StoryEditorOCM
RegionalMOTOR RURALNOG RAZVOJA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Kreće projekt AlterNET, namijenjen dugotrajno nezaposlenim osobama, poljoprivrednicama i udrugama

Piše Zadarski.hr
14. siječnja 2019. - 15:49
Radionica u Gračacu

U sklopu projekta AlterNET  – Edukacijom i umrežavanjem do zaposlenja na ruralnom području do ljeta će se održati niz edukacija i radionica namijenjenih prije svega dugotrajno nezaposlenim osobama, ali i poljoprivrednicima, udrugama i zaposlenima u javnom sektoru.  Ove aktivnosti održavat će se u gradovima Benkovcu i Obrovcu, te općinama Gračac, Novigrad, Pakoštane, Polača, Stankovci i  Sv. Filip i Jakov. Projekt AlterNET provode udruga „Eko-Zadar“ i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).  Riječ je o dvogodišnjem projektu vrijednom 957.059,31 HRK kojeg je u potpunosti  financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda,a provedba kojeg će trajati do 13. svibnja 2020. godine.

- Svrha svih naših aktivnosti je u ovih osam gradova i općina na projektnom području okupiti osobe koje će u narednim godinama postati motor ruralnog razvoja u svojim sredinama, ali i šire, na području Zadarske županije. Na području županije ranije su se, ali i danas, provodile edukacije poljoprivrednika u pojedinim usmjerenjima, to jest za pojedine djelatnosti. Mi smo stoga odabrali provoditi edukacije koje su tome komplementarne, odnosno ponuditi, prije svega dugotrajno nezaposlenima da se educiraju i osposobe za poslove nepoljoprivrednog karaktera, a čije je obavljanje poljoprivrednicima potrebno. Očekujemo da će deset osoba do druge polovice ožujka uspješno završiti osposobljavanje za knjigovođu-računovođu i dobiti uvjerenje koje im se upisuje u e-radnu knjižicu. Kako bi oni sutra bili konkurentni na tržištu rada, za njih smo pripremili još dvije edukacije koje im daju prednost nad ostalima jer ih specifično osposobljavaju za bavljenje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Do konca travnja oni će imati priliku proći edukaciju „Osnove knjigovodstva i poslovanja OPG-a“, te potom i  edukaciju „Izrada poslovnih planova za prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja“, kazuje Nives Rogoznica, voditeljica projekta iz udruge „Eko-Zadar“.

Na edukaciju „Izrada poslovnih planova za prijave na mjere iz Programa ruralnog razvoja“ moći će se prijaviti i dugotrajno nezaposleni koji nisu nužno završili osposobljavanje za knjigovođu-računovođu s obzirom da te dvije edukacije nisu u izravnoj vezi.

- Riječ je o petodnevnoj edukaciji kod koje se nadamo u sklopu  uvodnog dana, osim samih polaznika, okupiti i predstavnike lokalnog javnog sektora i poljoprivrednike kako bismo potaknuli umrežavanje polaznika s potencijalnim poslodavcima, budućim klijentima i suradnicima, govori Rogoznica,

Osim toga nastavit će se i s održavanjem dvodnevnih edukacija „Prijava projekata na mjere u ruralnom razvoju uz informatičku edukaciju za potrebe korištenja mjera iz PRR-a“ koje je Neven Jurjević, savjetnik za poljoprivredu i ruralni razvoj u AGRRA-i, do sad održao u Benkovcu, Gračacu, Obrovcu i Polači. U sljedećem periodu predstoje one u Sv. Filipu u Jakovu, Novigradu, Pakoštanima i Stankovcima.

U periodu od proljeća do ljeta 2019. održat će se i osam jednodnevnih radionica „Prepoznavanjem resursa i potreba zajednice u ruralnom području do osmišljavanja vlastitog posla“ na koje će, najavljuje voditeljica projekta,  uz dugotrajno nezaposlene pozvati i predstavnike javnog sektora, poljoprivrednike i predstavnike lokalnih udruga. Namjera je okupiti ih u fokus grupu koja će kroz moderiranu diskusiju prepoznati resurse i potrebe svoje zajednice u cilju održivog razvoja svakog pojedinog ruralnog područja, a  s ciljem identifikacije usluga koje su potrebne na tom području, a sve kako bi se pripadnici ciljane skupine motivirali za razvoj vlastitih kompetencija u potrebnom smjeru.

Planirano je započeti i s održavanjem dvodnevnih radionica osnova pisanja projekata financiranih sredstvima EU-a  i projekata iz područja ruralnog razvoja na koje će, također, uz  dugotrajno nezaposlene biti pozvani i predstavnici lokalnog javnog sektora i poljoprivrednici te članovi lokalnih udruga. 

Zainteresirani za ove edukacije i radionice za više informacija pozvani su obratiti se voditeljici projekta na e-mail desk@ekozadar.hr ili na 091 2085 696, a najave  pojedinačnih aktivnosti bit će objavljene i na web stranicama ekozadar.hr, agrra.hr i alterpoljoprivreda.com, kao i na Facebook stranici projekta facebook.com/ekozadaralternet.

26. travanj 2024 03:35