StoryEditorOCM
RegionalFOTO: LOVCI ZADARSKE DIANE ODRŽALI ZAJEDNIČKU HAJKU U LOVIŠTU GAJ KOD GORICE

Odstrijeljene dvije lisice i jedan čagalj

Piše Branko BOŽIĆ
24. veljače 2019. - 22:29
IMG_5882.JPG

Konac je veljače a prohladno burno i vedro nedjeljno je jutro kao stvoreno za lov na predatore. Lovci zadarske Lovačke udruge Diana (Božica lova) predvođeni predsjednikom Ervinom Mrkićem Pestićem, dopredsjednikom Vitomirom Čakarunom i tajnikom Ivanom Posavcem te domaćinima hajke lovcima Lovne jedinice Gorica i njihovim vodstvom predsjednikom Anđelom Dražinom, lovnikom Draganom Marušićem i grupovođom Miroslavom Marinovićem, u ranim jutarnjim satima okupili su se na dogovorenom zbornom mjestu pored lovačke kuće u Gorici. Zajedno s lovcima su i trojica lovočuvara Zoran Krizman, Ferdinand Banić i Vedran Lukić.

Diana je najmnogoljudnije Lovačko društvo na području zadarske Županije i u njezinih 8 lovnih jedinica djeluje i lovi na lovištima veličine preko 32.000 hektara oko 450 lovaca, pa je ujedno ovo bila prigoda da se lovci vide međusobno, pozdrave te popričaju. To su oni uz okrjepu toplim čajem i učinili no s obzirom da nije bilo mnogo vremena moralo se okončati s pričama i uhvatiti se posla. Uslijedilo je uobičajeno postrojavanje i prozivka te upoznavanje s pravilima lova od strane njihovih čelnika. Istaknuto je kako će se u prvom redu loviti štetočine-lisice, čagljevi, psi lutalice i tome slično. Posebno su lovci upozoreni da se mogu susresti s vukom, ali da ni pod koju cijenu ne pucaju u njega jer je on zakonom zaštićen od odstrela. Naravno bilo je govora i o divljim svinjama, jer su one trenutno u fokusu lovačkih aktivnosti zbog mogućeg širenja virusa afričke svinjske kuge.

Izuzetno motivirani i nabrušeni lovci konačno kreću u akciju. Pogoniči su s psima zašli u krševito i šmrikom, hrastovinom i šikarom napučeno lovište. Određeni broj lovaca postavljen je na tkz. sačekuše i lov je u lovištu Gaj omeđenom na istoku granicom LU Benkovac te na zapadu s mjestom Galovac počeo. Svako toliko čuo se pokoji pucanj. Stižu izvješća s terena da lovci štetočinama potkresuju repove.

Nakon puna četiri sata lova lovci se vidno umorni, ali dobrog raspoloženja sa lovinom vraćaju na mjesto polaska. Odstrijeljene su dvije lisice i jedan čagalj a po onome što se čulo, još su dvije lisice i jedan čagalj pogođeni, ali su se ipak uspjeli psima i lovcima zamaskirati u teško prohodnom i nepristupačnom lovištu. Čulo se je kako su zamijećene i dvije divlje svinje. No, kako lovci rekoše lije su ipak lije i po svoj prilici uspjele su se skriti u njihova dobro zamaskirana podzemna skloništa.

Uslijedilo je ponovno postrojavanje. Svojim kolegama lovcima na dobro odrađenom zadatku čestitke i riječi zahvale uputio je predsjednik Ervin Mrkić Pestić. Odstrijeljena divljač poslagana je na štreku nakon čega su joj lovci u skladu s lovnom etikom odali počast. Kako bi sačuvali uspomenu na ovo zajedničko lovačko druženje sudionici hajke su se dali neizostavnom zajedničkom fotografiranju.

Lovačko druženje nastavljeno je uz zajednički lovački ručak. Ukusni grah na lovački sa kobasicama domaćim i slaninom, od kojeg su se jednostavno lizali prsti, skuhala je prokušana i vrijedna kuharska ekipa u sastavu glavni maestro bivši predsjednik društva Ante Jerak i njegovi pomoćnici Anđelo Dražina, Danijel Števanja i Franko Krizman.

