StoryEditorOCM
RegionalZA POLA HRVATSKE PROGLAŠENA SNJEŽNA UZBUNA

Zimski uvjeti na cesti, pahulje se očekuju i u Dalmaciji, a evo što Vakula kaže

Piše PSD
22. siječnja 2019. - 09:40
Bez naslova

Hrvatski autoklub u ponedjeljak navečer izvijestio je o brojnim poteškoćama na hrvatskim prometnicama zbog nepovoljnih vremenskih uvjets, a sudeći prema najnovijim prognozama, situacija bi mogla biti još problematičnija u danima koji su pred nama, piše Jutarnji list.

Prema HAK-ovom izvještaju, zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (ostala vozila obilaze državnom cestom DC3 - "starom" cestom kroz Gorski kotar) te Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog jake bure na dionici autoceste A7 Draga - Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen zaautobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupinu vozila).

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici. Zbog niskih je temperatura moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Vozače se poziva da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na nizu prometnica u Lici i Gorskom kotaru.

Državni hidrometeorološki zavod za utorak predviđa većinom oblačno uz povremenu oborinu. Na kopnu će padati snijeg, češći u Slavoniji i gorskim predjelima. Na Jadranu većinom kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilni. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu kiša će prijeći u snijeg.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje istočnjak i jugo mjestimice i vrlo jako. Najniža temperatura zraka od -5 do -1, a na Jadranu od 1 na sjevernom do 8 na južnom dijelu. Najviša dnevna od -2 do 2, a na Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C.

Zbog najavljenih loših vremenskih uvjeta, DHMZ je putem Meteoalarma za cijelu Hrvatsku, uz izuzetak njezina sjeverozapadnog kopnenog dijela, izdala niz žutih i narančastih upozorenja iz kojih je vidljivo da se u Slavoniji i Baranji očekuje 15-ak, a u Gorskom kotaru i Lici 30-ak novih centimetara snijega.

O stvaranju snježnog pokrivača govori i HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula.

- Ovaj će tjedan na kopnu obilježiti većinom oblačno i relativno hladno vrijeme, uz povremene oborine, uglavnom snijeg, a nakratko je ponegdje moguća i kiša, ponajprije u četvrtak. U gorju će već tijekom utorka mjestimice pasti i više od 30 cm novog snijega, a do kraja tjedna akumulirat će se još značajniji snježni pokrivač.

Probleme će ponegdje vjerojatno stvarati i zapusi, a ograničenja u prometu bit će i na još vjetrovitijem Jadranu - većinom zbog često jake i olujne bure, prema jugu i istočnjaka i juga. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a više sunčanog vremena prema kraju tjedna, navodi Vakula.

20. travanj 2024 16:01