StoryEditorOCM
RegionalTJERALI IH NA SEKS BEZ ZAŠTITE

Kaštelanin i Zagrepčanin uz pomoć 42-godišnjakinje prisiljavali djevojke u teškoj životnoj situaciji da se prostituiraju, dvije ostale trudne

10. studenog 2018. - 21:36
KD

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu zbog podvođenja protiv 37-godišnjeg Kaštelanina, 35-godišnjaka iz Zagreba i 42-godišnjakinje, koji su regrutirali djevojke za prostituiranje u Njemačkoj. Osim emocionalnog i financijskog iskorištavanja uzimanjem polovice zarade, svodnici su zbog prisiljavanja djevojaka na pružanje seksualnih usluga bez korištenja kondoma doveli do toga da su dvije djevojke ostale trudne.

Prema optužnom aktu, od 2016. godine do početka 2018. godine trojka je upućivali ženske osobe na pružanje seksualnih usluga u hotelima i apartmanima na području Njemačke.

Za pronalaženje djevojaka zadužen je bio Kaštelanin, koji je angažirao dvije 24-godišnjakinje i jednu 21-godišnjakinju. Zatim su Zagrepčanin i 42-godišnjakinja kreirali oglase, pronalazili klijente i dogovarali cijenu seksualnih usluga koje su se pružale u hotelima i apartmanima. Od 50 do 150 eura, koliko su u prosjeku naplaćivale, ovisno o traženju klijenata, djevojke su pola davale svojim svodnicima.

Osim dijeljenja zarade, organizatori posla su određivali vrijeme kada su morale raditi te su ih obmanuli i o uvjetima rada nakon što su ih nagovorili na dolazak u stranu zemlju koristeći njihovu emocionalnu nestabilnost i teške životne prilike. Prisiljavali su ih na spolne odnose s klijentima bez kondoma, što je kod dviju djevojaka dovelo do trudnoće. Nelegalnim poslom svodnici su zaradili najmanje 1960 eura.

Odbila ponudu

Zagrepčanin i 42-godišnjakinja terete se dodatno da su se od 2015. godine bavili istom djelatnošću i zaradili najmanje 6000 eura. Nadalje, Kaštelanin je optužen i da je tijekom prosinca 2016. godine na splitskom području stupio u kontakt sa ženskom osobom i ponudio joj posao pružanja seksualnih usluga u Njemačkoj. Cijena bi iznosila 100 eura po klijentu, a on bi od te zarade uzimao 20 posto na ime pružanja zaštite i organizacije. Kada je od djevojke zatražio fotografije za izradu profila za njezino oglašavanje, ona je odbila tu ponudu.

Zaradu od najmanje 7960 eura optuženici su međusobno podijelili u neutvrđenom omjeru, kao i dodatnu protupravnu imovinsku korist čiji iznos nije utvrđen. Optužnica je podignuta na temelju kaznene prijave Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske. Kriminalističke istrage su finalizirane u suradnji s Ravnateljstvom policije, PU zagrebačkom, PU šibensko-kninskom i PU požeško-slavonskom, te u koordinaciji sa Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu.

20. travanj 2024 02:57