StoryEditorOCM
RegionalZANIMLJIV POZIV ZADARSKIM MATURANTIMA IZ NARODNOG MUZEJA

Na Ludijadi zaplešite Silbeski tanac!

Piše Antonia Žgela
6. ožujka 2019. - 18:00
Silbnski-tanac-e1516260007644

Iz etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar ovih je dana stigao vrlo zanimljiv poziv na adresu zadarskih maturanata: umjesto da se gađate brašnom ili skačete u more, na svojoj Ludijadi zaplešite Silbenski tanac na gradskim trgovima i ulicama.

Ovaj ples zadarskog otoka, Silbenski tanac, zaštićen je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a njegovu tradiciju čuvaju članovi folklorne skupine (IFS) Silba još od svog osnivanja 1969. godine. Upravo oni učit će maturante ljepotama Silbenskog tanca. Uz bogat program, brojnost i entuzijazam članova ova folklorna skupina ističe se velikim udjelom mladih članova kojih je svake godine sve više, što je rijetkost u folkloru.

Svi maturanti zadarskih škola tanac će moći naučiti u prostoru atrija Kneževe palače kroz ožujak, travanj i svibanj, jednom tjedno u večernjim satima kako bi ga u svibnju na svoj dan mogli i zaplesati. S obzirom da se radi o prvoj godini održavanja događaja, pokušava se probiti led kako bi tanac zaživio među ljudima. Etnološki odjel očekuje potporu zadarskih srednjih škola, zbog čega su obavijestili sve ravnatelje kako bi se u događaj uključilo što više maturanata.

Iz etnološkog odjela poručuju kako se maturantima osigurava besplatna radionica s namjerom da se svi ujedine pod istim ciljem, a to je očuvanje tanca kao nematerijalnog kulturnog dobra. Prijave traju do 12. ožujka u etnološkom odjelu (gradska loža).

Za očuvanje, obnovu i prenošenje tradicije tanca na mlađe naraštaje otočana posebno je zaslužna obitelj Zlatana Sindičića, a za njegovo bilježenje i poduku na školama folklora Hrvatske matice iseljenika Ajša Rudžija, čime je prihvaćen i u široj amaterskoj zajednici, ali i profesionalnom Ladu.

Prema strukturi prostornog oblikovanja, Silbenski tanac sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu se u parovima obilazi prostor uz promjene smjera kretanja, a u drugom dijelu pleše u dva reda, muškarci nasuprot žena. Stil se odlikuje gracioznošću te finim i dostojanstvenim mirnim plesanjem "kako to dolikuje pomorcima".
 

26. travanj 2024 21:03