StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: DRAMA NA PAGU

„Nemoćno gledamo kako se iz naše uvale vade tone školjaka, sve mimo propisa!“

Piše Valerija Bebek/100posto
27. prosinca 2018. - 19:33
1440x620_1545923977brod

U posljednjih pola godine u našoj Paškoj vali izlovljeno je mimo zakona nekoliko tona školjaka, s tom tvrdnjom javio se čitatelj u redakciju 100posto

"Od ljeta gledamo kako se dotični ribolovac i institucije igraju mačke i miša. On sve povlastice ima prijavljene na maleni gumenjak, a koristi 10-metarski brod mađarskih registracija. Kada vidimo da izađe iz dozvoljene zone zovemo pomorsku policiju, oni zatim zovu regularnu policiju, oni zatim zovu inspektorat. Dok inspektori dođu, brod se vrati u dozvoljenu zonu. Nekoliko puta platio je i kaznu, ali to je nemjerljivo sa štetom koju je napravio", svjedoči čitatelj.

Iako su njegovi podaci poznati redakciji u javnosti se žele predstaviti kao skupina lokalnih sportskih ribolovaca zabrinutih za očuvanje ribljeg fonda i ekosustava u Paškoj uvali. Čitatelj tvrdi da dotični 'poduzetnik' tjedno vadi oko 1000 kilograma klapuna i prnjavica. Samo jedan kilogram tih školjaka u Italiji se lako proda za otprilike šest eura, po njegovoj računici zahvaljujući ovom krivolovu zarađeno je više od 50.000 eura samo od ljeta na ovamo.

Na snimkama koje smo dobili vidi se kako se roni bez oznaka i to u zabranjenoj zoni. "U posljednjih pet mjeseci dotični je izlovio između šest i devet tona školjaka navodno iz 'dozvoljene zone, što je nemoguće - i to sve gumenjakom od dva metra jer velikim ne smije jer je pomoćni", kazao nam je zabrinuti stanovnik Paga.

Za kartu koju je poslao kaže da je to karta takozvanog monitoringa (na tim se mjestima ispituje kvaliteta mora zbog uzgoja, izlova tj. vađenja školjaka), zonu određuje komisija pri Ministarstvu poljoprivrede. "Poslao sam već pet mailova da mi kažu kad to određuju i da izostave Pašku uvalu zbog prelova, ali još nisu odgovorili", kazao je naš čitatelj.

Privatna arhiva

Zelenom bojom označena je dozvoljena zona, a crvena i zelena točka pokazuju gdje je uhvaćen 'krivolovac.'

Tvrdi da su s ovim problemom upućene brojne ekološke udruge o Greenpeacea, Eko Zagreb, Eko Zadar, Sunce iz Splita.

"Problem je taj što on ne vadi školjke u dozvoljenoj zoni nego svugdje po uvali. Ovim tempom vrlo brzo će devastirati uvalu i nestat će školjke, ribe i mekušci. Zar ćemo svojoj djeci ribe i školjke pokazivati na slikama?! Povlastice su na gumenjaku a sva oprema je na brodu mađarske zastave", tvrdi čitatelj.

 

20. travanj 2024 02:32