BIVŠI POLICAJAC IDE U ZATVOR ZBOG POKUŠAJA UBOJSTVA Izašao s curom vani, pa upucao muškarca i onda se branio da je pištolj slučajno opalio; Sud mu nije povjerovao: 'Nije uobičajeno da se u večernji izlazak s djevojkom ide s oružjem"

BIVŠI POLICAJAC IDE U ZATVOR ZBOG POKUŠAJA UBOJSTVA

Gordan Vuleta, 44-godišnji bivši policajac iz Otoka, osuđen je jučer na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno na tri i pol godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Hrvoja Šimića ispred lokala "Sheriff" u Dugopolju početkom ožujka 2015. godine.

U presudu mu se uračunava vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru i to od 7. ožujka do 29. svibnja 2015. godine, a na izricanju presude se nije pojavio niti je to bio obavezan.

Osuđen je jer je te noći oko 1 sat ispred lokala iz pištolja marke "beretta" kalibra 9 mm ispalio jedan metak koji je u trbuh pogodio Hrvoja Šimića nanijevši mu prostrijelnu ranu i teško ga ozlijedivši. Život je Šimiću spašen pravovremenom liječničkom intervencijom, no ostao je bez jednog bubrega. Usprkos svemu, nije bio zainteresiran za kazneni progon niti je postavio imovinsko-pravni zahtjev prema Vuleti što je bila posebno olakotna okolnosti za visinu kazne obzirom da je minimalna kazna za ovo djelo pet godina.

Vuleta koji je u policiji bio tri godine i još je 1998. godine otišao sporazumnim raskidom radnog odnosa je već jednom, u veljači 2016. godine, bio osuđen za ovo djelo i to na dvije i pol godine zatvora. No, tada je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Damira Romca ocijenilo da je djelo počinjeno s neiziravnom namjerom pa ju je Vrhovni sud sredinom listopada 2017. godine ukinuo i vratio na ponovno suđenje i to sutkinji Višnji Strinić. Ona je, pak, zaključila da se radi o izravnoj namjeri odnosno da je Vuleta bio svjestan da se u trbuhu nalaze vitalni organi i da je znao da svoju žrtvu može usmrtiti.

Okrivljeni se branio tvrdeći da je samo htio obraniti se, da je pištolj slučajno opalio kada ga je Šimić udario po ruci i oružju kad ga je izvadio te da on nikoga nije imao namjeru ozlijediti, a pogotovo ubiti. Rekao je i da je pištolj nosio, a te je večeri bio u izlasku s djevojkom, zato jer je desetak dana prije dobio nekakve prijetnje od njemu nepoznatih osoba.

No, sutkinja je u obrazloženju presude navela kako na oružju nisu nađeni Šimićevi tragovi te da on nije bio u kontaktu s oružjem što je utvrđeno vještvom.

- Vuleta je tražio od Šimića da izađe iz lokala tako da je za zaključiti da nije bio u nikakvom strahu nego da se htio s njim obračunati. Tvrdio je i da je Šimić imao oružje, da je bio okružen s grupom muškaraca od kojih je jedan krenuo u auto po pištolj. No, nitko od svjedoka to nije potvrdio. Također, okidanje nije bilo slučajno jer je za to bila potrebna velika sila, pa je isključeno da je oružje opalilo zbog slučajnog udaranja po ruci. Prijetnje koje je navodno dobio spomenuo je tek na suđenju, nije ih prijavio policiji, a sam je bio policajac. Nije uobičajeno da se u večernji izlazak s djevojkom ide s oružjem - obrazložila je, među ostalim, sutkinja Strinić.

Naslovnica Regional