StoryEditorOCM
RegionalFOTO: OPĆINA POSEDARJE DODJELJUJE POSLOVE BEZ JAVNOG NATJEČAJA?

BARIČEVIĆ: Načelnik se ponaša kao pijani milijarder, putove stalno obnavljaju dva-tri ista čovjeka! KLANAC: On ne može obaviti te poslove, a za 2019. raspisujemo natječaj!

30. listopada 2018. - 15:45

Općina se ponaša kao pijani milijarder, uređuje seoske putove koji nikuda ne vode, a načelnik bez raspisivanja javnih natječaja dodjeljuje poslove sve manjem broju lokalnih izvođača. Taj njegov pohod treba netko zaustaviti, jer nekada nas je radilo puno više, dok su sada u igri samo dva ili tri čovjeka, tvrdi Marijan Baričević, vlasnik privatnog obrta iz Slivnice nezadovoljan načinom na koji Općinu Posedarje vodi načelnik Ivica Klanac.

- Jučer sam razgovarao s načelnikom, ali nema od toga koristi. Imam "greder", stroj za ravnanje terena pred postavljanje asfalta i puno puta sam radio za Općinu upravo seoske putove, ali sam uređivao i mjesne plaže i nikada nitko nije imao prigovore na obavljeni posao. Sada, odjednom, te poslove neodgovarajućim strojevima radi netko drugi, a uvjeren sam da je to samo načelnikova volja. On govori kako sam po općini pričao da se poslovi i novac dijele i dodjeljuju netransparentno, pa se sada osvećuje. Kako je moguće da radim na plažama u Zrću i Povljani, ali ne i na području Općine Posedarje koja je prošlog tjedna u jedan jedini seoski put koji ne vodi nigdje ulupala više od 100.000 kuna, pita se Baričević.

Načelnik Ivica Klanac najavljuje da se upravo po prvi put raspisuje javni natječaj za obavljanje poslova prijevoza, iskopa, uređenja plaža i seoskih putova. Međutim, Klanac potvrđuje da se dosada takvi natječaji uopće nisu raspisivali nego su bili dodijeljeni odlukom načelnika.

- U proračunu od 12 milijuna kuna na uređenje putova je odlazilo između 600 i 700.000 kuna godišnje, te još 50-ak tisuća na uređenje plaža. Nakon one velike poplave od lanjskog rujna, Posedarje je pogodila još jedna velika poplava u ožujku. Bila je to ekstremna situacija, morali smo hitro reagirati, pa je na te poslove otišlo još oko pola milijuna kuna. Po odluci načelnika posao je obavilo četiri-pet vlasnika obrta s područja Općine Posedarje, kaže Klanac.

Načelnik tvrdi da Baričević "grederom" ne može "obaviti poslove koje je trebalo obaviti, te da se na mjesnoj plaži, zbog veličine stroja, ne može niti okrenuti".

- Točno je da on svuda priča o "sumnjivim poslovima", ali nije točno da mu se zbog toga osvjećujem. Kada nam zatrebaju radovi za koje je neophodan "greder", moći će raditi, to neće biti problem, ali ovako ga nismo imali razloga angažirati. Uostalom, ako je on radio prije, pa zar drugi tada nisu mogli prigovarati da ne rade oni, zaključuje Ivica Klanac.

 

Širi se groblje u Slivnici

Smatrajući da načelnik Klanac po Posedarju obavlja nepotrebne radove i skupo ih plaća jednim te istim ljudima, Marijan Baričević navodi i primjer Slivnice u kojoj živi:

-Pa tamo nema kapelice, a groblje je postalo pretijesno, ali Klanac to ne radi nego obnavlja putove kojima nitko ne prolazi, tvrdi Baričević.

-Imamo u Općinskom vijeću ljude iz Slivnice, valjda oni znaju što treba njihovom mjestu, pa upravo sada planiramo proširenje groblja u Slivnici. Što se putova tiče, baš naprotiv – obnavljali smo upravo putove do vinograda i maslinika koje ljudi obrađuju, odgovara načelnik Ivica Klanac.

22. travanj 2024 11:11