StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: MAJKE PREBIJENIH ROMSKIH DJEČAKA OČAJNE

'Ovo nije prvi puta, djecu nam stalno napadaju zbog boje kože, a nitko nas neće zaštititi'

Piše Tomislav Kukec
8. ožujka 2019. - 22:25
pretuceni_djecaci9-070319

Dan nakon što je 63-godišnjak u Zagrebu u srijedu teleskopskom palicom premlatio 13-godišnjaka i 14-godišnjaka romske nacionalnosti, koji su sjedili na klupi u parku ispred zgrade na Zavrtnici, dječaci su i jučer bili na promatranju u Klinici za dječje bolesti, piše Jutarnji list.

Zasad im nisu ustanovljeni prijelomi, no puni su hematoma i žale se na jake bolove, zbog čega primaju i lijekove, pa su liječnici odlučili zadržati ih i provesti dodatne dijagnostičke postupke kako bi bili sigurni da nije došlo do ozljeda unutarnjih organa. I dalje su u bolovima.

Na fotografijama koje su nam ustupili roditelji vidi se da su dječaci zadobili jake udarce na predjelu ruku, trbuha i leđa.

Policija je brzo reagirala i privela 63-godišnjaka na kriminalističko istraživanje, a dječaci, inače bratići, zbog stanja u kojem se nalaze još nisu dali iskaz istražiteljima.

Psovao im 'majku cigansku'

Napad se dogodio u srijedu za 17 sati na dječjem igralištu u Banjavčićevoj ulici, pred ulazima 16 i 18, preko puta trgovačkog centra. Napadač je ustvrdio da je djecu napao jer su oštećivali drvenu klupu, a djeca su roditeljima ispričali da im je psovao "majku cigansku" te im je, dok ih je mlatio palicom, govorio da neće stati dok ih ne pobije.

Roditelji prebijenih dječaka, koji su se obratili redakciji Jutarnjeg lista odmah nakon napada, očajni su jer kažu da "to više nije normalno".

 - Oni su tamo bili s dvije prijateljice koje su otišle u dućan kupiti sok, pa su ih dečki pričekali. Oko 17 sati i 30 minuta sin me nazvao, vrištao je da ga spasimo. Pojurila sam tamo i vidjela da jedan od njih leži na podu, nije mogao ni ustati. Policija i Hitna su brzo došli, te smo nas dvije majke zajedno s djecom odvezeni u Klaićevu. Policija je htjela uzeti iskaze od dječaka, ali oni su samo plakali i jecali, tako da su nam rekli da dođemo s njima u stanicu kada im bude bolje - govore majke prebijenih zahvaljujući liječnicima i policiji na brzoj reakciji.

Kažu da su dječaci ispričali kako je napadač s balkona vikao da se maknu, a oni su mu odgovorili da idu za minutu, samo da im se prijateljice vrate. Tada se sjurio iz svog stana na četvrtom katu, navukao kapuljaču na glavu i počeo ih tući palicom.

'Ako su nešto i napravili, je li to razlog da ih se mlati?'

Majke napadnutih dječaka kažu kako "djecu nisu odgajale da razbijaju klupe niti ikome čine zlo, a ako su to i napravili, zar je to razlog da ih odrasli muškarac mlati palicom?".

- Ako je istina da su nešto oštetili, mogao je pozvati policiju, snimiti ih, mi roditelji platili bismo štetu i sve bismo riješili normalno. Ali kakav to čovjek može nasrnuti na puno slabije od sebe i to naoružan palicom - govore roditelji koji su uvjereni da se napad dogodio samo zbog njihove nacionalnosti.

Otkrivaju kako ovo nije prvi put da su njihova djeca meta napada i to, tvrde, samo zato što su drugačije boje kože.

- Jednog su mi sina prije godinu dana napala dvojica kod Autobusnog kolodvora, letvama i palicom su mu polomili ključnu kost, zaradio je 24 šava. Još 2014. djecu su nam napali kod Zapadnog kolodvora gdje smo tada živjeli, i to skupina skinheadsa. Na kraju su završili samo s malim novčanim kaznama, a mi smo u strahu odselili. Uvijek imamo problema, iako nam se sva djeca uredno školuju, rođeni smo u Hrvatskoj i nikada nismo evidentirani niti radi kakvog problema - govore uglas roditelji romskih dječaka.

