StoryEditorOCM
RegionalČUVALE GA SEDAM STOLJEĆA

Neprocjenjivo blago paških benediktinki dobilo izložbeni prostor, u suvenirnici će se prodavati i delicije koje spravljaju časne sestre!

Piše L.B.
8. studenog 2018. - 22:25
postav

Na dan kada red sv. Benedikta slavi sve svete benediktinke i benediktince, 13. studenog, na svijetlo dana izaći će neprocjenjivo blago koje su sedam stoljeća prikupljale i čuvale benediktinke na Pagu: u njihovom samostanu sv. Margarite otvorit će se stalni postav Riznice ovog ženskog benediktinskog samostana. Do sada se, samo u posebnim prigodama, moglo vidjeti tek ponešto od vrijednih umjetnina koje čuvaju paške benediktinke, a od utorka, 13. srpnja, će relikvijari, kipovi, slike i druga umjetnička djela biti stalno izložena u prostoru samostana, uređenom za tu namjenu. Vrijednost zbirke je neprocjenjiva, neki eksponati datiraju u 13. i 14. stoljeće i stariji su od paškog samostana, a među eksponatima je i relikvijar trna Kristove krune, koju Pažani drže svojom najsvetijom relikvijom.

- Otvorenje Stalne izložbe crkvene umjetnosti dio je velike proslave obilježavanja 700-te obljetnice opstojnosti Samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu. Otvorenje stalnog postava je događaj od iznimnog značaja, koji daleko prelazi lokalne granice. To je dodavanje još jedne vrhunske vrijednosti Samostana benediktinki sv. Margarite, uz sve dosadašnje njegove posebnosti, od novog postava zbirke paške čipke do zaštićenih izvornih hrvatskih proizvoda naših benediktinki kao što su paški baškotin, koludraška štrika i kolacić, koje one izrađuju po recepturama starim preko 300 godina – kazala je Vesna Karavanić, direktorica paške Turističke zajednice.

Sedam stoljeća opstojnosti Samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu svečano se obilježava ne samo otvorenjem stalnog postava riznice, već i promocijom knjige „Umjetnička baština paških benediktinki“ koja je tiskana svega nekoliko dana prije svečanosti.

Ujedno će se održati prezentacija umijeća izrade paške čipke koja je svojim ishodištem vezana za benediktinski Samostan sv. Margarite u Pagu, a 2009. godine je uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Otvorenje stalnog postava samostanske riznice, kojega je radio arhitekt Željko Kovačić, uslijedit će nakon predstavljanja monografije i prezentacije izrade paške čipke.

Dio Stalne izložbe podrazumijeva i muzejsku suvenirnicu, u kojem će osim suvenira posjetitelji moći kupiti delicije koje benediktinke pripremaju u samostanu.

- Nije potrebno posebno naglasiti da Stalna izložba postaje izniman resurs razvoja kulturnog turizma i ukupne turističke ponude grada i otoka Paga koja će širom otvoriti prozor na sedam stotina godina prikupljano i brižljivo čuvano kulturno blago – kazala je Karavanić.

Sestra Ana Benedikta iz paškog samostana je kazala da su sestre benediktinke „živi spomenik i institucija od  izuzetnog značenja za europsku i hrvatsku vjersku i kulturnu baštinu“.

- Ova je obljetnica još jedan korak u simbolici hoda u vremenu i novo poglavlje za samostan. Njome se javnosti predstavlja povijesna važnost samostanske stalne izložbe crkvene umjetnosti, kao i monografija – navela je Ana Benedikta, koja smatra da benediktinke trebaju djelovati za dobrobit otoka te pridonijeti i razvoju turizma.

26. travanj 2024 21:09