StoryEditorOCM
RegionalDVA MILIJUNA KUNA IZ EU FONDOVA ZA AMBULANTE NA ZADARSKIM OTOCIMA

Evo za koje usluge otočani više neće morati dolaziti u Zadar!

Piše Promo
16. siječnja 2019. - 21:32
Ginekološka ambulanta na Pagu

Zadarska županija i Dom zdravlja Zadarske županije krajem ovog tjedna i formalno završavaju provedbu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini na otocima Zadarske županije“, koji se provodio od travnja 2017. godine.

U sklopu projekta vrijednog gotovo dva milijuna kuna nabavljena je medicinska oprema za više ordinacija na zadarskim otocima, a u dvije ambulante su napravljeni infrastrukturni zahvati.

Zadarska županija jedna od prvih županija koja je s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao upravljačkim tijelom te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) kao posredničkim tijelom, 2017. godine potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

- Sredstva su osigurana kako bi se nabavom opreme i poboljšanjem prostornih uvjeta omogućilo provođenje više dijagnostičkih i terapijskih postupaka u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite te posljedično smanjio broj upućivanja u bolnice u tim područjima za najmanje pet posto - kaže voditeljica projekta dr. sc. Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika za zdravstvo u Zadarskoj županiji.  

Vrijednost nabavljene dijagnostičko-terapijske i ostale medicinske opreme je oko milijun kuna i to za ordinacije opće/obiteljske medicine na Viru, Istu (uključujući i otok Molat), Pašmanu (Neviđane) i Dugom otoku (Božava).

Na Pagu je za djelatnost zdravstvene zaštite žena nabavljen ultrazvučni aparat i sonda te amnioskop i kolposkop, a za djelatnost dentalne zdravstvene zaštite stomatološka stolica s pripadajućim instrumentima.

- Preostali dio sredstava, oko 600 tisuća kuna utrošeno je na manje infrastrukturne zahvate koji su obavljeni na zgradi ambulante u Povljani na Pagu, a u Žmanu na Dugom otoku ugrađena je platforma za osobe sa smanjenom pokretljivošću – navela je Franka Krajnović. 

Za provedbu projektnih aktivnosti na području Zadarske županije ukupno je odobreno 1.92 milijuna kuna, od kojih je 1.64 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a oko 300 tisuća kuna sufinancira Zadarska županija. Sufinanciranje Zadarske županije smanjeno je za 50 posto dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije.

Župan Božidar Longin istaknuo je važnost ovog projekta koji će poboljšati zdravstvenu skrb na otocima Zadarske županije.

- Često ističem važnost ravnomjernog razvoja naše županije, a ovaj projekt je konkretan primjer da brinemo o svim krajevima naše županije. Aktivnosti koje su provedene u ovom projektu trebale bi znatno olakšati dostupnost i poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga zadarskom otočnom stanovništvu, jer više neće trebati za te usluge odlaziti u Zadar. Zadarska županija ulaže značajna sredstva u zdravstvenu skrb svih naših stanovnika, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti. Čestitam projektnom timu na uspješno odrađenom poslu – kazao je Longin.

24. travanj 2024 05:17