StoryEditorOCM
RegionalNATJEČAJ ZA MLADE U DOBI OD 16 DO 30 GODINA

Napravite pisani rad, fotografiju ili video: prijavite se i osvojite nagradu!

Piše Promo
14. siječnja 2019. - 22:14
big_1993EyRWJZRPrOHqh5EQ

Započeo je natječaj kojega je pokrenula Hrvatska zajednica županija i koji obuhvaća mlade u dobi od 16 do 30 godina: kreativni natječaj "EU2ME“ za foto, video i literarne radove organizira se u sklopu projekta CROSSOVER financiranog iz programa Europa za građane, i traje do 21. siječnja.

Na natječaj se mogu javiti svi koji imaju prebivalište na području Europske unije i u dobi su od 16 do 30 godina, a natjecatelji svoje radove mogu prijaviti u jednoj od tri kategorije: najbolja fotografija, najbolji video ili najbolji sastavak.

Mladi su podijeljeni u dvije grupe: u prvoj skupini su zemlje gdje je sudjelovanje mladih na izborima za EU parlament 2014. godine bilo nisko: Češka (18.20%), Hrvatska (25.24%), Mađarska (28.97%), Poljska (23.83%), Slovenija (24.55%) i Slovačka (13.05%). U drugoj skupini su zemlje s najvećom izlaznošću mladih na izbore: Malta (74.80%), Italija (57.22%), Danska (56.32%), Irska (52.44%) i Švedska (51.07%).

Ideja projekta je razviti akcije koje bi mogle učinkovitije riješiti nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini, te iz tog razloga mladi kroz svoje radove moraju 'odgovoriti' na jedno od pitanja: što je Europska unija (EU), što EU čini za mene, gdje vidim budućnost EU, zašto su mladima važni izbori za Europski parlament, koji su potencijalni izazovi Europske unije, što danas znači biti mladi Europljanin, te zašto je moj glas bitan.

U kategoriji fotografija, najviše ih se može poslati pet, na e-mail tajnistvo@hrvzz.hr, uz svaku fotografiju mora biti navedeno obrazloženje o izboru, te osobni podaci. Fotografije moraju biti isključivo u digitalnom obliku, u JPG formatu visoke kvalitete – minimalnih dimenzija od 2500 do 3500 piksela, rezolucije 300 dpi (fotografija može biti snimljena analognim fotoaparatom, no u natječaju treba biti prijavljena u digitalnom obliku).

U kategoriji videa, svaki autor može prijaviti najviše tri uratka, u trajanju od najkraće 20 sekundi, do najduže dvije minute. Autor može biti pojedinac ili grupa do pet članova, a radovi se šalju na istu mail adresu, također sa navedenim podacima o autorima, a jednako je i sa sastavima.

Svaki autor može prijaviti sa jednim sastav koji ne smije biti kraći od 300, niti duži od 1000 riječi, te ga treba poslati u Word formatu.

Nakon završetka natječaja 21. siječnja, stručni žiri odabrat će najbolje radove -  fotografije će svaki od članova stručnog žirija ocjenjivati bodovima od jedan do 10, te će nagrađene fotografije biti objavljene na internetskoj stranici Hrvatske zajednice županija (HZŽ), kao i na Facebook stranici te Instagram profilu HZŽ-a.

Jednako će se postupiti i sa video uratcima, te će tri najbolja biti objavljena na internetskoj i Facebook stranici HZŽ-a, te na YouTube kanalu.

Nagrađeni sastavci bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Hrvatske zajednice županija.

Dodjela nagrada za prva tri mjesta u sve tri kategorije za autore će biti održana 4. veljače na međunarodnoj konferenciji za mlade u Zagrebu.

Nagrada za 1. mjesto u kategoriji „Najbolja fotografija“ je GoPro Hero 7 white kamera, a za 2. i 3. mjesto poklon paket Hrvatske zajednice županija.

Nagrada za 1. mjesto u kategoriji „Najbolji video uradak“ je GoPro Hero 7 white kamera, dok su nagrade za 2. i 3. mjesto poklon paketi Hrvatske zajednice županija.

Nagrada za 1. mjesto u kategoriji „Najbolji sastavak“ je GoPro Hero 7 white kamera, te za ostala dva mjesta također poklon paketi HZŽ-a.

Nagrade je osigurala Hrvatska zajednica županija.

- Cilj je natječaja je potaknuti mlade da o svojoj općini, gradu ili županiji promišljaju kao o dijelu Europske unije.  Natječajem želimo potaknuti mlade razmišljaju o Europskoj uniji, kao i svim pozitivnim aspektima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Republici Hrvatskoj. Stoga od mladih očekujemo da promisle o Europskoj uniji i putem svojih fotografija, videa ili sastavaka odgovore na navedena pitanja – istaknuli su u HZŽ-u.

25. travanj 2024 18:46