StoryEditorOCM
RegionalVELIKA LOVA ZA MALE KLUBOVE

Obrovac tone, ali Grad s 500.000 kn plaća nogometne klubove koje vode gradski oci! Dobiju više nego svi drugi klubovi u županiji zajedno!

7. veljače 2019. - 14:51
Nogomet-obrovac.PNG

Iz gospodarske slike Obrovca ni slučajno ne možete pogoditi s koliko novca Grad na Zrmanji financira dva tamošnja nogometna kluba: gradskim proračunom za ovu godinu MNK "Kruševo" i NK "Zrmanja" dobit će skoro pola milijuna kuna! Malonogometaši "Kruševa" natječu se u Benkovačkoj ligi, dok je "Zrmanja" u najnižem razredu nogometnog natjecanja, a tek financijske usporedbe s ostalim županijskim klubovima pokazuju kolika je neravnoteža između ekonomske moći Obrovca i izdašnosti gradskih financija prema svojim klubovima.

Novac koji Obrovac daje MNK "Kruševo" približan je iznosu koji od svojih lokalnih samouprava dobiju zajedno svi klubovi Prve zadarske županijske malonogometne-futsal lige, dok se za NK "Zrmanju" izdvaja približno toliko koliko za sve ostale klubove u Drugoj županijskoj ligi izdvajaju njihovi gradovi ili općine!

U obrovačkoj opoziciji tvrde da Grad nije tako izdašan kada treba odriješiti kesu nekoj udruzi koju ne vodi netko iz vladajućeg HDZ-a: predsjednik "Zrmanje" je zamjenik gradonačelnika Slobodan Jurjević, a prvi čovjek "Kruševa" je Mladen Klanac, ujedno i prvi čovjek Gradskog vijeća. Pritom, gradska blagajna je - jedini izvor iz kojega se ti klubovi financiraju! Nema sponzora ni donatora, tu je samo proračun.

"Zrmanja" je na kraju jesenskog dijela prvenstva treća na tablici Druge ŽNL, a prema dostupnim financijskim podacima za 2017. godinu klub je potrošio 202.404 kune – sve je to pristiglo iz proračuna Grada Obrovca odakle je s 54.294 kune pokriveno i održavanje igrališta. "Nova zora" je prva u toj ligi i od svoje općine 2017. je dobila 52.500 kuna, a "NOŠK" je od Novigrada dobio 44.400 kuna. Ali, uprava "Nove zore" pribavila je u toj godini i izvanproračunskih 59.200 kuna, a uprava "NOŠK" više od 380.000 kuna.

Uspredbe radi, NK "Velebit" iz Benkovca, prvoplasirani klub u Prvoj ŽNL, troši oko 250.000 kuna godišnje, NK "Arbanasi" 170.000 kuna, NK "Hrvatski vitez" iz Posedarja 90.000 kuna proračunskih sredstava, ali sve to troše ne samo za seniore nego za sve uzrasne kategorije. Osim toga, "Arbanasi" su pribavili dodatnih 400.000, a Posedarci 90.000 kuna. Novac koji Obrovčani izdvoje u tekućoj godini za NK "Zrmanja" dovoljan bi bio NK "Primorcu" iz Biograda da se uspješno sa svim kategorijama natječe u Trećoj HNL!

U činjenici da klupske uprave uspijevaju namaknuti i dodatni novac, koji ne dolazi iz proračuna, obrovačka opozicija nalazi i argument protiv upravljačke sposobnosti ljudi koji vode lokalne klubove. O svemu tome, razgovarali smo sa Slobodanom Jurjevićem dogradonačelnikom i predsjednikom "Zrmanje" kojoj bi ove godine trebalo "kapnuti" 300.000 kuna.

