StoryEditorOCM
RegionalKADETI IZVELI SAMOSTALNE LETOVE NA BELL-U

„Osjećaj je odličan!"

Piše M. Karačić
15. veljače 2019. - 18:00

Učenici letači 24. naraštaja koji se školuju za vojne pilote izveli su u petak 15. veljače 2019. prve samostalne letove na helikopteru BELL-206B u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Samostalnim letovima prethodili su ispitni letovi, a svaki je kadet po prvi puta samostalno upravljao helikopterom izvodeći lebdenje, pomicanje u svim pravcima te nekoliko školskih krugova iznad piste u Zemuniku.

Nakon svakog uspješno odrađenog „samostalca“ kadeti su se izmjenjivali u helikopterima BELL-206B, a sve njihove pokrete u zraku pratili su njihovi nastavnici letenja.

Kadet Ivan Lončar iz Zlatara kazao je kako je bilo važno opustiti se i biti potpuno koncentriran na zadaću. „Osjećaj je odličan i definitivno sam napunjen samopouzdanjem za daljnji nastavak obuke“, poručio je kadet Lončar.

Za Gorana Crničkog iz Zagreba najvažniji motiv bilo je sve do sada naučeno primijeniti u praksi i to po prvi puta u samostalnom letu. „Nastavnici letenja su sjajni, osjećaj u zraku je poseban i ispunjen sam ponosom što sam uspio doći do stepenice samostalnog letenja“. Iznio je kadet Crnički.

Pred kadetima je nastavak letačke obuke kroz razdjele navigacijskog, osnovnog i naprednog instrumentalnog letenja, noćnog, grupnog i taktičkog letenja kao i letenja noću sa opremom za noćno letenje („Night Vision Googles“).

19. travanj 2024 11:01