog zida i sanitarnog čvora u Petrčanima, inspektor je utvrdio da se radovi odvijaju u skladu sa izdanom građevinskom dozvolom. Što se tiče nasipanja na pomorskom dobru (na nekoliko mjesta u Petrčanima) nadležan je inspektor Lučke kapetanije i inspektor zaštite okoliša pa predlažemo se njima obratite, glasio je odgovor iz Ministarstva graditeljstva potpisan od strane Samostalne službe za odnose s javnošću i informiranje.

Odgovor na naše pitanje nismo dobili, ali eto bar znamo da je parapetni zid i sanitarni čvor u Petrčanima napravljen u skladu sa izdanom građevinskom dozvolom, što nismo ni dovodili u pitanje.

Odgovore smo pokušali potražiti i od Lučke kapetanije Zadar kao što nas je i Ministarstvo uputilo, ali Borisa Medića, inspektora Odjela za inspekcijske poslove, kao i inspektora Nedjeljka Sjauša nakon nekoliko telefonskih poziva do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti.

23. travanj 2024 23:51