-To je plan za ovu godinu, vidjet ćemo. Mislili smo graditi tribine, travnjak nam je u jako lošem stanju, kao i montažne svlačionice. Moramo imati uvjete za natjecanje, a vidjet ćemo i hoćemo li moći dio potrebnih sredstava dobiti kroz EU fondove, kaže Jurjević.

-Gdje su sponzori?

-Tu smo u doista nepovoljnoj situaciji. Mi u Obrovcu jednostavno nemamo od koga tražiti novac, sponzora nema, gospodarstvo nam je u dosta lošem stanju i zato smo trenutno osuđeni na ovakav način funkcioniranja. Financiranje iz proračuna je jedini način da se ti klubovi ne ugase i da uopće postoje, što djeci i mladim ljudima moramo omogućiti. Možda će sponzori i doći. Otežavajuća nam je i okolnost što nemamo dovoljno igrača iz Obrovca, pa ih dovodimo iz drugih mjesta, a to nam odnosi sredstva za putne troškove. Ipak, uspijevamo pokriti sve svoje obveze.

-Opozicija vam zamjera da financirate jedino udruge i klubove kojima su na čelu HDZ-ovi gradski funkcioneri...

-Tko god poznaje gospodina Klanca i mene zna da oduvijek volimo i razumijemo nogomet, Klanac je cijeli život u tom sportu, nema to veze s našim političkim ili stranačkim funkcijama, odgovara Jurjević.

Objašnjavajući visok iznos gradskog izdvajanja za jedan malonogmetni klub, Jurjević navodi da "MNK "Kruševo", uz nastupanje u Benkovačkoj malonogometnoj ligi, svake godine organizira i Memorijalni turnir Damir Šoša u Kruševu.

U Registru neprofitnih organizacija može se otkriti da su klubovi od svojih gradova ili općina 2017. godine dobili "između nule i 30.000 kuna", koliko je dobio MNK "Paklenica" iz Starigrada. Isotobno, šest klubova iz Prve ŽMNL ("Ugljan", "Plovanija", "Poljica", "Paklenica", "Puntamika" i "Brodarica") iz proračuna su dobili 74.871 kunu, ali – ukupno! Iste te godine je "Kruševo" iz obrovačkog proračuna dobilo 70.000 kuna. Sljedeće godine to je poraslo na 80, a ove godine na rekordnih 100.000 kuna.

 

Igraju Benkovačku ligu, a iz proračuna dobiju više od drugoligaša!

Usporedni podaci pokazuju da je MNK "Kijevo" koji se natječe u Drugoj HMNL u 2017. godini utrošio 113.000 kuna, a iz proračuna Grada Knina za svoje aktivnosti dobio je 45.500 kuna. Sudionik iste lige, MNK "Hajduk" iz Splita, potrošio je 68.000 kuna, od čega 37.890 kuna iz gradskog proračuna, a HMNK "Trogir" dobije 46.441 kunu. Malonogometni prvoligaš "Crnica" od Grada Šibenika za 2017. godinu dobio je 75.200 kuna.

Što bi oni dali da im se dočepati obrovačkog proračuna odakle je te godine "Kruševu" stiglo 70.000 kuna?!

 

Jedan KUD otišao u likvidaciju – osnovan drugi!

KUD "Zrmanja" je otišao u stečaj i likvidaciju zbog 7.000 kuna troška prijevoza kojeg Grad Obrovac nije htio platiti iako je obećao. U Gradu nitko nije ni trepnuo, ali zato KUD "Ruža Hrvatska" iz Karina, kojeg vodi jedna članica HDZ-a, od Grada u 2017. godini, kao svoj jedini prihod, dobije 44.000 kuna, prigovaraju Obrovčani neskloni aktualnoj vlasti gradonačelnika Ante Župana.

Njegov zamjenik Slobodan Jurjević kaže da je u ponedjeljak u Obrovcu osnovan KUD "Sveti Josip", te da se osnivačkom skupu odazvalo preko 40-ak Obrovčana.

20. travanj 2024 10:54