StoryEditorOCM
RegionalOTOK VIR TEMA DIPLOMSKOG RADA NA AUSTRIJSKOM INSTITUTU ZA URBANIZAM

Moja obitelj ima kuću na Viru i volim dolaziti na otok, a želja mi je ovim projektom ukazati na mogućnosti produženja sezone i unaprjeđenja cikloturizma

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
12. veljače 2019. - 22:44
ARHI_00

Kada uskoro stane pred komisiju za ocjenu diplomskog rada na Institutu za urbanizam (Städtebau) Technische Universität u Grazu, budući 28-godišnji arhitekt Ivica Dernaj branit će svoj rad koji za temu ima otok Vir. Stručni radovi u formi diplomskog ili seminarskog rada s temama vezanima uz otok Vir (demografija, urbanizam, prometne studije i slično) nisu baš sveučilišna rijetkost – uostalom, otok Vir bio je predmet istraživanja Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a ima i znanstvenu monografiju koja je rad većeg broja istraživača i znanstvenika – ali je posebnost kada se takav rad priprema na jednom austrijskom sveučilištu.

- Radim na projektu koji za cilj ima produženje sezone i sezonskih aktivnosti na otoku te, u tom kontekstu, iskorištavanje prirodnih resursa. To podrazumijeva manje ulaganje u gradnju, odnosno veće u prirodu u cjelini. Moj je plan poboljšati postojeće biciklističke staze i šetnice te se fokusirati na neizgrađeni zapadni dio otoka. Želim povezati Vir s održivim turizmom i promovirati uvođenje modernih e-bike stanica - kaže Dernaj opisujući sadržaj diplomskog rada. Mladi Austrijanac hrvatskih korijena ima obiteljsku kuću na otoku u naselju Prezida, pa je razumljivo otkud izbor otoka Vira kao tema diplomskog, ali je odgovorio i na pitanje – zašto Vir?

- Radim diplomski rad o Viru jer volim dolaziti na otok i zato što imamo obiteljsku kuću. To su osnovni razlozi, ali također mislim kako još uvijek otok ima nedovoljno iskorišteni potencijal, što je dodatni razlog za istraživanje njegovog turizma. Istina je da turizam na Viru dobro funkcionira ovakav kakav jest, ali mi je želja ovim projektom ukazati na mogućnosti produženja sezone i unaprjeđenja cikloturizma. Mislim da bi se time pove

ali dolasci mlađih ljudi, a ujedno bih koristio te sa

uvao prirodne ljepote i modernizirao turističku ponudu. Fokus mi je također i doma

im ljudima ukazati na važnost tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine - kaže Ivica. Prije nego što će zajedno sa svojom mentoricom konačno uobličiti svoj rad, budući arhitekt analizira strukturne turističke i druge podatke o otoku Viru. Obiteljskim podrijetlom je iz Đakova, ali je rođen u austrijskom Linzu otkud je došao u Graz na studij, a godinu dana boravio je i u Milanu u Politecnico Milano u sklopu EU programa Erasmus+ za obrazovanje, osposobljavanje i mlade.

- Taj je segment obrazovanja bio važan zbog stjecanja novih iskustava u arhitekturi. Drugi moj interes je turizam, jer se obiteljski na Viru bavimo apartmanskim turizmom, a to me je zapravo uvelo u temu diplomskog rada i zainteresiralo za napredak i razvoj turizma na otoku - zaključio je Dernaj.

19. travanj 2024 22:11