StoryEditorOCM
RegionalZA 10 DANA POČINJE IZGRADNJA NOVOG PRISTANIŠTA U TKONU

Škibola potpisao ugovore s izvođačima radova 'teškim' 29 milijuna kuna

6. ožujka 2019. - 13:05

U Županijskoj lučkoj upravi u Zadru u srijedu je ravnatelj te uprave Davor Škibola potpisao ugovore s predstavnicima tvrtki koje će graditi te nadzirati gradnju nove luke u Tkonu na otoku Pašmanu.

Ukupna vrijednost ovog posla je impresivna – u novu trajetnu luku i prateće objekte bit će ukupno uloženo 29 milijuna kuna.

Nakon provedene javne procedure odabira izvođača radova posao izgradnje luke dobila je Zajednica ponuditelja društva Kali Gradnja d.o.o. Iz Kali i EL Tim d.o.o. Zadar. Ta je Zajednica graditelja ponudila najpovoljniju cijenu u iznosu od 25,3 milijuna kuna za izvođenje radova, dok je ostatak planiranog iznosa namijenjen konzultatnskim i nadzorničkim tvrtkama koje će biti uključen u ovaj posao.

Projekt izgradnje luke Tkon uključuje trajektno pristanište koje se sastoji od gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, platoa pristaništa, podmorskog propusta cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta.

Osim što je riječ o velikom, vrijednom i značajnom zahvatu u ovoj, po prometu trećoj luci u Zadarskoj županiji, a sedmoj u Hrvatskoj, gradnja luke u Tkonu je značajna i po neče drugom. Naime, to je prvi od 28 projekata izgradnje luka koji će se realizirati gotovo u cjelosti iz bespovratnih sredstava Europske unije odnosno Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH koji je svojedobno donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, bila je podloga za financiranje tih projekata čija bi vrijednost u konačnici 176 milijuna kuna. U Hrvatskoj će se Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ nastaviti u lukama od Dubrovnika, Korčule, Brača, Pašmana, Cresa pa sve do Pule

Županijska lučka uprava Zadar je sukladno Pozivu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prijavila projekt izgradnje trajektne luke Tkon na otoku Pašmanu kako bi dobili neophodna sredstva za ulaganje. Luka Tkon od samog je osnutka Županijske lučke uprave Zadar, 1998. g. njen najveći projekt, a Ministarstvu je prijavljen 2018.g. Tada je bio i predstavljen cilj projekta - lakše funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd – Tkon, budući je postojeće pristanište skučeno, a ukrcaj se izvodi izravno iz mjesne prometnice koja je redovito zakrčena vozilima te blokira cestovni promet.

Najveću korist završetkom ovog projekta imat će sami otočani, turisti i gospodarski subjekti ne samo otoka Pašmana već i otoka Ugljana koji su međusobno povezani mostom, te im je luka Tkon od iznimnog značaja.

Već je ranije sredstvima Županijske lučke uprave, Zadarske županije i Ministarstva prometa realizirana prva faza radova u Tkonu u vrijednosti oko 13 milijuna kuna koji su iskorišteni za izgradnju zapadnog lukobrana, temelja budućeg pristaništa.

Radovi na pristaništu po ugovoru trebaju početi za 10 dana, a trajat će 29 mjeseci u što su uključene i dvije ljetne stanke od po dva i pol mjeseca zbog turističke sezone.

 

19. travanj 2024 22:00