ŽUPAN LONGIN U KINI „Moramo proširiti kapacitet Zračne luke Zadar, kineski turisti su se prometnuli u jedne od najboljih potrošača!“

ŽUPAN LONGIN U KINI

- Cijeli naš boravak u Kini je izvrsno organiziran i možemo uistinu biti zadovoljni. Dočekali su nas iznimno prijateljski i sastanci su bili doista bili na najvišoj razini - kazao je župan Zadarske županije Božidar Longin koji je s izaslanstvom Vlade RH proteklih dana boravio u službenom posjetu Narodnoj Republici Kini. Hrvatska je delegacija, predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem, posjetila Peking, Hanghzhou i Šangaj. Održali su niz radnih sastanaka s čelnicima kineskih kompanija, sudjelovali na prvom sajmu China International Import Expo, otvorili ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju te se susreli s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, predsjednikom Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Keqiangom.

- Moj boravak u izaslanstvu premijera Plenkovića veliko je priznanje za Zadarsku županiju i pokazatelj da smo prepoznati kao lokacija koja ima velike potencijale, kako gospodarske i infrastrukturne, tako i turističke. U proteklom smo razdoblju uložili velike napore u stvaranju pozitivne investicijske klime u našoj županiji, a to je sada vidljivo po brojnim pokazateljima, pa i onim statističkim, jer smo skočili za sedam mjesta na ljestvici uspješnosti županija i na trećem smo mjestu u Hrvatskoj po razvoju poslovnog okruženja – dodao je Longin te podsjetio da je Nova luka Zadar u Gaženici od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom na poslovnom summitu ASEAN u Boaou, održanom u travnju u kineskoj regiji Hainan. Tada je izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Longinom potpisalo i Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa s Provincijom Hainan.

- Zadarska županija je tom prigodom sudjelovala i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često naziva i azijskim Davosom. U dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili su zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska. Dobra suradnja s Hainanom je potvrđena u rujnu kada nam je njihovo izaslanstvo bilo u uzvratnom posjetu, predvođeno zamjenikom guvernera Wang Luom. Oni su zainteresirani za suradnju na brojnim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma. Postoji ogroman potencijal za to – rekao je Longin.

Da je Zadarska županija napravila uistinu veliki iskorak u odnosima s najmnogoljudnijom državom i drugom gospodarskom silom svijeta svjedoči i činjenica da je proteklog mjeseca na sastanku u bugarskoj Sofiji  primljena u punopravno članstvo Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1).

- To je još jedna potvrda da nas i na međunarodnom planu doživljavaju kao ozbiljne partnere. Očekujem da će ovo biti još jedna prilika našoj županiji za dodatan iskorak u ostvarivanju suradnje s kineskim, ali i europskim regijama – kazao je zadarski župan, istaknuvši da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative „Kina+16“.

Longin je sudjelovao i na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u Šangaju, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, na kojem se okupilo oko 150 kineskih i hrvatskih kompanija. Predsjednik Vlade Plenković je, otvarajući forum, pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u luke i željezničku infrastrukturu te poručio da Hrvatska želi uravnotežiti trgovinsku razmjenu s Kinom.

- Mogu iskazati zadovoljstvo razgovorima na najvišoj razini kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku. Izražen je i interes za ulaganje u prometnu infrastrukturu, projekte korištenja obnovljivih izvora energije, zdravstvenog turizma kao i za suradnju u području sportske infrastrukture. Nadam se da ćemo nakon povratka iz Kine konkretizirati naše razgovore – poručio je župan Longin.

Otvaranjem ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju iskazana je ambicija za povećanjem dolazaka kineskih gostiju.

- Tu imamo veliki prostor za iskorak i otvaranje ureda HTZ-a u Kini je svakako dobar potez. Mi smo iz naše perspektive iskazali namjeru uvođenja izravne zračne linije sa Zadrom za što moramo stvoriti preduvjete, odnosno osigurati proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar. Kineski turisti su se prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a obzirom da uglavnom ne putuju tijekom ljeta to nam je idealna prigoda za dodatno produljenje sezone. Hrvatska je u neku ruku hit među Kinezima, pogotovo nakon sjajnog nastupa naše reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Gotovo na svakom koraku su govorili o našim nogometašima, a ja sam s ponosom isticao da su iz Zadarske županije čak četvorica Vatrenih, među kojima i najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić - zaključio je župan Longin.

Naslovnica Regional