StoryEditorOCM
RegionalU OPĆINI PREKO

Zaživjela inicijativa za organizirano kuhanje i dostavu hrane domaćinstvima na otoku

Piše Naši Školji
6. ožujka 2019. - 20:42
1

Inicijativa za organizirano kuhanje i dostavu hrane domaćinstvima u kojima žive jedna ili više osoba starije životne dobi, koju je Općina Preko, uz podršku uprave Doma za starije i nemoćne u Zadru, pokrenula lani u proljeće, zaživjela je ovoga tjedna, pišu Naši školji.

Za prvih 20 korisnika s područja Preka, Poljane, Sutomišćice, Lukorana i Ugljana topli obrok dostavlja se od ponedjeljka do petka. Cijena je 30 kuna po obroku i naplaćuje se na kraju mjeseca ovisno o tome koliko je obroka korisniku dostavljeno.

– Marina Stipanov, djelatnica naše općinske tvrtke Obala i parkovi, korisnicima dostavlja obroke, ali će po potrebi  obavljati i druge poslove, poput odlaska u ljekarnu ili liječniku, prijepodne, prije nego što počne dostavljati hranu, govori Jure Brižić, načelnik Općine Preko, koja je posljednjih mjeseci s Domom za starije i nemoćne osobe Zadar te njihovom podružnicom u Preku intenzivno radila na realizaciji ovog iznimno važnog socijalnog projekta namijenjenog kućanstvima u kojima bračni parovi ili samci zbog bolesti ili nemoći više nisu u mogućnosti kuhati ili im se priprema obroka za jednu osobu više ne isplati.

Zahvaljuje svim suradnicima na kooperativnosti, a posebno ravnatelju Doma za starije i nemoćne osobe Zadar Marku Buljatu s kojim su obavili sve pripreme i uložili u dodatnu opremu kako bi kuhinja Doma za starije i nemoćne u Preku zadovoljila sve uvjete za pripremu obroka i dostavu hrane.

-Iznimno smo sretni i ponosni na to što smo na ovaj način uspjeli podići kvalitetu života naših starijih stanovnika, što smo uz ostale financijske pomoći i socijalne mjere dodali još jednu uslugu za koju smatramo da im je od velikog značaja i važnosti, kaže načelnik Brižić te ističe kako je siguran da će projekt naići na pozitivan odjek među otočanima i da će u budućnosti biti još više zainteresiranih korisnika.

Jer upravo su najstarije generacije otočana, napominje, zaslužne za sve što mladi danas imaju i uživaju pa je ovo još jedan način da im se odužimo i zahvalimo, omogućimo da ostanu u svojim kućama, da ne traže smještaj u domovima.

– Ovo je velika pomoć i njihovim obiteljima jer im se na taj način olakšava svakodnevna briga o roditeljima, bakama i djedovima, pa je ovo zapravo mjera koja podiže kvalitetu života svima na otoku, smatra načelnik općine.

A jednu takvu obitelj, 90-godišnjake Danicu i Antu Marcelića na Dvorini u Preku, posjetili smo baš u vrijeme ručka. Marina Stipanov donijela im je topli obrok koji su dan prije, na ponuđenom meniju, odabrali. Gospođa Danica unaprijed je pripremila zdjele i tanjure i komentirala kako hrana “miriše” kao i njezina nekada. Kao da se ispričava, objašnjava da je sve donedavno redovito kuhala, ali sada zbog bolova u leđima i nogama ne može dugo stajati i pripremati hranu.

– Odgojila sam sedmero djece i 18 unučadi, uvijek sam svima kuhala, ali sada više ne mogu. U prva dva dana dostave hrana nam se jako svidjela, jedino što bismo više voljeli da dobijemo crni umjesto bijelog kruha i, ako je moguće, što više ribe. A vikendom, kad nam Marina ne bude donosila ručak, ići ćemo na dijetu, kaže u šali gospođa Danica, koja je sa suprugom do 2003. živjela i radila u Americi. Dvije godine prije povratka u Preko sagradili su novu kuću, a djeca su ostala u SAD-u, gdje svatko ima svoju obitelj, posao, prijatelje…

Iako ih često posjećuju i djeca i unuci, a gospođa Danica uz pomoć hodalice sama odlazi u trgovinu i obavlja sitne kućne poslove, topli obrok koji će im od ponedjeljka do petka dolaziti u kuću umnogome će im olakšati život, pišu Naši školji.

20. travanj 2024 13:34