StoryEditorOCM
RegionalŠOKANTNI PLAKAT KOJI JE UZBUNIO METROPOLU

Dobrodošli u 19. stoljeće: Alkohol kod muškaraca povećava spolnu želju, a kod žena potiče promiskuitet!

Piše Matija Boltižar / Jutarnji list
4. siječnja 2019. - 13:22
plakat-

Jedan na prvu bezazleni plakat u zagrebačkom tramvaju digao je jučer na noge građane, političare pa i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Riječ je o edukacijskom plakatu koji upozorava mlade na opasnosti konzumacije alkohola, a sporna poruka tiče se poveznice između alkohola i seksualne aktivnosti žena.

'ALKOHOL ŽENE NAVODI NA SEKS S NEPOZNATIM OSOBAMA' U ZET-ovim tramvajima osvanuli plakati sa seksističkom porukom; društvene mreže zgrožene

Kako na njemu piše, “Alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće...”. S druge strane, za muškarce stoji da alkohol povećava spolnu želju uz još nekoliko štetnih navoda za reproduktivne mogućnosti, no nigdje se ne spominje da se i muškarci “neoprezno upuštaju u spolne odnose s nepoznatim osobama”. Plakat je dio edukativnog programa promocije bezalkoholnih životnih navika kod mladih srednjoškolske dobi pod nazivom “Zdravo!”, a napravljen je u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj Cedar.

Plakat su u prvom redu osudili građani, no ubrzo su reagirali i drugi društveni akteri. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je sporni dio teksta seksistički jer generalizirajući osuđuje ponašanje samo žena kao nerazumno i promiskuitetno.

Različit pristup

- Ponašanje muškaraca pod utjecajem alkohola, pa tako ni njihovo oprezno ili neoprezno upuštanje u spolne odnose, ni na koji način se ne dovodi u kontekst utjecaja alkohola čime se čini jasna razlika u tretiranju iste pojave temeljem spola - kazala je Ljubičić.

Osuđujuću poruku su poslali i Forum žena SDP-a Hrvatske, Forum žena SDP-ove Gradske organizacije Zagreb, zagrebački HNS i Ženska inicijativa HNS-a Zagreba. Žene SDP-a navode kako se plakatima grubo vrijeđa dostojanstvo žena te ističu kako je cilj postavljanja plakata - prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom - plemenit, ali i upozoravaju da je to izvedeno na potpuno neprihvatljiv način. Žene HNS-a isto tako osuđuju spornu poruku te inzistiraju da se plakati odmah uklone uz javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te resornog pročelnika i direktorice ZET-a.

 

Iz Grada Zagreba (koji je sufinancirao projekt sa 25.000 kuna) pak odbacuju bilo kakvu odgovornost te navode da su “sadržaji dokumenata koji su nastali u okviru financiranog projekta u isključivoj odgovornosti korisnika financiranja i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati stajalištem Grada Zagreba”.

- Sporni plakat izradili su učenici XI. gimnazije i na njemu su opisali na koje načine alkohol utječe na razne organske sustave, pa tako i na spolni sustav. Sporna izjava ne isključuje da se takvo rizično ponašanje događa i muškarcima. Sve to potvrđuju i različita istraživanja u kojima se navodi češće stupanje u rizične spolne odnose pod utjecajem alkohola i kod žena i kod muškaraca. Plakati su dio završnice projekta te su kao takvi u vozilima ZET-a izloženi javnosti kako bi se na taj način prenijeli stavovi mladih. Plakat kampanja nije plaćena, tvrtka B1 Plakati ustupila je oglasni prostor u vozilima ZET-a bez naknade - rekli su u Gradu.

Svoju stranu priče ponudila je i Ksenija Rissi, predsjednica Centra Cedar.

- Plakat ni u kojem pogledu nije trebao biti seksistički, ali žao mi je što je zlonamjerno interpretiran - rekla je te dodala da su u sklopu programa napravljena još dva plakata. Rissi je ujedno istaknula kako će povući taj sporni plakat te da prihvaća punu odgovornost jer nisu detaljno provjerili što su učenici napisali na plakatu, no napominje kako je važno da se govori o lošem utjecaju alkohola na mlade.

Navela je istraživanje ESPAD-a (Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima) iz 2015. godine prema kojemu je utvrđeno da je 92,3 posto šesnaestogodišnjaka u Hrvatskoj u životu pilo alkohol, a što se tiče spornih tvrdnji na plakatu dodaje da je britanski istraživač Chantal Donovan u svom istraživanju iz 1996. godine pretpostavio da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola.

Opravdanje

- Donovan pretpostavlja da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola što se može dokazati i statistikom da 23,3 posto adolescentica i 16 posto adolescenata je proživjelo ovakvo iskustvo jedanput. Razlog tome je što su mladići smatrali da su intoksicirane djevojke seksualno dostupnije te da kod njih “NE” znači pristanak.

Djevojke pritom smatraju da će lakše prihvatiti spolne odnose, a ujedno da će i biti meta takvih mladića koji žele spolne odnose pa čak i pod prisilom koju vrše nad djevojkama. Pokazalo se da se djevojke koje nisu dovoljno kognitivno sazrele da bi se nosile sa spolnim odnosom i upotrebom kontracepcijskih sredstava pomoću alkohola pokušavaju osloboditi te odgovornosti upuštajući se u seksualno rizična ponašanja - citira Rissi.

Sindikat ZET-a: 'Očekujemo da se što žurnije neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još jednom se ispričavamo'

Zbog neprimjerenih se plakata na Facebook stranici oglasio i Sindikat Zagrebačkog Holdinga ZET Zagreb. Ističu da ti plakati šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama, te se zbog toga ispričavaju javnosti, iako oni kao sindikat nemaju nikakva utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u vozilima.

'S obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se nalaze u našim vozilima, a vezan uz kampanju za zdravim životom, kao i štetnostima koje uzrokuju pojedine ovisnosti, pa tako i ovisnost o alkoholu, moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama.

Bez obzira što mi kao sindikat nemamo nikakvog utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u našim vozilima želimo se ispričati javnosti zbog moguće krive percepcije javnosti prema našim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u naša vozila.

Podsjećamo da u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika, te da skoro sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas oba spola, pa tako našim vozilima upravljaju na siguran način žene i muškarci.

Također kao i javnost očekujemo očitovanje nadležnih službi odnosno Gradskog ureda za zdravstvo i Centra za edukaciju CEDAR, na nespretno i neprimjereno sročenom plakatu, koji prvenstveno vrijeđa žene sa promašenom porukom.

Alkohol je štetan za oba spola u neprimjerenim količinama i nema tu velike i bitne razlike između spolova, a upravo naši vozači tramvaja/autobusa, mogu poslužiti kao primjer svima nama, jer na svome radnome mjestu ne smiju imati niti najmanju količinu alkohola, zbog odgovornog posla koji obavljaju i odgovornosti prema putnicima i korisnicima naših usluga.

Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još jednom se ispričavamo bez obzira što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst sa objavom na navedenom plakatu', stoji u priopćenju Sindikata ZET-a koje potpisuje njihov predsjednikDražen Jović.

23. travanj 2024 23:18