StoryEditorOCM
RegionalFOTO: KAKO SPOMENICI PRIRODE MOGU POTAKNUTI ZAPOŠLJAVANJE

Za 70 milijuna kuna Cerovačke špilje postat će europska atrakcija s adrenalinskim parkom, vidikovcem i avanturističkim turama!

24. prosinca 2018. - 15:01

Jedan od najatraktivnijih geomorfoloških spomenika prirode u Hrvatskoj koji je od svog uređenja 1951. godine prava turistička atrakcija, uskoro će dobiti novo ruho, a Općina Gračac i PP Velebit od toga bi trebali imati višestruke koristi. Riječ je o velikom projektu, vrijednom 68.453.850 kuna, naziva "Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem", kojemu je cilj povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja ovim odredištem prirodne baštine na veliku radost speleologa, ali i turista.

Projekt je nedavno krenuo u realizaciju, ugovori su potpisani u travnju ove godine, a za izvedbu svih radova predviđen je vremenski rok od oko dvije godine.

Njegov nositelj je Javna ustanova Park prirode Velebit, a projektni partneri Zadarska županija, Javna ustanova Natura Jadera te Zagrebački speleološki savez.

Osim što bi ovaj projekt, koji većinski financira Europska unija, trebao generirati brojne ekonomske koristi lokalnoj zajednici, među kojima su povećanje kvalitete života i BDP-a, jačanje gospodarske aktivnosti, povećanje vrednovanja i javna svijest o vrijednostima kulturne i prirodne baštine, zasigurno jamči stvaranje novog identiteta Parka prirode Velebit i Općine Gračac.

Prema informacijama koje nam je iznijela Ivana Maras, ravnateljica Parka prirode Velebit, ulaganja u "Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje" mogu se podijeliti u pet cjelina.

Poticaj zapošljavanju

Prva je novost da će biti izgrađen centar za prihvat i informiranje posjetitelja, a sastojat će se od dvorane, caffe bara, izložbenog prostora, speleološkog centra (laboratorija i smještajnih jedinica), uredskih prostora i uprave te prostora za učenje i druženje. U sklopu centra predviđena je i suvenirnica te parkiralište za više od 100 automobila.

Druga stvar predviđena projektom odnosi se na uređenje vanjskih šetnica u tri zone, a u jednoj od njih bit će izgrađen adrenalinski park, stijena za penjanje te prostor za malu školu speleologije.

Izgradnja pješačkog prijelaza preko željezničke pruge Gračac – Knin predstavlja treću fazu projekta i zamišljena je kao vidikovac na mostu s promatračnicama ptica i krajolika.

Samo uređenje Cerovačkih špilja četvrti je dio projekta te obuhvaća 1300 metara dužine unutar špilja, točnije obuhvatit će izgradnju pješačkih staza, rekonstrukciju mostova, uređenje rasvjete te ulaznog prostora.

Peti dio projekta je sama implementacija elemenata interpretacije i edukacije u novoizgrađenoj i obnovljenoj posjetiteljskoj infrastrukturi, što znači uključivanje multimedije i ostalih suvremenih modela edukacije u prostor, kao i organizaciju brojnih seminara i avanturističkih tura.

Jedan od projektom predviđenih pokazatelja uspješnosti do 2023. godine jest povećanje broja posjetitelja koji su educirani o prirodnoj baštini u parkovima prirode za 36 posto, drugi je porast očekivanog broja posjeta Cerovačkim špiljama/Centru za 36.574 posjetitelja, a važno je istaknuti i podatak da je na području općine Gračac, prema podacima HZZ-a, u rujnu 2016. bilo 514 nezaposlenih osoba. Projektom će se direktno utjecati na zapošljavanje upravo osoba iz lokalne sredine.

19. travanj 2024 01:26