StoryEditorOCM
RegionalKROZ DVIJE GODINE TREBAO BI BITI U FUNKCIJI

Općini Galovac država odobrila 3,2 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića

Piše Ana Franić
17. siječnja 2019. - 10:03
Načelnik općine Galovac Marin Gulan kaže da je vrtić u njihovu mjestu povijesni uspjehMinistarstvo_gulan

Nakon Benkovca, Nina, Sv. Filipa i Jakova te Sukošana, dobra vijest stigla je i za općinu Galovac, kojoj je odobrena državna potpora u iznosu od 3,2 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića.

Naime, ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisala je ugovor o financiranju 11 dječjih vrtića na području Hrvatske u vrijednosti od 45,4 milijuna kuna, među kojima su i sredstva za izgradnju prvog vrtića u Galovcu. Iznos odobrenih sredstava pokriva vrijednost investicije u stopostotnom iznosu.

– Ovo je povijesni uspjeh za našu općinu jer ćemo prvi put dobiti vlastiti vrtić. Do sada su naši mještani bili primorani svoju djecu voditi u susjedna mjesta ili koristiti "baka-servis". Izgradnjom vrtića više neće biti potrebe za tim. Uskoro ćemo raspisati i natječaj za javnu nabavu, tako da je naš plan da se vrtić za dvije godine stavi u funkciju. Vrtić će se nalaziti pokraj osnovne škole i Doma kulture, te ćemo na taj način zaokružiti cjelinu i sve će biti na jednome mjestu – rekao nam je Marin Gulan, načelnik općine Galovac, dodajući kako će vrtić sigurno imati dvije vrtićke skupine, a ako bude potrebno, otvorit će se i treća, jaslička.

Ugovori su rezultat natječaja vrijednog 1,36 milijardi kuna za operaciju "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo" Programa ruralnog razvoja RH, od čega je 836 milijuna namijenjeno isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića. Ostatak raspoloživog novca osiguran je za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad. Natječaj je bio raspisan u lipnju prošle godine, nakon što je kroz istu mjeru s 288 milijuna kuna već sufinancirano 57 projekata izgradnje vrtića.

22. travanj 2024 13:00