PONUDILI PROGRAME, PA 'IZVUKLI' NOVCE: 28 OSNOVNIH I 15 SREDNJIH ŠKOLA DOBILO 130 MILIJUNA KUNA IZ ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA! Programi su neobično raznoliki, od knjiga recepata do škole plivanja u zaleđu Zadra… Evo tko je dobio novac

PONUDILI PROGRAME, PA 'IZVUKLI' NOVCE: 28 OSNOVNIH I 15 SREDNJIH ŠKOLA DOBILO 130 MILIJUNA KUNA IZ ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA!

Posebne programe, aktivnosti i standard Zadarska županija će ove godine financirati u sedam dječjih vrtića, 28 osnovnih i 15 srednjih škola, te u četiri udruge. Ukupno, ove aktivnosti, konkretno 208 programa, županijski proračun 'koštaju' gotovo 130 milijuna kuna.

Za standard osnovnih i srednjih škola, u kojem je i velik broj izvanstandardnih programa, Županija plaća 106 milijuna kuna, te dodatnih 1,7 milijuna kuna za razvojne programe. Sufinanciranje EU projekata Županiju stoji 21,3 milijuna kuna, te za spomenutih sedam dječjih vrtića ostaje iznos od tek 35 tisuća kuna. Tako se, primjerice, u Dječjem vrtiću „Zvjezdice“ u Zemuniku financira razvoj likovnosti, u tkonskom „Ćoku“ dječja šetnja Škrapić, a u „Zlatnoj lučici“ u Sukošanu rad malih ekologa.

Od programa u 28 osnovnih škola izdvaja se OŠ Biograd, koja je iz županijskog proračuna „izvukla“ 39 tisuća kuna, od čega financira izbornu nastavu talijanskog jezika, internetski školski list „Kruna“, Program prevencije nasilja, školski zbor i orkestar, te školski sportski klub.

Škabrnja i Lišane Ostrovičke povukle su podjednak iznos, oko 22 tisuće kuna. U OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji Županija financira Školu plivanja, sa 12 tisuća kuna. Financira i školski sportski klub, projekte „Domovina iz srca raste - Da se ne zaboravi“ i „Povežimo more i gorje Hrvatske“, te „Školu za život“ u kojoj se učenici bave modelarstvom, robotikom, zadrugarstvom i kulinarstvom.

I u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Županija financira školu plivanja, školski list, terensku nastavu i izvannastavne aktivnosti: mlade vezilje, likovnu radionicu i učenje tradicijske baštine.

Brojne su aktivnosti učenika i u drugim osnovnim školama koje su za svoje programe dobile novac iz županijskog proračuna, a zanimljive aktivnosti imaju osnovnoškolci u Ražancu, od istraživanja NP Paklenica do terenske nastave u edukacijskom centru Crvenog križa u Zagrebu. U ovoj školi učenici imaju i program promicanja čitalačke i informacijske pismenosti.

Od 15 srednjih škola koje su za svoje programe uspjele dobiti županijski novac najviše ide Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru, 24.700 kuna, iako su sredstva za programe u srednjim školama uglavnom ravnomjerno raspoređena u iznose od 19 do 23 tisuće kuna.

Program debatnog kluba ima samo zadarska Gimnazija Vladimira Nazora, u stručni posjet Akvariju u Karlovcu putuju učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, a Srednja škola Bartula Kašića na Pagu izdat će treće, dopunjeno izdanje knjižice recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“. Fotosekciju ima Srednja škola Biograd, a srednjoškolci zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna rade dvije edukativne slikovnice: „Antika u Zadru“ i „Srednji vijek u Zadru“.

Naslovnica Regional

Najčitanije