StoryEditorOCM
RegionalNALAZ INSPEKCIJE O SMRTI DJEČAKA KOJA JE POTRESLA HRVATSKU

'Dvije zaposlenice Hitne su pogriješile, ali i pedijatrica Ksenija Kaleb! Evo i zbog čega!'

Piše Goranka Jureško / JL
11. siječnja 2019. - 21:01
uuu

Smrt dječaka iz Metkovića koja je prije mjesec dana potresla cijelu Hrvatsku i dalje izaziva pozornost javnosti nakon što su inspekcija Ministarstva zdravstva i povjerenstvo za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore pokušali utvrditi što je krenulo krivo u liječenju i izazvalo veliku tragediju. No, detalji tih izvida zapravo se ne znaju jer se svi pozivaju na zaštitu podataka, ali i na liječničku tajnu, poglavito kad se radi o maloljetnom pacijentu. Zna se samo da su utvrđeni propusti triju liječnica, i to dviju iz Hitne pomoći i jedne pedijatrice.

U HLK jedino kažu da je njihovo mišljenje nepristrano i objektivno, a utvrđeno je da je “dio liječnika učinio stručni propust u liječenju koji se očituje u necjelovitom postupanju”. Ipak, dijelovi tih izvješća polako cure u javnost pa se tako jučer saznalo da, primjerice, HLK među odgovornima za propuste u liječenju navodi i pedijatricu dr. Kseniju Kaleb koja je prva prepoznala da je dječak u teškom stanju i da hitno treba u bolnicu. Njezin odvjetnik tvrdi da nalaz HLK “nije objektivan i nepristran”.

Bio je pregledan

Jutarnji list je iz pouzdanih izvora doznao što zapravo donosi izvješće HLK-a, odnosno što je utvrđeno tijekom nadzora kroz razgovore s liječnicima, iz podataka iz zdravstvenog kartona dječaka i obdukcije. Ključno je, pokazalo se, bilo postupanje u zadnjih pet dana njegova života u kojima su tri liječnice učinile stručni propust. Dvije su zaposlenice Hitne pomoći u Metkoviću, a treća pedijatrica koja je tada javno rekla što se događalo s dječakom prije nego je prebačen u KBC Split, odnosno da je teška bolest trebala biti prije prepoznata.

U nadzoru je utvrđeno da su dječaka pregledali svi liječnici kod kojih je dolazio, odnosno da nije točno da pregleda nije bilo, kako se to neko vrijeme govorilo u medijima. Nalaz govori da je njegova teška bolest počela u petak, 7. prosinca, kad je u pratnji majke došao kod svoje pedijatrice. Liječnica mu je poslušala pluća, ali nije imao povišenu temperaturu i bio je “dobrog općeg stanja”. Pedijatrica je, kaže se, pregled učinila prema pravilima struke jer mu je pregledala i grlo, opipala trbuh...

Utvrdila je da mu je grlo malo crveno i da je izdisaj malo produžen. Kako je dječak ranije imao bronhitis, “za svaki slučaj” liječnica je rekla majci da ga dovedu opet u subotu da ga “posluša” i propisala mu Sumamed ako se povisi temperatura i stanje pogorša. Dječak je dobio Sumamed, a ne penicilin jer je bio alergičan na taj lijek. Nažalost, pokazalo se da je baš Sumamed bio jedan od razloga što je bolest brzo napredovala. Naime, antibiogram u KBC-u Split, gdje su dječaka pokušali spasiti, pokazao je da je bio rezistentan na Sumamed, lijek kod njega uopće nije djelovao premda se to događa kod manje od 10% pacijenata.

25. travanj 2024 22:47