StoryEditorOCM
RegionalFOTO: OTVOREN JUBILARNI 20. BIOGRAD BOAT SHOW

Najveći srednjeeuropski sajam na moru donosi jednu svjetsku i 33 hrvatske premijere: među njima je i brod na solarni pogon!

Piše Ana Franić
18. listopada 2018. - 20:51
biograd_boat_show18-181018

U četvrtak u biogradskoj marini Kornati svečano je otvoreno jubilarno 20. izdanje najvećeg srednjoeuropskog sajma na moru Biograd Boat Showa koji je ugostio preko 300 izlagača. Ovogodišnji sajam obilježit će jedna svjetska i 33 premijere luksuznih plovila, a posjetitelji će moći vidjeti preko 300 različitih brodova.

- Od naših skromnih početaka 1999. i otvorenog sajma u Marini Kornati, tijekom posljednjih 20 godina izrasli smo u najveći srednjoeuropski sajam na moru, privlačeći mnoge međunarodne izlagače i posjetitelje na hrvatsku obalu. Osvojili smo povjerenje naših izlagača, ali i posjetitelja i napravili pravo malo čudo, rekao je na otvaranju sajma Milan Šangulin, direktor Biograd Boat Showa.

Izlagački prostor u Biogradu je u potpunosti rasprodan, prošle godine tijekom trajanja festival je posjetilo preko 20 tisuća ljudi, a organizatori su sigurni kako će ta brojka ove godine biti još veća.

- Današnji nautički turizam krenuo je sedamdesetih godina, a nautika je u Hrvatskoj stara onoliko koliko je i u Biogradu. U posljednje tri godine u sajam smo uložili preko 35 milijuna kuna, ali na tome nećemo stati nego ćemo se truditi svake godine napraviti korak naprijed. Uspjeli smo jer smo najbolji i najjači, a sajam je kruna svega što se u hrvatskom turizmu radi, kazao je na otvorenju Goran Ražnjević, predsjednik Ilirije i organizator Biograd Boat Showa dodajući kako na marginama sajma raste novi odnosno poslovni kongres B2B.

Biograd Boat Show kroz platformu "Biograd B2B" postat će središnje mjesto okupljanja poslovnih subjekata povezujući stručnjake iz brodogradnje, nautike i pomorstva.

U organizaciji Hrvatska gospodarske komore održat će se "2. HGK Dani Nautike", a bogati kongresni program namijenjen je gospodarstvenicima iz sektora nautičkoga turizma. Cilj je iskoristiti veliku zastupljenost izlagača, plovila i opreme na jednom mjestu te educirati, komunicirati i prikupiti informacije o ključnim temama koje utječu na pomorstvo i nautički turizam.

Svjetsku premijeru na sjamu iz svijeta motornih jahti imat će hrvatski model Terra nauta 28, novi projekt brodogradilišta Terra Nauta. Riječ je o jahti dužine 9,20 metara, a proizvedena je u tradiciji dalmatinskog guca. Premijerno za Hrvatsku bit će predstavljene i plutajuće mobilne kućice tvrtke Starles izgrađene na dvije etaže.

Od 33 premijere luksuznih plovila posebno se ističe Futura 40 Grand Horizon i jedan od najljepših primjera luksuznih jahti – Frauscher 858 Fantom te hrvatska premijera Prestige 520S – jahte od 50 stopa dizajnirane kao koncept "vlasničkog stana".

Među više od 300 plovila na sajmu pronašli smo i onu najskuplju koja je na prodaji. Riječ je o 18-metarskoj jahti Navetta 58, čija početna cijena iznosi 1,2 milijuna eura.

- Navetta 58 proizvedena je 2016. godina, a sastoji se od tri kabine, tri sanitarna čvora te skiperske kabine. Jako puno je zainteresiranih ljudi i očekujemo kupce iz Slovačke. Sigurni smo da će Navetta 58 tijekom ova četiri dana pronaći novog vlasnika, rekli su nam iz tvrtke Adriatic Wave.

Kao i svake godine, organizirane su brojne popratne aktivnosti pa se tako posjetitelji mogu prijaviti na besplatne probne vožnje i pripreme za natjecanje u kajaku i SUP-u (Stand Up Paddle). Svaki dan u moru u centralnom dijelu Marine Kornati održat će se show, Flyboar Water Jet Pack, a svi zainteresirani mogu razgledati akvatorij motornom jahtom "Nada" u vlasništvu Ilirije.

Pažnju brojnih posjetitelja prvog dana privukao je i brod Solmar 600 koji je potpuno napajan sunčevom energijom.

- Brod je dužine 6,5 metara, a može ugostiti osam osoba. Bitno je istaknuti njegovu autonomiju jer je sve na struju. S jednim punjenjem može izdržati tri sata, a cijeli brod proizveden je u Hrvatskoj, objasnio nam je Marko Šušanj iz tvrtke Solmer.

Zabavni dio započinje svakog dana nakon zalaska sunca. U petak su za atmosferu zaduženi bendovi "Second Hand" i "Aj trio" te Elena Stella. U subotu nastupa bend "Samoborski tamburaši", za svjetlosne efekte pobrinut će se Mirnovec Vatromet, a u velikom finalu nastupa bend "Diktatori" i Giuliano.

Biograd Boat Show traje do 21. listopada, a cijena ulaznica iznosi 40 kuna.

 

Sajam bez ministara
Za razliku od prijašnjih godina jubilarni sajam u Biogradu nije otvorio netko od ministara, nego državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac. Među visokim gostima našao se i suprug predsjednice Republike Jakov Kitarović, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, direktor glavnog ureda HTZ-a Kristijan Staničić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Biograda Ivan Knez, predsjednik Županijskog suda u Zadru Boris Babić, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija, direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka i drugi.
19. travanj 2024 07:30