StoryEditorOCM
RegionalKRAJ PRAZNOG HODA

Povjerenik Ministarstva turizma Ivan Arambašić otpetljao je gordijski čvor: nakon četiri godine održana Izborna Skupština Turističke zajednice Općine Vir

Piše Kažimir Škrbić
8. prosinca 2018. - 13:57
VIJECNICA.JPG

Povjerenik Ministarstva turizma Ivan Arambašić uspješno je odradio svoj posao pripreme i sazivanja Skupštine Turističke zajednice Općine Vir u samo dva tjedna, pa se u petak 7. prosinca Izbornom Skupštinom virskog TZ-a napokon razriješila četverogodišnja drama, nefunkcioniranje te nezakonito poslovanje TZ-a u tom vremenu.

Na konstituirajućoj Skupštini izabrani su članovi svih tijela: Turističkog vijeća i Nadzornog odbora te član Skupštine Turističke zajednice Zadarske županije, a usvojeno je i Izvješće predsjednika TZ Općine Vir i načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića o događajima u protekle četiri godine, zbog kojih su povjerenici resornog Ministarstva upravljali općinskom Turističkom zajednicom.

Prije Arambašića to je bio prvi povjerenik Ministarstva turizma Krešimir Laštro, no i njegov rad postao je dio problema i (ne)funkcioniranja TZ-a, jer u zakonskom roku nije razriješio situaciju zbog koje je doveden. Naime, u prosincu 2014. godine predsjednik TZ-a Kapović izrazio je, analizirajući mandat direktora Vučetića, nezadovoljstvo njegovim radom i angažmanom. Predsjednik virskog TZ-a tada je od direktora Vučetića zatražio „veći angažman ili odlazak na neko drugo i manje zahtjevno radno mjesto u općinskom sustavu" - kako piše u usvojenom Izvješću predsjednika virskog TZ-a, no do razrješenja te situacije nije došlo.

Naprotiv, direktor Vučetić u razdoblju od prosinca 2014. do 2017. nije pripremio tehničku dokumentaciju za sazivanje Skupštine virskog TZ-a, niti ju je predao - što je bio zakonski uvjet za sazivanje Izborne Skupštine (60 dana od isteka mandata) - pa je virski TZ od tada praktički doveden u situaciju nezakonitog poslovanja, odnosno netransparentnog i nezakonitog trošenja novčanih sredstava tijekom 2015., 2016., 2017. i 2018. godine. O svemu je Kapović izvijestio odgovorne osobe u Turističkoj zajednici Zadarske županije i Ministarstvu turizma te dao nalog za pripremanje dokumentacije kako bi se u veljači 2017. sazvala Skupština TZ-a. Kako je pripremljene pozive direktor Vučetić odbio ovjeriti službenim pečatom, do sjednice nije došlo. Kapović je potom zatražio imenovanje povjerenika za općinski TZ, pa je koncem lipnja 2017. Laštro od strane Ministarstva turizma imenovan povjerenikom s mandatom od 60 dana za pripremu i sazivanje Skupštine TZ-a, dok je Vučetić tom odlukom praktički suspendiran s mjesta direktora Turističke zajednice Općine Vir. Situacija se dodatno zakomplicirala činjenicom da ni povjerenik Laštro nije u zakonskom roku izvršio svoje obaveze utvrđene mandatom od nadležnog Ministarstva, odnosno nije pripremio dokumentaciju za sazivanje Skupštine TZ-a, niti je suspendiranog Vučetića udaljio s radnog mjesta. Naprotiv, Vučetić je nastavio s radom na radnom mjestu s kojega je suspendiran, pa je i povjerenik Laštro opozvan 2018. godine, dok je protiv njega Kapović podnio kaznenu prijavu.

Napokon, 16. studenoga ove godine Ministarstvo je Arambašića imenovalo novim povjerenikom koji je u dva tjedna, nakon četiri godine agonije i „praznog hoda", sazvao Skupštinu i omogućio zakonski rad virskog TZ-a.

- Cijelo to vrijeme suspendirani direktor Vučetić nezakonito je četiri godine konzumirao mandat i upravljao sredstvima TZ-a bez potvrđenog plana i programa rada te bez podnesenih i prihvaćenih financijskih izvješća. Takvim je ponašanjem onemogućio zakoniti rad svim turističkim tijelima, ali i nanio financijsku štetu TZ-u - objasnio je Kapović razloge zbog kojih je Turističkom vijeću predložio razriješenje Vučetića s dužnosti direktora s odlukom o prekidu radnog odnosa.

- Nemam nikakav komentar - bilo je jedino što nam je po ovom pitanju kazao Vučetić.

Ono što će se dalje događati je sastajanje novog Turističkog vijeća radi donošenja odluke o Vučetiću te, sasvim je jasno, raspisivanje natječaja za izbor novog direktora virske Turističke zajednice.

ČLANOVI SKUPŠTINE, TURISTIČKOG VIJEĆA I NADZORNOG ODBORA 
Na jučerašnjoj Izbornoj Skupštini Turističke zajednice Općine Vir konstituirana je Skupština sa 15 članova, a u Turističko vijeće, pored predsjednika TZ-a, izabrano je još osam članova. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora od kojih će jedan doći iz redova Turističke zajednice Zadarske županije. Skupština TZ Općine Vir: Kristijan Kapović (načelnik Općine Vir; predsjednik), Kristina Perić (Vir turizam), Daniel Palčić (Vagabundo), Tihomir Mamić (Tommy), Attila Vegvari (Vir Sziget), Marija Perinić Žunić (Maraš), Veseljko Orlić (Ibiza), Mario Kapović (Tolero), Wolfgang Muller (Epsilon) te ostali članovi; Izeta Šepić, Ivica Gržeta, Miroslav Lacić, Ivica Jurčević, Meho Begić i Rudolf Por. Turističko vijeće: Kristijan Kapović (načelnik Općine Vir; predsjednik), Elizabeta Fumić, Ignacio Radović, Ivan Vučetić, Hrvoje Bašić, Živko Vučetić te predstavnici Konzuma, Capokommerce i Plaže Vir kao preostali članovi. Nadzorni odbor: Dubravka Bašić, Đurđica Kapović i delegirani član Turističkog vijeća Turističke zajednice Zadarske županije. Član Skupštine Turističke zajednice Zadarske županije od strane TZ Općine Vir je Antonio Vučetić.
20. travanj 2024 01:41