StoryEditorOCM
RegionalNOVO U ŠKOLSKOM SPORTU U ZADARSKOJ ŽUPANIJI:

Od ove sezone natjecanja u futsalu i rukometu!

Piše Promo
14. studenog 2018. - 21:25
LONGIN I SPORTASI 2

Županijski savez školskog sporta Zadarske županije ove godine je proširio broj sportova u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola. Nakon muške košarkaške i ženske odbojkaške lige za srednje škole, koje su pokrenute lani, od ove godine kreću i natjecanja u futsal ligi za učenike osnovnih škola te rukometne lige za srednje škole.

- Za to smo osigurali sredstva u proračunu, jer smatram da je školski sport iznimno bitan za zdrav razvoj učenika. Kao župan i nositelj školstva na prostoru Zadarske županije dat ću sve od sebe da potaknem sport i da se mladi sportaši profiliraju kroz ova prvenstva. To je ono što se pamti kroz cijeli život - kaže župan Zadarske županije Božidar Longin koji je upravo razvoj školskog sporta istaknuo kao jedan od glavnih ciljeva u svom mandatu.

- Kroz prvenstva osnovnih i srednjih škola, kao i prvenstva pojedinih razreda unutar škola možemo  stvoriti široku bazu budućih sportaša. Ta se baza posljednjih godina donekle izgubila, jer je zbog sadašnjeg stila života i novih tehnologija sve manje djece koju ćete vidjeti na vanjskim igralištima da igraju, primjerice, košarku ili nogomet. Mi smo spremni pomoći u tome da se igrališta obnove i da se maksimalno oživi natjecateljski duh u dobnim kategorijama osnovnih i srednjih škola - dodaje Longin.

Troškove natjecanja pokriva Zadarska županija, a za realizaciju je zadužen Županijski savez školskog sporta Zadarske županije.

- Daleko najveća financijska stavka je prijevoz momčadi, jer će sve škole koje sudjeluju u natjecanju biti domaćini, naravno gdje za to postoje uvjeti. Sve ovo ne bi bilo moguće realizirati bez podrške Zadarske županije koja je prepoznala važnost ovih projekata koji imaju i sportsku, ali i općedruštvenu korist jer ovime dajemo naš doprinos povratku mladih na sportske terene i odvajanju od mobitela, računala i općenito sjedilačkog načina života - ističe Jadranka Duvančić, tajnica ŽSŠSZŽ, koja je odnedavno i dopredsjednica Hrvatskog saveza školskog sporta.

Svi županijski prvaci nastupit će na završnici Prvenstva Hrvatske. Od ove školske godine ukidaju se poluzavršna natjecanja po regijama, tako da sve škole imaju dodatni motiv biti najbolje u svojoj županiji.

- Muškoj košarci i ženskoj odbojci od ove godine pridodajemo i rukomet za srednje škole te futsal za osnovne škole. U futsal natjecanju će sudjelovati 23 od 27 škola kojima je osnivač Zadarska županija, a osam škola iz Grada Zadra  će se u ovo natjecanje uključiti u osmini finala - najavio je koordinator natjecanja Frane Kardum.

Košarkaši su s natjecanjima krenuli prošlog tjedna, u dvije skupine po šest škola. Momčad Gimnazije Franje Petrića, aktualnog županijskog i državnog prvaka, kao najbolju hrvatsku momčad u travnju sljedeće godine očekuje i nastup na Svjetskom prvenstvu. Odbojkašice će, pak, u borbu za bodove krenuti 30. studenoga. Prijavilo se deset ekipa koje će igrati u dvije skupine. Titulu prvakinja brane učenice Gimnazije Frane Petrića.

- Ligaški sustav natjecanja se pokazao zanimljivijim i učenicima prihvatljivijim u odnosu na turnirski koji smo do sada imali. Dovoljno je podsjetiti da su lani na finalima košarkaša i odbojkašica dvorane na Višnjiku bile popunjene do posljednjeg mjesta. Popularnosti natjecanja pridonijelo je i pokretanje internetske te Facebook stranice koje su vrlo ažurne te se na njima vrlo brzo nakon utakmica mogu pronaći fotografije s izvještajima. Tako smo se još više približili učenicima koji u velikoj mjeri prate ova natjecanja - poručio je Kardum.

26. travanj 2024 18:13