"ZAŠTO NITKO NIJE ODGOVARAO ZA RATNE ZLOČINE?" Srpska udruga od suda u Beogradu zatražila istragu protiv bivših pripadnika JNA zbog ubojstva hrvatskih civila u Škabrnji i Nadinu

Udruga Documenta - centar za suočavanje s prošlošću priopćila je da je srbijanska organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) u ponedjeljak zatražila od Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu pokretanje istrage, na temelju kaznene prijave koju je ta udruga lani podnijela protiv pripadnika bivše JNA i Teritorijalne obrane zbog ubojstva 48 hrvatskih civila u Škabrnji i Nadinu u studenome 1991.

Iz Documente podsjećaju da se 18. i 19. studenoga navršilo točno 27 godina od zločina koji su pripadnici JNA i Teritorijalne obrane Benkovac počinili nad hrvatskim civilima u selima Škabrnja i Nadin.

Tim povodom je, kažu, srbijanska nevladina organizacija podsjetila javnost na kaznenu prijavu koju su za navedene zločine podnijeli u studenome prošle godine na adresu Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

U prilogu su dostavili i priopćenje FHP-a čije aktivnosti o kaznenim prijavama, navode u Documenti, imaju tim veću vrijednost jer potencijalni počinitelji ovih zločina upravo koriste činjenicu državljanstva i prebivališta u Srbij kako bi izbjegli preispitivanje kaznene odgovornosti pred hrvatskim pravosuđem.

Beogradski FHP zahtijeva od Tužiteljstva da provede "efikasnu i djelotvornu istragu o svim navodima iz kaznene prijave kako bi se prekinulo s praksom nekažnjavanja i omogućilo obiteljima žrtava da ostvare pravdu koju čekaju punih 27 godina", na temelju kaznene prijave koju su podnijeli protiv "šest identificiranih i nekoliko neidentificiranih pripadnika JNA i Teritorijalne obrane".

Ni godinu dana nakon što su podnijeli kaznenu prijavu, navode, nemaju saznanja da je Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu poduzelo bilo kakvu zakonsku radnju koja bi dovela do procesuiranja odgovornih za spomenute zločine.

"Rano ujutro 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i TO Benkovac ušli su u Škabrnju iz smjera obližnjeg sela Smilčić, koje je bilo naseljeno pretežno Srbima. Odmah po ulasku u selo, srušili su crkvu Blažene Djevice Marije, a nakon toga su na različitim mjestima u Škabrnji ubili 41 hrvatskog civila. Sutradan, u obližnjem Nadinu ubili su još sedmero civila. Većina ubijenih mještana bile su starije osobe, a među njima je bilo i 16 žena, od kojih jedna nepokretna", ističu u FHP-u.

Podsjećaju da su pred Haškim sudom za zločine u Škabrnji i Nadinu na višegodišnje kazne zatvora osuđeni Milan Martić i Milan Babić, ali "pred sudom u Srbiji ni jedan pripadnik JNA ili TO nije odgovarao za ove zločine".

Do danas, FHP je od Tužiteljstva u Beogradu dva puta zahtijevao da ga izvijesti o tome što se poduzelo kako bi se istražilo navode iz kaznene prijave, no Tužiteljstvo im nije nijednom odgovorilo.

Naslovnica Regional

Najčitanije

DRAMA NA DALMATINI Autobus koji je prevozio mlade sportaše počeo se raspadati nasred zavoja - jedan kotač je otpao, s drugog je otpala guma!? Roditelji su šokirani, no vlasnik prijevozne tvrtke ne osjeća krivnju

Autobus koji je prevozio mlade sportaše počeo se raspadati nasred zavoja - jedan kotač je otpao, s drugog je otpala guma!?  Roditelji su šokirani, no vlasnik prijevozne tvrtke ne osjeća krivnju
Povratak s državnog prvenstva u Poreču za 35 mladih rukometaša iz klubova "Solin" i "Dugopolje&qu...
Autobus koji je prevozio mlade sportaše počeo se raspadati nasred zavoja - jedan kotač je otpao, s drugog je otpala guma!? Roditelji su šokirani, no vlasnik prijevozne tvrtke ne osjeća krivnju