StoryEditorOCM
RegionalPROGOVORILA DJEVOJKA KOJA JE NOGOMETAŠA OPTUŽILA ZA SILOVANJE

Srušio me na krevet i počeo gušiti... Udario me, pala sam na pod, govoreći mi 'Ti ne znaš tko sam ja, igrač Dinama!'

Piše Kristina Turčin, Tena Šarčević, Tomislav Kukec
9. ožujka 2019. - 10:32
ops

"Podnesi privatnu tužbu."

To su, navodno, policajci savjetovali 20-godišnjoj Osječanki Ivi Bošnjak u četvrtak navečer kad je prijavila da ju je fizički napao Dinamov igrač Iyayi Believe Atiemwen (23), s kojim je, kako kaže, već neko vrijeme u vezi. Partner ju je, tvrdi, udarao, gušio i vukao po podu. On pak sve negira, donosi Jutarnji list.

- Policajci su došli, obavili smo razgovor. Bila sam potresena i u šoku. Predložili su mi da za svoje dobro podnesem privatnu tužbu - tvrdi Iva Bošnjak.

Intervencija

Njezinu prijavu policija, očito, nije shvatila kao rodno uvjetovano nasilje, ono muškarca nad ženom, koje se mora goniti po službenoj dužnosti, u skladu s Istanbulskom konvencijom i Zakonom o ravnopravnosti spolova. Iako domaće zakonodavstvo, a osobito Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, partnere koji su u vezi a ne žive zajedno ne prepoznaje kao obitelj niti partnersko nasilje tretira kao obiteljsko, stupanjem na snagu Istanbulske konvencije, koja je iznad domaćeg zakonodavstva, taj propust je nadoknađen i policija po Konvenciji treba postupati.

- U ovom slučaju radilo bi se o partnerskom nasilju koje svakako predstavlja oblik rodno uvjetovanog nasilja. Potrebno je raditi na davanju jasne poruke da je rodno uvjetovano nasilje društveno neprihvatljivo, da se ne radi o privatnim odnosima, nego o javno-društvenom problemu na koji je potrebno promptno reagirati, promptno izreći kaznu nasilniku i zaštititi žrtvu - ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Policija, koja je do jučer kasno popodne “prikupljala informacije” o slučaju, tvrdi da su policajci imali kontradiktorne informacije - ona tvrdi da ju je tukao, a on da nije - te su i jedno i drugo upozorili da mogu - tužiti.

- 20-godišnjakinja je upoznata i s pravom da ako smatra da su joj upućene ozbiljne prijetnje, to kazneno djelo treba prijaviti u bilo kojoj policijskoj postaji. Budući da su izjave sudionika ovog događaja u suprotnosti, oboje su na samom mjestu intervencije upoznati s pravima iz članka 113. Prekršajnog zakona, odnosno s pravom da ako smatraju da im je prekršajem povrijeđeno ili ugroženo imovinsko ili osobno pravo, mogu kao ovlašteni tužitelji podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu - rekla je policija.

Lupao i vikao

Iva Bošnjak ispričala je da je boravila u partnerovu stanu u Zagrebu kad se on vratio kući s utakmice protiv portugalske Benfice.

- Došao je kući s prijateljem nakon tekme. Prije toga smo se bili posvađali radi njegove ljubomore. Pitao me što izvodim, pa sam otišla u svoju sobu. On i prijatelj bili su u dnevnom boravku nekih sat vremena, pa je prijatelj otišao. Ležala sam u sobi, a on je došao. Htjela sam da razgovaramo, a on je šutio. Rekao je samo da ga ne diram. Ponovno sam mu se obratila pa je počeo bacati moje stvari - prepričava nam Osječanka, koja se, kaže, već duže vrijeme viđala s Atiemwenom. Ustala je iz kreveta, rekla mu da prestane i da ju je strah, prisjeća se, i primila ga za ruku. On ju je srušio na krevet i počeo gušiti.

- Uspjela sam se maknuti i lupila sam mu dva šamara. Osjećala sam se životno ugroženo. Pokušala sam pobjeći iz sobe, a on me udario, pa sam pala, udarila glavom u vrata i pod. Osjetila sam da mi nije dobro, ne sjećam se svega točno, ali znam da je vikao. Potom me je primio za noge i vukao po podu - priča nam Iva Bošnjak, koja je sinoć na Instagramu objavila i fotografije ozljeda. Uspjela je pobjeći u kupaonicu, sakrila se ispod umivaonika i pokrila dekom. On je vikao, govorio joj da izađe i bacao njezine stvari. Nakon nekog vremena izašla je u hodnik pa ju je počeo šutati, od čega su joj, kaže, ostale modrice po nogama.

- Ustala sam i rekla da ću zvati policiju. Vidio je da sam ozbiljna, ali je sjedio na krevetu i nije se ni ispričao. Rekao mi je samo: “Ti ne znaš tko sam ja, igrač Dinama”, priča Iva Bošnjak. Nakon toga izašla je iz stana i čekala policiju, koju je pozvala dok je bila u kupaonici. - Policija mi je predložila da za svoje dobro podnesem privatnu tužbu. No meni nije do njegova novca niti ga želim tužiti. Dovoljno mi je da javnost čuje za ovaj slučaj i da iz Dinama pogledaju što rade njihovi igrači – govori Bošnjak.

Reakcija

Prozvani igrač o slučaju se oglasio na svom Instagram profilu.

- Jako mi je žao što se ovo događa. Najoštrije demantiram sve navedeno u objavi dotične dame. Znam da je teško shvatiti kada netko ne želi imati ništa s tobom, ali to nije razlog za lažne optužbe na moj račun. Imam tri sestre i majku, i znam se ophoditi prema ženama. One mi nikad ne bi oprostile da sam dignuo ruku na ženu - napisao je Antiemwen.

Susjedi kod zgrade u kojoj Atiemwen stanuje kažu da se nogometaš u zgradu doselio prije nekoliko mjeseci, pa ga slabo poznaju.

19. travanj 2024 09:49