StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ZAVIRITE U DOLIBU

Od trošne kućice sa štalom do atipične rezidencije u Lici

Piše Iva Novak/Dom i dizajn
5. siječnja 2019. - 13:07
kuca_doliba_lika1-050417

U srcu Like, na kraju sela Mušaluk blizu rijeke koja je na tom dijelu široka pa djeluje više kao jezero, nalazi se bajkovita drvena kuća o kojoj piše Dom i dizajn

- Priča o ovoj kući, koju smo nazvali Doliba, krenula je prije deset godina. Tada smo odlučili kupiti ovdje zemljište, u prirodi, i napraviti drvenu kolibu za vlastiti odmor i najam. Htjeli smo Liku jer je ona istodobno surova i pitoma. Nije previše daleko od Zagreba, samo dva sata vožnje, a dovoljno je blizu mora te okružena prekrasnim planinama i Velebitom.

Tražili smo zemljište na osami blizu rijeke i čim smo došli na ovu lokaciju, ostali smo očarani. Na zemljištu se tada nalazila stara trošna drvena kuća s kamenom štalom.

Srušili smo ih i na njihovu mjestu šest godina gradili sadašnji kompleks - pričaju nam vlasnici kuće, bračni par iz Svete Nedelje, i otkrivaju kako imanje Doliba obuhvaća kuću za stanovanje napravljenu od drvenih borovih trupaca čija je površina 120 kvadrata, zasebnu veliku pečenjaru u sklopu koje se nalazi finska sauna te spremišta za alata zidanog od kamena. Kompleks raspolaže i prostranim igralištem za djecu.

Romantičan kamin

Glavna kuća se sastoji od prizemlja i visokog potkrovlja. Prizemlje je koncipirano kao open space prostor s povezanim ulazom, kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom. Prostorom kuhinje i blagovaonice dominira dugački drveni šank koji povezuje prostor. Boravkom i blagovaonicom, pak, dominira kamin s kutnim ložištem. Uz kamin, koji je glavni za grijanje kuće, kuća se dogrijava infracrvenim (IR) panelima.

- No, kaminom se kuća, s obzirom na to da su zidovi od punog drva, ugrije u kratko vrijeme i ostane topla. Jedina zasebna prostorija u prizemlju je kupaonica s tuš-kabinom i WC-om. Na katu se nalaze još jedna kupaonica s tuš-kabinom i WC-om te tri spavaće sobe: dvije s bračnim krevetima i jedna dječja s krevetom na kat - otkrivaju vlasnici.

Praktično uređenje

Dodaju kako je proces uređenja tekao sporo, ali samo zato što su željeli da na kraju sve ispadne kako je inicijalno zamišljeno. Glavni je cilj bio napraviti jednostavno uređen, a praktičan prostor za ugodan boravak.

- Nismo htjeli interijer natrpati s puno stvari jer nam je želja bila da sami trupci, od kojih je kuća napravljena, ostanu izraženi. Htjeli smo da sama konstrukcija prostora i dominantni materijal, drvo, budu u prvom planu, a da namještaja i ostalih detalja bude što manje - sa smiješkom komentiraju.

Većinu namještaja izradili su sami. U tome su posebno guštali. Mali stol u dnevnom boravku izrađen je od ostatka radne ploče iz kuhinje, stolci-panjevi na kotače i noćni stolići pokraj kreveta osmišljeni su od panjeva koji su ostali od gradnje kuće, bračni kreveti napravljeni su, pak, prema nacrtu s neke “uradi sam” stranice i šareni okvir starinskog zlatnog ogledala u hodniku na katu obojali su sami. Samostalno su osmislili i drveni držač toaletnog papira, ali i lampe od kartonskih kutija za jaja iznad stepenica. Ostali namještaj dali su izraditi kod raznih majstora prema svojim nacrtima i željama.

- U kuću nismo htjeli stavljati stare komade namještaja jer nam je finalna vizija bila da to bude atipična seoska kuća. Jedini stari komad namještaja je element u boravku, bakina kutna komoda koja iza polica skriva spremište za boce. Taj drveni komad namještaja spasili smo da ne završi na otpadu. No, prije nego što smo ga smjestili u kuću, obojili smo ga u šareno.

Nekoliko sitnica nabavili smo na sajmovima, poput starinskih kovanih čavala koji služe kao vješalice u sauni. Keramičke detalje po kući izradili smo sami s djecom. Staru ciglu za zidove i žućkasti crijep za pod nabavili smo iz Slavonije. Lampe u kući i vanjsku ogradu izradili su nam u Arteferrumu, maloj kovačkoj radioni koja na moderan način pristupa starinskom zanatu - pričaju i dodaju kako su se najviše inspirirali listajući razne časopise o interijerima, ponajviše naše mjesečno izdanje, časopis D&D - Dom i Dizajn.

Povratak prirodi

- Boraviti u ovoj kući drugačije je nego u nekoj klasičnoj. Drveni zidovi cijeloj kući daju posebnu toplinu, tako da je boravak poseban doživljaj koji ljude dodatno vraća u prirodu. Nadalje, ovo je mjesto koje kombinira osamu u prirodi, bez buke, a s mogućnošću ribolova, šetnje, vožnje bicikla i planinarenja, s komforom klasičnog doma.

Poseban naglasak kuće je na odmoru, a za to su uz drvo zaslužni i svježi lički zrak i blizina rijeke Like. Svi koji dođu u Dolibu, kažu da se već dugo nisu tako dobro naspavali, čak i ljeti kada zaspite na poplunu a probudite se ispod njega - kažu.

Za kraj smo ih pitali po čemu se razlikuje boravak u drvenoj kući od boravka u kući građenoj od nekog drugog materijala.

- Drvena kuća, iako se radi o prirodnom materijalu izrazito ugodnom za stanovanje, nije za svakoga. Ako se odlučite za gradnju ovakve drvene kuće, pogotovo napravljene od nepravilnih trupaca, morate se pomiriti s činjenicom da se radi o prirodnom materijalu koji “radi” i da nikada nećete imati savršene spojeve. Ovakav objekt zahtijeva i redovno održavanje u vidu bojanja i zaštite od štetočina. To ne smijete previdjeti ako želite da vam kuća traje. Ako vam to dvoje ne smeta, odlučite se na gradnju - zaključuju.

20. travanj 2024 05:10