Predsjednik Mrkić Pestić nije krio zadovoljstvo te nam je ovom prigodom istaknuo.

- Ovo je uz ostalo bila prilika da se svi skupa nađemo i da se međusobno družimo kad se zna da se naše društvo proteže od Velebita na sjeveru pa do tako reći Benkovca i Biograda na jugu. Želio bih naglasiti da je Diana izašla iz recesije, da poslujemo financijski pozitivno i da se držimo zacrtanog plana i programa.

Surađujemo sa ostalim udrugama na prostoru naše županije više nego dobro kao i sa Lovačkim savezom Zadarske županije, Hrvatskim Lovačkim savezom te zadarskom Kinološkom udrugom Dalmatinski pas.

Upitan što nam može kazati o sve učestalijim upadima vukova na šire područje Zadarske županije, te o provođenju mjera zaštite od prodora virusa svinjske kuge, predsjednik će kazati.

- Naravno svi mi lovci svjesni smo tog velikog problema. Budući da je vuk zakonom zaštićena vrsta nama su u tom pogledu vezane ruke. Nažalost najgore je u svoj ovoj priči onima kojima on učini nemjerljivu štetu, a to su u prvom redu naši stočari. Imamo određenih saznanja da su već jako, jako blizu gradu Zadru. Sredinom mjeseca prosinca lanjske 2018 godine pričinili su masakr na ovcama i mladim janjcima u mjestu Crnom. Što se pak tiče svinjske kuge i odstrjela prenosnika virusa divljih svinja tu strogo postupamo po odredbama i uputama nadležnog državnog ministarstva. Sve pripreme smo uradili na vrijeme. U svakom smo lovištu izgradili potrebne objekte i njima imaju pristup samo ovlaštene osobe, odnosno lovnici. U stalnom smo kontaktu sa veterinarskom službom i za sada sve teče u redu. Koristim ovu prigodu da se pohvalno očitujem na ime naše suradnje sa zadarskom policijom u pogledu smanjenja i eliminaciji krivolova. Tu smo zajedničkim snagama polučili hvale vrijedne rezultate. Na koncu bih još želio ukazati na još jedan problem. To su pastirski psi koji nam zadaju u posljednje vrijeme velike glavobolje. Progone divljač i ostale životinjske vrste. Napadaju lovačke pse, a ne libe se nasrćati i na lovce. Konačno je došlo vrijeme da zajedno sjednemo za isti stol sa stočarima te da se dogovorimo kako i na koji način ići dalje, reći će nam uz ostalo predsjednik Ervin Mrkić Pestić.

Kad je u pitanju lovno-gospodarska osnova mladi i agilni tajnik Ivan Posavec zadovoljno će kazati:

- Hajke su naša obaveza proistekla iz godišnjeg plana i programa rada i gospodarenja lovištima.Organizirali smo ih tijekom pest subota i nedjelja. Tako da svi naši lovci su bili u prilici sudjelovati. Oni pak koji nisu mogli za izostanak po hajci uplatiti će na konto društva po sto kuna. Jesenas smo kroz sva naša lovišta izorali oko 3 hektara zemljišta i zasijali remizu. Rečeno brojkama za prehranu divljači zasijali smo 40 kg stočnog sirka, 40 kg kukuruza, tritikale 800 kg, pšenice 600 kg, ječma oko 1000 kg te 59 kg djeteline. U isto vrijeme napučili smo lovišta ispustivši cirka 800 kljunova fazanskih pilića te 550 kljunova odraslih fazana kao i 25 odraslih zečeva u svakom lovištu. Uskoro ćemo pustiti još tridesetak zečeva te tijekom godine dodatnih 1.300 što pilića što odraslih fazana. Provodimo i ostale mjere i poslove, što nam sve u konačnici doprinosi stabilnosti, i renomeu Lovačke udruge Diana, koja je prije dvije godine obilježila 110 godišnjicu postojanja i uspješnog rada, zaključuje tajnik Posavec.

24. travanj 2024 04:55