StoryEditorOCM
RegionalIMA SE, MOŽE SE, MORA SE...

Novi ustroj jedne od najuspješnijih općina u Zadarskoj županiji - imali su jednog, sada dobivaju tri pročelnika! Evo načelnikovog objašnjenja...

13. siječnja 2019. - 23:02
zupanija2-060618

Jedna od najhvaljenijih, ali i najrazvijenijih općina u Zadarskoj županiji, nalazi se usred velikih organizacijskih i kadrovskih promjena zbog kojih se već sada postavlja ne samo pitanje tko će činiti budući vrh općinske administracije već i  hoće li se nakon svog sedmog uzastopnog mandata konačno povući dugogodišnji općinski načelnik Davor Lončar. Unatoč pitanjima, odgovori će još ostati nepoznati.

Načelnik Poličnika Davor Lončar predložio je, a Općinsko vijeće već je prihvatilo odluku o preustroju općinske uprave i novoj sistematizaciji radnih mjesta. Ključna novost Lončarevog prijedloga je brisanje dosadašnjeg Jedinstvenog upravnog odjela i formiranje tri nova. Prvi od njih će biti zadužen za imovinsko pravne odnose, a pokrivat će i poslove ureda načelnika. Poseban upravni odjel namijenjen je gospodarstvu i poljoprivredi, dok je treći upravni odjel posvećen financijama.

Lončar sve objašnjava naraslim obimom posla, ali jedan dio odgovora krije se i u činjenici da je, osim što je načelnik, Lončar istovremeno i aktualni saborski zastupnik, pa je pitanje koliko se motiv za pojačanje općinskog vodstva krije i u njegovim boravcima u Zagrebu.

-Katastarsku izmjeru smo započeli, a ona je potvrdila da imamo jako veliki broj neriješenih imovinsko pravnih poslova. Osim toga, iz godine u godinu raste i broj sudskih sporova koje Općina vodi. Odlučili smo da ćemo, kada upisi za katastarsku općinu Poličnik budu dovedeni do 75 posto realizacije, odmah krenuti s upisima za Briševo i Murvicu, vjerojatno na jesen, pa će posao dodatno narasti. Općina ima puno dugovanja, samo za katastarsku izmjeru oko milijun kuna, pa ćemo uz pročelnika za financije otvoriti i  radno mjesto referenta za naplatu svih vrsta poreza. Što se gospodarstva tiče, najrazvijenija smo općina u Zadarskoj županiji, ali interes ulagača ne jenjava, pa nas i na tom planu čeka puno posla. Četiri velike hrvatske firme pokazuju interes, pa nije isključeno pirenje Industrijske zone Grabi, ali i nekih stambenih zona. Nama treba stručnjak koji će to dodatno razvijati, nema smisla da nam gospodarstvo stagnira zbog moje zauzetosti. Na koncu, taj će pročelnik morati educirati i poticati ljude n razvoj poljoprivrede gdje nismo ni približno tako dobri, objašnjava načelnik Davor Lončar razloge preustroja Općine.

Natječaj za tri nova pročelnička mjesta mogao bi biti raspisan ovog tjedna, a Lončar je već postavio vršitelje dužnosti od kojih samo jedan zadovoljava zakonske uvjete koji će natječajem biti propisani. A to onda znači kako je otvorena mogućnost da općinska administracija dobije tri potpuno nova čovjeka i naraste na sa sadašnjih 13 na 16 zaposlenika među kojima bi, zajedno s Lončarom i njegovim zamjenikom, njih čak pet imalo ovlasti.

Što će biti s troškovima? Načelnik Lončar je uvjeren da s izvornim prihodima od blizu 25 milijuna kuna i očekivanim rastom razvoja, to neće biti problem.

-Sistematizaciju smo obavili i to na način da nitko od dosadašnjih zaposlenika nije bio niti blizu mogućnosti gašenja svog radnog mjesta. Na plaće nam odlazi oko 1,1 milijun kuna, a ako dođu sva tri nova čovjeka, troškovi će porasti za tri posto. Ali, to će se pokriti boljom naplatom dugova, povećanjem efikasnosti i boljom organizacijom posla, uvjeren je Lončar koji smatra da Općini treba „svježa krv i novi operativni ljudi“.

 

Je li ovo zadnji Lončarov mandat?

-Ne ovisi to samo o meni i mojoj osobnoj odluci, a možda je i rano o tome govoriti. Ipak, ako uspijemo realizirati tri-četiri velike investicije koje su sada u najavi, ostao bih na mjestu načelnika. Međutim, unatoč tome, moramo brže i operativnije nastaviti razvoj Općine, stvoriti kadrovsku bazu iz koje će ljudi sutra moći preuzeti vodeću ulogu kako ne bismo po svemu uspješnu općinu na bilo koji način doveli u pitanje, odgovara Lončar na pitanje je li ovo njegov posljednji načelnički mandat.

20. travanj 2024 15:58