StoryEditorOCM
RegionalPRIPREME ZA 17. NINSKU ŠOKOLIJADU

Podijeljeno 355 kilograma svinjske vratine

Piše I.Ivanac
9. veljače 2019. - 21:34
sokol6-170717

Podjela svježe svinjske vratine označila je početak atraktivne gastro-etno manifestacije 17. ninske šokolijade.  Turistička zajednica grada Nina je kao i proteklih 16 godina nabavila svinjsku vratinu za 61 natjecatelja koji natječući se, tradicijski čuvaju vještinu izrade ove jedinstvene delicije. Ukupno je nabavljeno 355 kilograma vratine, a ove godine se u natjecanju nadmeće 23 žene i 37 muškaraca iz Nina, Privlake, Ninskih Stanova, Žerave, Ljupča, Vira, Mrljana, Krneze, Petrčana, Islama Latinskog te Zadra.

- Šokolijada kao najznačajnija manifestacija drevnog Nina uvijek iznova privlači mlade natjecatelje - govori Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, ističući kako je manifestacija ponovno obnovila obiteljsku tradiciju izrade ove delikatese, ali i potpomogla brendiranju Ninskog šokola.

Ninska šokolijada već godinama sve posjetitelje upoznaje s pričom o šokolu za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i začini. Svaka obitelj ima svoj tradicijski recept što svaki šokol čini različitim. Osnova recepture je svinjska vratina koja se prvo stavlja nekoliko dana u morsku sol, zatim se meso "toča" u kuhanom crnom vinu i začinima, a na kraju se dimi i suši na buri.

Završna večer Ninske šokolijade uz proglašenje pobjednika i degustaciju pripremljenog šokola održat će se 21. srpnja, a do tada će se šokoli sušiti i dimiti u ninskim konobama.

26. travanj 2024 12:30