StoryEditorOCM
RegionalPOMOĆNICI U NASTAVI ZADARSKE ŽUPANIJE: ZAŠTO NE PRIMAMO BOŽIĆNICU I REGRES KAO I POMOĆNICI 'POD' GRADSKOM UPRAVOM?

Ivan Šimunić: „To nije moguće isplatiti jer imaju ugovor na manje od 12 mjeseci godišnje i nemaju svi punu satnicu!“

Piše L.Burčul
6. prosinca 2018. - 22:38
pomocnici_nastava1-191114

Pomoćnici u nastavi sa područja Zadarske županije obratili su se u srijedu pismom koje su poslali na više adresa, između ostalog Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Uredu predsjednice, prosvjedujući zbog, kako navode, uskraćivanja njihovih prava u odnosu na druge gradove i županije.

- Odnos odgovornih prema pomoćnicima u nastavi, i time prema djeci s teškoćama, na nivou Zadarske županije je katastrofičan: dok pomoćnici u nastavi u mnogim hrvatskim gradovima i županijama ostvaruju pravo na božićnicu, regres i darove za djecu, Zadarska županija očito ne poštuje prava svojih radnika. Za razliku od nas, pomoćnici u nastavi u osnovnim školama na području Grada Zadra već godinama dobivaju božićnicu i regres. Prošle godine tako su naši „gradski“ kolege i kolegice dobivali 1.250 kuna božićnice i isto toliko, 1.250 kuna regresa, znači ukupno 2.500 kuna više od nas – naveli su pomoćnici u nastavi Zadarske županije, koji rade u osnovnim školama izvan grada Zadra, te u svim srednjim školama na području grada i županije.

- Prethodne školske godine dobili smo umanjeni iznos božićnice, a regres nismo, iako su sredstva bila osigurana. Isplaćene su nam božićnice u iznosu od 170 do 300 kuna, navodno ovisno o satnici. Zakonski, božićnica se ne smije umanjivati nego isplatiti u punom iznosu određenom po kolektivnom ugovoru koji smo svi potpisali, i koji je za sve pomoćnike u nastavi isti – ustvrdili su djelatnici koji pomažu učenicima s teškoćama.

- U našoj Udruzi pomoćnika u nastavi su šokirani činjenicom da pomoćnici u nastavi Grada Zadra imaju sva prava, a nama iz Zadarske županije se ta prava uskraćuju. Osobito stoga što su sredstva za projekte Grada Zadra i Zadarske županije za uključivanje pomoćnika u nastavi iz istog projekta EU fondova „Učinkoviti ljudski potencijali.“ Ista prava i obveze pomoćnika u nastavi vrijede, naime, za cijelu Republiku Hrvatsku.

Pročelnik Odjela za obrazovanje Zadarske županije Ivan Šimunić odgovorio nam je da se regres i božićnica isplaćuju razmjerno satima radi i roku trajanja ugovora. Šimunić je kazao da za to postoje upute i formula.

- Prihvatljivi iznos prigodne nagrade računa se kao 12 mjeseci koje množimo sa brojem mjeseci rada na projektu u relevantnoj godini, te sa postotkom rada na projektu prema ugovoru. Prema ovoj formuli nije moguće isplatiti puni iznos božićnice ili regresa jer pomoćnici nažalost imaju ugovor na manje od 12 mjeseci u godini i nemaju svi punu satnicu od 40 sati radi tjedno – ustvrdio je Šimunić, koji se osvrnuo i na pritužbe o cijeni rada, kazavši da je cijena rada pomoćnika u nastavi 32 kune bruto po satu, odnosno, 25,60 kuna po satu.

- Takva je cijena kod svih pomoćnika – naglasio je Šimunić.

 

„Kolegice koje su tek završile edukaciju dobiju učenika sa suspektnom shizofrenijom!“

Niz je problema koji bi se lako riješili kad bi postojala volja, navode pomoćnici u nastavi:

- Ne vodi se računa kojem pomoćniku u nastavi se dodjeljuje koji učenik, pa se tako događa da kolegice koje su tek završile edukaciju dobiju učenika sa suspektnom shizofrenijom, psihotičnim napadajima, agresivnim porivima prema sebi i drugima, u paketu s ocem zlostavljačem, ili domsko dijete u srednjoj školi s izraženim agresivnim ponašanjem.

16. travanj 2024 06:22