StoryEditorOCM
RegionalPROCURIO PRELIMINARNI NALAZ INSPEKCIJE KOJA JE ISPITIVALA SLUČAJ SMRTI DJEČAKA

Na Hitnoj i u Domu zdravlja nisu prepoznali kliničku sliku

Piše Ivica Marković / Slobodna Dalmacija
18. prosinca 2018. - 21:51
hitna_metkovic11-171218

Prema neslužbenim, ali vrlo pouzdanim informacijama koje je objavila Slobodna Dalmacija, inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore (HLK) koji se od utorka do srijede prijepodne obavljao u Domu zdravlja Metković, Hitnoj pomoći Metković i KBC-u Split, a sve zbog smrti 9-godišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je 11. prosinca preminuo u KBC-u Split, završen je.

Kako neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, po nalazu inspekcije liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. Na teret im se stavlja i transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split, koji je po mišljenju inspekcijskog nadzora bio neodgovarajući, odnosno nisu dijete pripremili za medicinski transport.

Također, inspekcijski nadzor je utvrdio da su liječnici posljednje jutro života Gabrijela Bebića, njega i njegovog oca "šetali" od pedijatrijske ambulante do ambulante Hitne pomoći.

No, da bi nalaz inspekcije bio potpun trebati će pričekati obdukcijski nalaz te će se nakon njegovog "proučavanja" donijeti potpuni i konačni zaključak istrage.

Slobodna također saznaje da Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva i Povjerenstvo HLK nemaju nikakav prigovor na postupanje i rad djelatnika KBC-a Split, Klinike za pedijatriju koji su nažalost Gabrijela primili u bolnicu kada je već bilo kasno da bi mu spasili život.

Kako smo već pisali, nesretni Gabrijel Bebić je od 1. prosinca do 11. prosinca, odnosno trenutka svoje smrti, višekratno puta sa svojim ocem dolazio u Dom zdravlja Metković, Hitnu pomoć i pedijatrijsku ambulantu u Metkoviću te mu nijednom nije napravljen nalaz krvi ili eventualni RTG pluća.

Dijete je zbog toga zbog izuzetno pogoršanog zdravstvenog stanja, u terminalnoj fazi svoje bolesti, prevezeno tek nakon 11 dana agonije u splitski KBC gdje je i preminulo od sepse, odnosno multiorganskog zatajenja organa.

Kako se utvrdilo obdukcijom, tijelo maloga Gabrijela "napao" je virus H1N1, gripe tipa A, koji je "otvorio vrata" bakteriji streptokoka koja je napala organizam i na koncu izazvala smrt djeteta, piše Slobodna Dalmacija.

Inspekcijski nadzor nad pet liječnica

Inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore koji je proveden u Metkoviću zbog nedavne tragične smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je preminuo u splitskom KBC-u zbog septičnog šoka uzrokovanog neodgovarajućim liječenje gripe i streptokokne upale grla okončan je u utorak. 

Istraživane su tri liječnice s Hitne medicinske pomoći koje su u nedjelju i ponedjeljak radile. Naime, u nedjelju su roditelji dječaka doveli u 10,45 sati na Hitnu pomoć kada ga je primila i pregledala liječnica koja je tada bila u smjeni. Zatim je dijete ponovno dovezeno u ponedjeljak u 2 sata ujutro te na kraju oko 9 sati kada je pozvan helikopter.

- Dijete je bilo dva puta na Hitnoj pomoći i oba puta je pregledano - kazao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić.

Kako doznajemo, inspekcijski nadzor u Metkoviću proveden je nad pet liječnica - tri liječnice s Hitne pomoći i dvije pedijatrice.

Podsjetimo, devetogodišnjak je imao temperaturu roditelji su ga pod pretpostavkom da ima običnu virozu, što se poslije pokazalo pogubnim jer je bila gripa, vodili kod njegove pedijatrice koja nije uočila ništa sumnjivo. Nije smatrala da treba vaditi niti laboratorijske nalaze uključila mu je antibiotik.

Nakon toga dječaku je bivalo sve gore, u prošlu nedjelju je dva puta bio na Hitnoj pomoći ujutro ranije i kasno u noći gdje su ga pregledale dvije dežurne liječnice, kojima ništa nije bilo sumnjivo.

U ponedjeljak ujutro ga roditelji ponovno dovode u Dom zdravlja, a kako njegova pedijatrica toga dana radi drugu smjenu s djetetom opet dolaze na Hitnu kod treće doktorice (sve se odvija u kompleksu Doma zdravlja na nekih pedesetak metara udaljenosti).

Tada ih doktorica s Hitne vraća da traže pedijatra. U jednoj pedijatrijskoj ambulanti je bila gužva pa oni odlaze kod dr. Ksenije Kaleb čija je ordinacija na katu Doma zdravlja.

Ona prepoznaje po život ugroženo stanje dječaka koji već tetura u polusvjesnom stanju, pluća su mu kolabirala. Alarmira ponovno Hitnu pomoć dolazi helikopter i dijete se vozi u Split gdje nakon dvadeset sati borbe za život umire od streptokokne sepse. (Stanislav Soldo / SD)

20. travanj 2024 03:45