StoryEditorOCM
RegionalBIOGRAD U 2019. KREĆE S PROJEKTOM STOLJEĆA TEŠKIM 812 MILIJUNA KUNA

On je 'ukrao show' gradonačelniku Knezu: Da, ja sam jugonostalgičar i na to sam ponosan!

Piše IN
14. siječnja 2019. - 12:17
Janko Kos, gradonačelnik slovenskog Žalecasvecana_sjednica10-110118

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj u sportskoj dvorani Srednje škole, obilježen je Dan grada i blagdana sv. Stošije, nebeske zaštitnice Biograda na Moru.

– Biograd u 2019. godinu ulazi s najvećim proračunom u povijesti od 202 milijuna kuna. Nastavit ćemo započete projekte i pokrenuti nove, počeli smo izgradnju poduzetničkog inkubatora, a ove godine starta i projekt stoljeća za Biograd i ovaj kraj, izgradnja 812 milijuna kuna vrijednog sustava kanalizacije i vodovoda na potezu od Tkona i Biograda do Sv. Filipa i Jakova, većinski financiran europskim novcem. Svih ovih godina radili smo na podizanju kvalitete života naših građana, a ovaj tim na čelu grada tako će nastaviti i dalje – kazao je gradonačelnik Biograda Ivan Knez (HDZ).

Knez je govor održao u svome prepoznatljivom stilu, prekidajući napisane dijelove govora šaljivim komentarima i upadicama na svoj, ali i račun opozicije, koja mu je tijekom godine štošta spočitavala. Ipak je zahvalio svim gradskim vijećnicima na konstruktivnom radu Gradskog vijeća jer se bez njih ni jedna odluka važna za Biograd ne bi mogla donijeti, uz napomenu kako se za svoj grad svi trebaju "držati za jedan štap".

Gradonačelnik je podsjetio da će roditelji nastaviti plaćati 700 kuna za dječji vrtić jer "malo živimo u socijalizmu, malo u kapitalizmu", studenti će dobivati stipendije, gradi se pretovarna stanica i najavljuje sanacija odlagališta na Baštijunskom brigu gdje bi, ako Bog da, trebao biti prvi golf-teren u Dalmaciji, kazao je Knez uputivši poseban pozdrav odsutnom župniku Sv. Stošije don Ivanu Mustaću "koji se u zagrebačkoj bolnici bori za svoje zdravlje".

Najavljena nova ulaganja

Svečanom skupu kojem je prisustvovao predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta obratio se i zadarski župan Božidar Longin (HDZ) ističući primjerenu suradnju s Biogradom i njegovim uspješnim vodstvom, naglasivši permanentan rast turističkih brojki zadnjih gotovo 20 godina. Longin je također najavio nova ulaganju u lokalnu infrastukturu, kao što je izgradnja nove ribarske luke u Biogradu te izmještanje trajektne luke koja će rasteretiti centar grada po uzoru na Zadar, a tu je i dovršetak izgradnje luke u Tkonu.

Na kraju svečanosti Knez je zaslužnim pojedincima uručio Grb grada Biograda koji je ove godine dobilo čak devet osoba: Petar Pešić, njegov brat Mladen i sin Davor, Radoslav Dominis, Domagoj Pribilović, Ivica Kapitanović, Gordana Kupus, Milivoj Bogdanić i Zvonko Dežnak.

Predsjednik Gradskog vijeća Tonči Šangulin godišnje nagrade Grada Biograda uručio je DVD-u Biograd te Športsko-ribolovnoj udrugi "Podlanica", dok je nagrada za životno djelo pripala Silviju Ferari, koji je zahvalio u ime svih nagrađenih.

 

Jugonostalgičar iz Slovenije: 'Uvijek bih Hrvate izabrao za svoje susjede'
Biograd tradicionalno na proslavu Dana grada poziva predstavnike gradova-prijatelja iz Hrvatske, regije i Europe. Gradonačelnik talijanskoga grada Tolfa iz pokrajine Lazio, Luigi Landi, uručio je Knezu prigodnu plaketu, a Knez je najavio početak razmjene učenika osmih razreda koji uče talijanski. Bili su tu i gradonačelnik Belišća Dinko Burić, predstavnik Grada Zagreba Miodrag Demo, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrić, gradonačelnik Zaprešića Drago Bago te predstavnici slovenskih gradova i općina Darko Ratajac (Slovenske Konjice), Alojz Glavač (Moravske Toplice), Alan Bukovnik (Radlje ob Dravi) i Janko Kos (Žalec) koji je posebno osvojio simpatije kad je rekao da je "jugonostalgičar".
– Kada bih mogao ponovno birati uvijek bih Hrvate izabrao za svoje susjede, a kad idem na more obožavam slušati Stavrosa, Olivera i dalmatinske klape. Ako je to jugonostalgija, kako kažu u Sloveniji, onda sam jugonostalgičar i na to sam ponosan – kazao je Kos.

 

PRIZNANJE ZA SURADNJU Orden japanskog cara
Gradonačelnik Knez zahvalio je u svom govoru svim Biograđanima na potpori koju mu daju za suradnju u međunarodnoj udrugi Gradonačelnici mira. Naime, prošlog ljeta japanska vlada, na prijedlog japanskog cara, Knezu je uručila Orden izlazećeg sunca za izgradnju odnosa i suradnju između Japana i Hrvatske. "To sam doživio kao osobno priznanje, ali i kao priznanje za naš Biograd i Hrvatsku" kazao je gradonačelnik Knez.

27. travanj 2024 05:32