Boje se da ih institucije neće zaštititi

Kažu kako netrpeljivost prema Romima osjećaju godinama te su na nju već i navikli. Boje se da se to nikada neće promijeniti.

- Na urednost svoje djece moramo paziti više nego ostali roditelji. Uvijek u školu idu čista i u urednoj odjeći. Ako neko dijete Hrvata dođe malo zaprljano, nikom ništa, ali ako naše ima jednu rupicu na hlačama ili tenisicama, zovu nas u školu i kažu da se ne brinemo o djeci. S druge strane, kad je moje dijete došlo u školu s tenisicama od 650 kuna, pitali su ga otkud njemu, Romu, takve tenisice. A mi radimo da bi svojoj djeci priuštili sve. Naša djeca nikad nisu prosila. Znamo da i među Romima, kako Hrvati kažu Ciganima, ima svakakvih, ali i među Hrvatima ima svakakvih. Nije Cigan bacio djecu s prvog kata, nego Hrvat. A ipak, mi smo uvijek za sve krivi i uvijek stradamo - govore očevi prebijenih dječaka.

Ističu da u javnost istupaju jer ne žele da se to više ijednom djetetu dogodi, bilo romskom, hrvatskom ili bilo koje druge nacionalnosti, rase ili boje kože.

Kažu da se boje da ih ni ovaj puta institucije neće zaštititi.

- Najčešće napadače ni ne pronađu, a kad se to i dogodi prođu s nikakvim ili minimalnim kaznama. Uostalom, pogledajte slučaj Daruvarca, djevojka unakažena, a on pleše na Milu Kitića u diskoklubu - ogorčeni su roditelji.

Na igralištu u Banjavčićevoj jučer poslijepodne bilo je mirno. Dvije djevojčice igrale su se, a malobrojni prolaznici nerado su komentirali slučaj. Tamo su postavljene tri table na kojima piše kako je riječ o "privatnom posjedu" te stambene zgrade, na koji je zabranjen pristup svima osim stanarima. Činjenica je da je letva na jednoj od klupa bila potrgana, no pitamo stanare je li to razlog da se na djecu nasrne palicom.

Sudeći po izjavi dotjerane plavuše iz jednog od ulaza - jest. Po njezinim riječima, djeca nemaju pravo sjediti, a kamoli igrati se na tom igralištu. Za slučaj je, kaže nam, doznala iz medija, nije ništa vidjela dok se to događalo.

Boje se puštati djecu iz kuća

- A gdje su ti dečki sjedili? Tu? Pa lijepo im piše da je privatni posjed, očito su čekali na krivom mjestu. Da mene pitate stavila bih i ogradu - rekla je i mirno otišla dalje. Starija stanarka, pak, ne dijeli to mišljenje. Napadača ne poznaje, velika je to zgrada i mnogo je stanara, no kaže kako ne postoji opravdanje da odrastao, snažan muškarac nasrne na dječake od 13 i 14 godina s palicom.

Nakon svega, roditelji kažu da strahuju za život sve svoje djece i boje se uopće ih puštati iz kuće.

- Starija djeca idu u srednje škole na različitim dijelovima grada. Zar ćemo svaki puta strahovati da im se nešto ne bi dogodilo samo zato jer su Romi? Do kad će to trajati - pitaju očajni roditelji, dok očevi, nagonski reagirajući, kažu kako nisu sigurni kako bi postupili da su vidjeli starijeg muškarca kako tuče njihovu djecu.

Pozvani su i na sastanak koji bi se danas trebao održati u Ministarstvu unutarnjih poslova, a kojeg je inicirao saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.  Istraga se u međuvremenu nastavlja. Doznajemo kako će dječaci, kada se oporave, biti pozvani na prepoznavanje svog napadača.

Prijavljen za pokušaj nanošenja teških ozljeda

Policija je danas objavila kako su dovršili kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom te su ustanovili da je najprije došlo do međusobnog dobacivanja i obostranog vrijeđanja između muškarca i dvojice dječaka, nakon čega su oni otišli. No, nedugo nakon toga maloljetnici su se, po policijskom izvješću, vratili u parkić te nastavili uništavati drvenu klupicu, zbog čega je 63-godišnjak došao do njih i fizički ih napao.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće dostavljeno je nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Muškarca se tereti za kazneno djelo pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda, javila je zagrebačka policija.

24. travanj 2024 08:01